Снимка: © Getty Images

"Зелените коридори“ за ваксинация ще продължат да работят в цялата страна. Новината обяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Той уточни, че всяко лечебно заведение само ще определя работното време на звената за имунизация и капацитета им, като регионалните здравни инспекции поемат ангажимент да снабдят болниците с поръчаните дози. 

Очаква се Министерството на здравеопазването да публикува пълен списък с пунктовете, където ще има „зелени коридори“. От днес се възобновява и записването за имунизация през електронния портал.

„Зелените коридори“ бяха отворени в цялата страна от 30 април до 9 май. В неделя се чакаше решение на Министерството на здравеопазването дали те ще продължат да работят, но се оказа, че не функционират на 10 май.

По-рано днес директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов посрещна новата поръчка препарати от Pfizer/BioNTech – над 270 хил. дози, и каза, че има достатъчно количество от препаратите. В „зелените коридори“ през този месец за първи път бяха използвани и иРНК ваксини.

„От днес се възстановява ваксинирането на лицата, които са записани в електронния портал, така че в следващите дни ще наблюдаваме количествата, които са налични, и тези, които пристигат. От началото на месец май досега са ваксинирани около 125 хиляди души, като голяма част от тях са от „зелените коридори“, каза Кирилов.

За второто тримесечие страната ни очаква общо 5,5 милиона дози, най-голям дял от които са на Pfizer. Само през май трябва да пристигнат около 2 млн. ваксини от четирите препарата, разрешени за употреба в ЕС – Pfizer, Moderna, AstraZeneca и Janssen.

Не се очертава еднодозовата векторна ваксина на Janssen да бъде пусната в „зелените коридори“, защото количествата от нея са ограничени. Тя ще се прилага предимно на хора, работещи в туристическия бранш.

През изминалото денонощие у нас са направени 5645 имунизации. Общо над 938 хиляди български граждани са получили поне една доза от препаратите, а напълно ваксинирани са 291 996 от тях (4,23% от населението).


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

СДВР предупреждава за нов вид телефонна измама

"Бъдете особено бдителни и внимателни при получаване на телефонно обаждане, в което ви се представят за банков служител"

Прокуратурата не бездействала по сигналите на Петков от времето на служебния кабинет

ПРБ отрече и изказване на шефа на Правната комисия за намесата на Гешев

BILLA раздава награди с онлайн играта "Завърти и спечели" - може да пробвате късмета си всеки ден

Кампанията е от 13 януари до 17 февруари, не е нужно да сте направили покупка

Гроздан Караджов освободи един от изпълнителните директори на "Автомагистрали"

Десислава Христова е задействала "инхаус" процедурите за "Хемус" още през 2018 г.

Големите хранителни вериги принципно подкрепят въвеждането на вендинг машини за отпадъци

Сдружението за модерна търговия подкрепя депозитната система за опаковки, каза Борислав Сандов

Историята на измамницата Анна Сорокин тръгва по Netflix през февруари (видео)

Първият трейлър на сериала с Джулия Гарнър излезе този уикенд

Цацаров поиска Гешев да го провери

Шефът на КПКОНПИ внесе оставката си в Народното събрание

Ограничават до 30 км/ч скоростта в центъра на София от февруари

"Зона 30" ще е между 4 булеварда, готов е и втори проект