Снимка: © facebook.com/nszashtita

Ремонтите в „Александровска“ болница в София, части от която се намират в окаяно състояние, все още не са започнали. Това съобщи председателят на синдикат „Здравеопазване“ към НС „Защита“ д-р Андрей Коцев, който за пореден път призова здравният министър Костадин Ангелов да задейства процедурата.

Преди няколко дни от синдиката публикуваха снимки от лечебното заведение, на които се виждат падащи мазилки, рушащи се стени и врати, изкъртени подове и липса на хигиена. От Министерството на здравеопазването са стартирали процедура за изпълнение на тригодишна инвестиционна програма за ремонт на болницата, но резултати още няма.

Синдикатите срещу министъра: Това ли е добро управление на "Александровска"?

„Болницата изглежда така от много време, още при предишните здравни министри, но през последните 6 години състоянието ѝ се влошава. Не е въпрос на пари, а на желание“, каза Коцев в „Тази сутрин“ по bTV.

Той отговори на думите на Костадин Ангелов, че ремонтът ще започне до „броени дни“. „Аз мога много да броя, зависи министърът доколко може“, заяви д-р Коцев.

„Синдикат „Защита“ организира протест в края на 2019, тогава чрез медиите и отразяването се отпуснаха пари от министерството. Говоря с колеги, които работят в тези клиники, те са обезверени и отвратени, че ремонтите не са започнали. Не знам кога ще започнат“, добави председателят на „Здравеопазване“.

Той обяви, че в гастроентерологията пациентите „крещят“, а медицинските сестри и лекарите „не могат да ги чуят“. „Няма връзка с медицинските сестри, няма изградена система“, каза още той.

Сподели, че двамата с Костадин Ангелов, който е бивш директор на болницата, не са се срещали „толкова, колкото ни се иска“. Добави, че синдикатът не е обвързан политически. Не е близък до БСП, нито до Мая Манолова, увери Коцев. Той каза, че участва в протестите срещу правителството на Бойко Борисов, а на площада излизат и много от другите членове на „Здравеопазване“.

„Не сме обвързани политически. Синдикат „Защита“ не работи само за „Александровска“. В ИСУЛ има също много проблеми. В Перник и Видин – също, ние сме активни навсякъде“, добави той.

Преди няколко седмици здравното министерство обяви милиони за здравеопазване, за повишаване цените на пътеките и заплащането на лекари. „Повишението на заплатите няма да се случи скоро, а миналата седмица здравният министър обеща, че ще има увеличение“, каза Коцев.

„Ние имаме договорка с 11 процента да се увеличат още от пролетта. Те се оправдаха с Covid, а Covid само разкри колко нищожна e системата. Обещания, обещания, обещания. Писна ни. Хората в болниците работят за пари. В магазина не ги питат къде работят, а им искат пари“, недоволства д-р Андрей Коцев.

Той изтъкна колко „лошо“ е ръководството на държавните болници и изрази надежда ремонтните дейности в четири отделения на „Александровска“, за които са отпуснати средства, да се ремонтират в най-скоро време.

Д-р Андрей Коцев е председател на здравния синдикат към синдикат „Здравеопазване“ и зам.-председател на синдикат „Защита“.  Той е от гр. Добрич, на 45 години. Завършил е медицина в Медицински Университет – София, лекар е в „Александровска“ болница, специалист по гастроентерология, главен-асистент и преподавател в Медицински университет-София. Той е магистър по „Обществено здраве и здравен мениджмънт”, с научна степен „доктор“, специализирал в САЩ.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

МЗ потвърди: Наличието на антитела не е достатъчно за издаване на зелен сертификат

ECDC са потвърдили решението си от май и ЕК не обмисля да променя сертификата

Хърватското чудо на Мате Римац: От старото BMW в гаража на баща си до върха на Bugatti

Дете на емигранти от Югославия, днес Римац стои начело на една от най-важните компании за електромобили

Кръщават улица в София на името на Боян Петров

Тя се намира в "Манастирски ливади - Изток"

"Японските Меган и Хари": Принцеса Мако се омъжи за човек от народа и се отказа от кралския си статут

Японците протестират срещу съпруга ѝ и я доведоха до депресивно състояние

КС по делото за статута на транссексуалните хора: В конституцията полът е само биологичен

Могат ли транссексуалните хора да сменят пола в личните си документи?

Netflix ще покаже паметното интервю на Даяна - въпреки несъгласието на принц Уилям

Новият сезон на The Crown връща един от най-травмиращите спомени за кралското семейство