Здравният министър отхвърли искането на Марияна Николова за ресторантите Снимка: © Getty Images

Само няколко часа след като министърът на туризма Марияна Николова предложи преференциален режим за ресторантите на хотелите на Нова година, министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов отхвърли идеята й официално.

Николова поиска заведенията към хотелите да имат право на изключение от действащите ограничителни мерки в новогодишната нощ и да работят до 00:30 ч. на 1 януари 2021. Всички останали ресторанти са затворени още от края на ноември със заповед на здравния министър. Ресторантите на хотелите могат да обслужват клиентите си само до 22 ч. и то при не повече от 50% заетост.

Костадин Ангелов посочва, че е получил писмо с "настоятелна молба" от Николова за удължаване на работното време на тези заведения в нощта на Нова година.

"Тайният клиент" Марияна Николова: Проверявах хотелите със спортно яке и качулка

"В конкретния случай аспектите, в които може да се разгледа тази молба, са два - формален и морален. Формалният - в сила е заповед от 18-ти декември, която регламентира работното време на ресторантите на територията на местата за настаняване. Не виждам основание тази заповед да бъде редактирана.

Моралният аспект е по-сложен. Голяма част от българските граждани ще прекарат новогодишната нощ по домовете си, спазвайки мерките коректно и съвестно. Да искаме разхлабване на мерките за друга част от българите, които така или иначе попадат в изключенията на заповедта от 18-ти декември, намирам за некоректно към мнозинството от сънародниците ни", казва той в публикация през профила си във Facebook, като посочва, че "споделя своето лично мнение".

Часове преди становището на здравния министър - същата позиция заеха и от Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България.

Двете организации определиха предложението на Николова като опит за официализиране на новогодишните тържества, които иначе са забранени за всички останали заведения.

Те твърдят, че предложението е дискриминационно към затворените бизнеси и че "отказват да бъдат единствена изкупителна жертва и отново да понесат последствията на евентуално ново разпалване на епидемията след празниците".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Жълт код за опасно време е в сила за 18 области в страната

Предупреждението от първа степен е за валежи и гръмотевични бури.

07:45 - 24.07.2024
Политика

Изтрива ли някой националната памет 

Защо възпитанието в патриотизъм като антагонизъм е залог за бъдещи конфликти

07:40 - 24.07.2024
Важно днес

Бързият влак София-Варна дерайлира в района на гара Своге

Пътници разказват, че първо са усетили силна вибрация и след това един от вагоните е излязъл от релси.

07:25 - 24.07.2024
Европейски дневници

Илхан Кючюк поема ключова комисия в Европейския парламент

Общо петима български евродепутати заемат ръководни постове в комисиите на ЕП

14:00 - 23.07.2024