Снимка: © facebook.com/nszashtita

Ремонтите в „Александровска“ болница в София, части от която се намират в окаяно състояние, все още не са започнали. Това съобщи председателят на синдикат „Здравеопазване“ към НС „Защита“ д-р Андрей Коцев, който за пореден път призова здравният министър Костадин Ангелов да задейства процедурата.

Преди няколко дни от синдиката публикуваха снимки от лечебното заведение, на които се виждат падащи мазилки, рушащи се стени и врати, изкъртени подове и липса на хигиена. От Министерството на здравеопазването са стартирали процедура за изпълнение на тригодишна инвестиционна програма за ремонт на болницата, но резултати още няма.

Синдикатите срещу министъра: Това ли е добро управление на "Александровска"?

„Болницата изглежда така от много време, още при предишните здравни министри, но през последните 6 години състоянието ѝ се влошава. Не е въпрос на пари, а на желание“, каза Коцев в „Тази сутрин“ по bTV.

Той отговори на думите на Костадин Ангелов, че ремонтът ще започне до „броени дни“. „Аз мога много да броя, зависи министърът доколко може“, заяви д-р Коцев.

„Синдикат „Защита“ организира протест в края на 2019, тогава чрез медиите и отразяването се отпуснаха пари от министерството. Говоря с колеги, които работят в тези клиники, те са обезверени и отвратени, че ремонтите не са започнали. Не знам кога ще започнат“, добави председателят на „Здравеопазване“.

Той обяви, че в гастроентерологията пациентите „крещят“, а медицинските сестри и лекарите „не могат да ги чуят“. „Няма връзка с медицинските сестри, няма изградена система“, каза още той.

Сподели, че двамата с Костадин Ангелов, който е бивш директор на болницата, не са се срещали „толкова, колкото ни се иска“. Добави, че синдикатът не е обвързан политически. Не е близък до БСП, нито до Мая Манолова, увери Коцев. Той каза, че участва в протестите срещу правителството на Бойко Борисов, а на площада излизат и много от другите членове на „Здравеопазване“.

„Не сме обвързани политически. Синдикат „Защита“ не работи само за „Александровска“. В ИСУЛ има също много проблеми. В Перник и Видин – също, ние сме активни навсякъде“, добави той.

Преди няколко седмици здравното министерство обяви милиони за здравеопазване, за повишаване цените на пътеките и заплащането на лекари. „Повишението на заплатите няма да се случи скоро, а миналата седмица здравният министър обеща, че ще има увеличение“, каза Коцев.

„Ние имаме договорка с 11 процента да се увеличат още от пролетта. Те се оправдаха с Covid, а Covid само разкри колко нищожна e системата. Обещания, обещания, обещания. Писна ни. Хората в болниците работят за пари. В магазина не ги питат къде работят, а им искат пари“, недоволства д-р Андрей Коцев.

Той изтъкна колко „лошо“ е ръководството на държавните болници и изрази надежда ремонтните дейности в четири отделения на „Александровска“, за които са отпуснати средства, да се ремонтират в най-скоро време.

Д-р Андрей Коцев е председател на здравния синдикат към синдикат „Здравеопазване“ и зам.-председател на синдикат „Защита“. Той е от гр. Добрич, на 45 години. Завършил е медицина в Медицински Университет – София, лекар е в „Александровска“ болница, специалист по гастроентерология, главен-асистент и преподавател в Медицински университет-София. Той е магистър по „Обществено здраве и здравен мениджмънт”, с научна степен „доктор“, специализирал в САЩ.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Нахлуването в LGBT-център "струва" само 3000 лв. глоба на Боян Расате

Съдът не намери основания за по-тежка присъда

Исторически обрат в САЩ: Върховният съд вече не защитава правото на аборт

Щатите вече могат сами да решават дали да забранят напълно абортите

Изтичащият срок за новите пенсии създаде напрежение в Бюджетната комисия

Йордан Цонев се засегна, че "парламентът не е длъжен да работи с форсирана газ"

БСП се ядоса на Слави Трифонов: Няма да позволим да чисти гузната си съвест с лъжи за нас

Лидерът на ИТН обвини и БСП в "национално предателство" след вота за Северна Македония

Резултатите от матурите за 7 клас: Как да проверим оценките по български език и математика

МОН отчита проблемите заради дългото дистанционно обучение на випуска

"Ще говоря аз, ще виждате мен, но ще чувате думите на г-н Слави Трифонов"

ИТН приписа решението за РСМ на "прегръдка" между Христо Иванов, Кирил Петков, Бойко Борисов и Делян Пеевски

МЗ разреши поставянето на втора бустерна доза срещу Covid-19

Но най-малко 4 месеца след ваксинирането с първата бустерна доза

"Възраждане" са използвали парите на депутатите си за дарения вместо за приемни и екипи

Напускането на Елена Гунчева от "Възраждане" освети нов казус с разходите, които партиите правят

Украинските войски напускат Северодонецк след седмици на тежки сражения

Битката в оспорвания град е ключова за Русия и контрола над Донбас