Снимка: © Mediteraneo

Индивидуалният спорт вече ще бъде позволен, а заведенията ще могат да работят, ако имат маси на открито. След 6 май ще бъдат премахнати КПП-тата на входовете и изходите на областните градове. Това стана ясно от брифинг в Министерския съвет, на който премиерът Бойко Борисов обяви разхлабване на мерките.

Работи се по нов закон, който ще отмени извънредното положение, действащо в сила до 13 май. Според премиера, това ще се случи още утре. България обаче продължава да се намира в санитарно извънредно положение и мерките, които важат сега, ще останат, но в нов закон.

"Терасите на заведенията на открито да се отворят. По тази тема трябва да има много ясни правила – вече го има и в други държави. Дали семействата да са на отделни маси, дали да има хора през няколко маси - това допълнително ще го определим", сподели премиерът.

Това ще стане възможно, веднага след като РЗИ и Агенцията по безопасност на храните минат на проверки и се уверят, че всички изисквания за безопасност са спазени.

"На първо място е сигурността на клиентите и персонала. Затова там, където масите са много на гъсто, те трябва задължително да се разредят. Това е полезно и за самите екипи - за да се обучат как ще се действа по-нататък. Ако всичко върви добре, тогава ще позволим и работата на големите ресторанти при определени мерки. Правим всичко, гарантирайки, че няма да докараме нов пик на заболяването. Колективният имунитет не сработи никъде по света", поясни премиерът.

"След като пуснахме парковете – при определен ред, спазване на дистанцията и социалното разстояние, са позволени и индивидуалните спортове на открито. От днес са отворени за посещение планините“, каза министър-председателят. 

„Дай Боже мерките да работят, така както искаме. Дай Боже доброволците, природозащитниците, самите ние да спазваме мерките. Те не са отхлабващи, а дават възможност за подобряване на психическото здраве – да излязат хората навън и да подишат въздух, да спортуват. Нито една от тези мерки не е икономическа или финансова“.

Не са позволени състезания, но тренировките на лекоатлетически писти и в парка, на тенис кортове, както и в плувни басейни, ще могат да се осъществяват. "Който притежава съоръжението, да осигури дезинфектанти. По две неща навсякъде трябва да се спазват – дистанция и дезинфекция. Това е правило", каза Борисов.

Инструкторите за издаване на свидетелства за правоуправление също ще работят. Кирил Ананиев ще изготви заповедта – от утре могат да работят, съобщи премиерът. „Трябва да има дезинфекция, маски в автомобила. При всеки нов обучаем – пак дезинфекция. Теоретичната подготовка или по интернет, или на дистанция в зала“, каза Борисов.

„Абсолютно единомислие на щаба има за КПП-тата. Категорично считаме, че те изиграха важна роля. Имаме определени места, където заграждаме улица, град, махала и по този начин ще продължим. Но считам, че следобед на Гергьовден можем да махнем пропускателните пунктове”, каза премиерът и допълни, че 200 от тях се намират само в София, а в цялата страна са общо 11 500.

При всички гореизброени мерки управляващите и Националният оперативен щаб са постигнали консенсус. В щаба обаче има разногласия относно отварянето на детските ясли и детските градини. Към момента те остават затворени.

"По отношение на възобновяването на работата на яслите и детските градини - моето мнение е, че няма достатъчно данни по света как това би се отразило на епидемиологичната ситуация. Трябва да се отнесем отговорно към тази мярка и да анализираме страните, в които тя вече се прилага", каза ген. Мутафчийски.

Борисов каза, че първо, около седмица, здравните власти ще следят дали след разхлабването на мерките заболеваемостта се покачва, а едва тогава ще решат дали да отворят яслите и детските градини.

Премиерът добави, че всички са на едно мнение по отношение на учебния процес. Учениците ще се върнат само за изпитите след 7 и 12 клас, и то при спазване на всички мерки за безопасност. 

Изготвя се "проектозакон, който да ни послужи да отменим извънредното положение. Нека да го наречем санитарно извънредно положение, защото трябва да останат мерките като 60-40, социалните мерки, банковите мерки, противоепидемичните мерки", съобщи Борисов.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Адвокатурата няма да иска наказание за Петър Илиев заради плагиатството

Софийският адвокатски съвет отказа дисциплинарно дело срещу юриста

МОН опроверга Кацаров: Тестовете за Covid-19 не достигат дори за една седмица

Около 150 хил. тестове не стигат за връщане в клас на всички ученици

Платформата за билети за Arctic Monkeys била атакувана от "вторичния пазар"

Мениджмънтът на бандата отказал преместване на концерта на друго място в Бургас, което щяло да увеличи капацитета двойно

Нинова: Не сме се договаряли нито да съм първи председател на НС, нито да има ротация

"Нито едно от имената, които се спрягат за министри от БСП, не отговаря на истината"

Фаворитите за най-добър филм на "Оскари" 2022

10 предложения, които могат да попаднат сред номинираните

Бог е високо, МВР - далеко, а юмручното право отнема живот

Престъпленията стават компенсация на липсващия ред и правосъдие

Всички ученици ще могат да се върнат в клас от 6 декември

Стойчо Кацаров ще издаде нова заповед