Снимка: © Getty Images

Заповедта на служебния здравен министър Стойчо Кацаров за приоритетното ваксиниране срещу Covid-19 беше променена, за да не се блокира работата на зелените коридори. 

Според заповедта - в дните от понеделник до четвъртък включително трябваше да се ваксинират само хора над 60-годишна възраст и хронично болните пациенти. Петък, събота и неделя бяха определени като дни за имунизиране на всички желаещи по реда на записването. 

В новата й версия - джипитата и имунизационните центрове ще трябва да дават предимство на възрастните и хронично болните между понеделник и четвъртък, като няма да връщат останалите желаещи или чакащи по ред хора. 

Големите столични болници като "Пирогов" и "Александровска" продължаваха и днес да ваксинират всички желаещи, без да отклоняват по-младите хора за петък, събота или неделя, защото има достатъчно ваксини и в момента няма големи опашки пред пунктовете. 

"Какво правим когато, както се вижда, няма такива желаещи хора над 60 години? Нима трябва да спрем да ваксинираме? В началото, когато имаше зелени коридори, имаше дълги опашки. Но възрастните хора никога не са стояли, тъй като ние селектирахме чакащите и винаги сме поканвали хората, които са по-възрастни. Тоест, сега ни се казва, че... водата е мокра. Това вероятно е някакъв жест, за да се обясни на по-възрастните и да им е по-комфортно. Но така или иначе това се прави. Моята преценка и моята мисия е да ваксинирам колкото се може повече хора, като спазвам приоритетните групи", казва д-р Васил Михайлов от центъра за ваксинация в Александровска болница пред БНР. 

В репортажа се посочваше, че хората над 60-годишна възраст, дошли за първа игла в центъра, са били с предварително записан час. 

В. "Сега" обаче цитира случай на жена, записана за имунизация във ВМА за вторник сутрин, която е върната на основание на това, че "няма достатъчно хора за отварянето на флакон". 

Електронният регистър също дава възможност за записване на всеки желаещ без значение от възрастта или датата, в зависимост от свободните часове. 

Началникът на Националния ваксинационен щаб проф. Красимир Гигов потвърди, че този модел на работа ще се продължи и занапред, а заповедта на Стойчо Кацаров вероятно ще бъде допълнена, за да не се създава опасност от блокиране на имунизационния процес. 

"В момента втора доза са получили над половин милион, това означава, че ваксинационният план е преминал в друга фаза и трябва да се поразместят нещата. Зелените коридори имаха своите предимства и ръстът на имунизации се постигна благодарение на тях. Не става въпрос да се прекъснат зелените коридори, а да се даде предимство на възрастните и хронично болните. Един възрастен човек, който е затруднен поради своето заболяване, трудно би могъл да се нареди на опашка и да чака 2-3 часа. Приоритетно и задължително на него ще му се направи ваксина с предимство", каза Гигов пред БНР. 

Малко по-рано бившият здравен министър Костадин Ангелов призова Стойчо Кацаров да "поправи грешката си" и да не ограничава свободните коридори за ваксиниране, защото "ще се отдалечим от колективния имунитет". 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Карнавалът в Габрово осмя политици и се изгаври с Костадин Костадинов

Тази година фестивалът е под мотото "Кот доди, гад доди"

Морган Фрийман и покойният Джон Маккейн получиха забрана да влизат в Русия

МВнР на Русия публикува странен санкционен списък

"Мариуполис 2": Филмът за трагедията на обсадения град, чийто създател загина във войната

Фестивалът в Кан показа последния филм на Мантас Кведаравичюс

Йотова критикува Петков - "има нещо недоизказано" в призива за свикване на КСНС

Румен Радев все още не е отговорил на предложението на премиера за Северна Македония

Нов спор между Германия и Полша заради танковете за Украйна

Берлин не може да достави исканите танкове Leopard от най-ново поколение за Варшава

Новата схема на Анна Сорокин: Колекция с рисунки от затвора за $500 000

Измамницата, на която Netflix посвети сериал, се преквалифицира в художничка

Осем души в килия за психично болни и кръв по стените: Тревър Рийд за престоя в руски затвор

Американският ветеран беше върнат от Русия в САЩ след почти 3 години зад решетките

"Космическото такси" на Boeing най-после се скачи с МКС

Трудният път на Starliner до орбитата на станцията