Снимка: © Getty Images

Само няколко часа след като министърът на туризма Марияна Николова предложи преференциален режим за ресторантите на хотелите на Нова година, министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов отхвърли идеята й официално.

Николова поиска заведенията към хотелите да имат право на изключение от действащите ограничителни мерки в новогодишната нощ и да работят до 00:30 ч. на 1 януари 2021. Всички останали ресторанти са затворени още от края на ноември със заповед на здравния министър. Ресторантите на хотелите могат да обслужват клиентите си само до 22 ч. и то при не повече от 50% заетост.

Костадин Ангелов посочва, че е получил писмо с "настоятелна молба" от Николова за удължаване на работното време на тези заведения в нощта на Нова година.

"Тайният клиент" Марияна Николова: Проверявах хотелите със спортно яке и качулка

"В конкретния случай аспектите, в които може да се разгледа тази молба, са два - формален и морален. Формалният - в сила е заповед от 18-ти декември, която регламентира работното време на ресторантите на територията на местата за настаняване. Не виждам основание тази заповед да бъде редактирана.

Моралният аспект е по-сложен. Голяма част от българските граждани ще прекарат новогодишната нощ по домовете си, спазвайки мерките коректно и съвестно. Да искаме разхлабване на мерките за друга част от българите, които така или иначе попадат в изключенията на заповедта от 18-ти декември, намирам за некоректно към мнозинството от сънародниците ни", казва той в публикация през профила си във Facebook, като посочва, че "споделя своето лично мнение".

Часове преди становището на здравния министър - същата позиция заеха и от Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България.

Двете организации определиха предложението на Николова като опит за официализиране на новогодишните тържества, които иначе са забранени за всички останали заведения.

Те твърдят, че предложението е дискриминационно към затворените бизнеси и че "отказват да бъдат единствена изкупителна жертва и отново да понесат последствията на евентуално ново разпалване на епидемията след празниците".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Соноя Мидзуно влиза в най-голямата си роля досега

Едно от атрактивните лица, които ще гледаме в "Домът на дракона"

България ще купи само един танкер с LNG за октомври

 "За ноември и декември не намерихме слотове"

Русия е изгубила "половината от авиацията на Черноморския флот" след взривовете в Крим

Путин назначи нов командир на Черноморския флот след провалите

Линда Еванджелиста отново блести във Vogue, но белезите от травмата остават по тялото ѝ

"Имам разрези по цялото тяло. Имах конци. Носих компресиращи дрехи под брадичката си. Цялото ми тяло беше здраво стегнато в продължение на 8 седмици - нищо не помогна"

„Захарни заводи“ Горна Оряховица празнува 110-години от основаването си

Компанията е най-дълго функциониращият и голям производител на захар и захарни изделия в страната

Татуировки "White Power" и "Кръв и чест": Как DAZN отмени мач на български боксьор

Иван Николов трябваше да се бие срещу английския рапър KSI, но неонацистките надписи по тялото му доведоха до провал

Ивайло от Банишора и 28-метровата витрина на бъдещето

28,80 метровата витрина в Kaufland Банишора е сертифицирана от TÜV

Сменено е цялото ръководство на ДФ "Земеделие"

Бившият директор изкара на поста си само 5 месеца