Снимка: © Getty Images

Само няколко часа след като министърът на туризма Марияна Николова предложи преференциален режим за ресторантите на хотелите на Нова година, министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов отхвърли идеята й официално. 

Николова поиска заведенията към хотелите да имат право на изключение от действащите ограничителни мерки в новогодишната нощ и да работят до 00:30 ч. на 1 януари 2021. Всички останали ресторанти са затворени още от края на ноември със заповед на здравния министър. Ресторантите на хотелите могат да обслужват клиентите си само до 22 ч. и то при не повече от 50% заетост. 

Костадин Ангелов посочва, че е получил писмо с "настоятелна молба" от Николова за удължаване на работното време на тези заведения в нощта на Нова година. 

"Тайният клиент" Марияна Николова: Проверявах хотелите със спортно яке и качулка

"В конкретния случай аспектите, в които може да се разгледа тази молба, са два - формален и морален. Формалният - в сила е заповед от 18-ти декември, която регламентира работното време на ресторантите на територията на местата за настаняване. Не виждам основание тази заповед да бъде редактирана.

Моралният аспект е по-сложен. Голяма част от българските граждани ще прекарат новогодишната нощ по домовете си, спазвайки мерките коректно и съвестно. Да искаме разхлабване на мерките за друга част от българите, които така или иначе попадат в изключенията на заповедта от 18-ти декември, намирам за некоректно към мнозинството от сънародниците ни", казва той в публикация през профила си във Facebook, като посочва, че "споделя своето лично мнение". 

Часове преди становището на здравния министър - същата позиция заеха и от Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България. 

Двете организации определиха предложението на Николова като опит за официализиране на новогодишните тържества, които иначе са забранени за всички останали заведения. 

Те твърдят, че предложението е дискриминационно към затворените бизнеси и че "отказват да бъдат единствена изкупителна жертва и отново да понесат последствията на евентуално ново разпалване на епидемията след празниците". 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Панов и Касимова са "за" зеления сертификат, но "против" закъснялото му въвеждане

Кандидат-президентската двойка призова гражданите да се ваксинират

На 21 години е починал певецът Денис Теофиков

Той беше един от популярните попфолк изпълнители

От 25 октомври центърът за ваксинация в "Пирогов" ще работи до полунощ

За бързите антигенни тестове ще се плаща само такса 10 лв. за вземане на пробата

Наследникът на Хабсбургите, който иска да влезе в света на F1

24-годишният Фердинанд спечели "24-те часа на Льо Ман" и иска да пробие на най-високо ниво

Почина бившият генерален директор на БНТ Кирил Гоцев

Кирил Гоцев беше професионален фотограф и дълги години организираше фотопленери на морето, в които участваше със свои изложби

Ясен Григоров: Eдин млад фотограф се връща от Лондон, за да снима Северозапада

Проектът му "Образцов дом" е едно завръщане към детството, към корените на семейството му и към един от най-бедните региони в ЕС

Децата от 1.-4. клас могат да се върнат в училище до 7-10 дни, ще влизат с тестове тип близалки

МОН и МЗ предлагат мярката, Министерството на финансите ще отпусне средства

Корнелия Нинова смята да се ваксинира, когато ѝ "изтекат антителата"

Лидерът на БСП прекара коронавируса два пъти