От 20 март (неделя) в България ще отпаднат ограниченията, свързани със „зеления сертификат“, обяви премиерът Кирил Петков на брифинг в Министерски съвет.

До тази дата поетапно ще се облекчават и други мерки у нас, заяви министърът на здравеопазването Асена Сербезова.

„Зеленият сертификат“ беше въведен за достъп до обществени обекти от бившия служебен здравен министър Стойчо Кацаров. Документът доказва преболедуване от Covid, ваксинация или отрицателен тест (бърз или антигенен).

"Както се вижда и на картата на Единния информационен портал, червеният цвят отстъпва на жълтия. Очакваме, че със скоростта, с която се движим, ще стигнем до етап 1 – зелена зона, в най-късия възможен период. Успяхме да преминем през тази „Омикрон“ вълна без масово затваряне на училища и бизнеси. Успяхме да прогнозираме, че към 20 март ще можем да прекратим всички ограничения, свързани със „зеления сертификат“ и той да остане действащ единствено в европейския регламент за пътуване“, каза Петков.

Това означава, че документът за ваксинация, преболедуване или отрицателен тест ще продължава да важи за пътуване в чужбина, както досега, но няма да се изисква за достъп до обществени места на територията на страната.

Кирил Петков заяви, че са поставени близо 800 хиляди ваксини в рамките на последните 60 дни. Той призова българите да се имунизират срещу коронавируса заради евентуалните следващи вълни. Общо 2 037 153 български граждани са напълно ваксинирани срещу Covid-19 според официалните данни на МЗ, което представлява около 29-30% от населението.

„Искам да благодаря на всички лекари на първа линия. Нямаше да успеем да преминем през това, ако те не работеха ден и нощ“, добави премиерът.

Облекченията в мерките ще бъдат въведени поетапно - на три стъпки, обясни главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Първата стъпка, която ще влезе в сила от 24 февруари, дава възможност на всеки собственик на обект с обществено значение по свое желание да допуска лица без "зелен сертификат", като той ще остане да важи само за персонала. Допускат се до 12 деца при провеждане на присъствени групови занятия в езикови центрове, школи, центрове за подкрепа на личността. „Този етап е съвсем предстоящ, влиза в сила тази седмица“, каза инспекторът.

Ако всичко се развива по план, от 5 март "зелените сертификати" ще отпаднат за клиентите на всички обществени обекти - независимо от желанието на собствениците. Сертификатът за персонала обаче ще остане. От тази дата отпадат ограниченията при присъствено провеждане на занятия в езикови центрове и школи - единствено трябва да се спазват изискванията за дистанция и дезинфекция. Допуска се и смесване на паралелки при каквито и да е извънкласни дейности. 

"От същата дата ще премахнем и тъмночервената зона за пътуванията", каза Кунчев. "Човек, притежаващ "зелен сертификат", ще може да влиза от която и да е страна на територията на България без ограничения".

На 20 март можем да обявим, че Covid-сертификатът отпада и за персонала в обектите. "Допускането на присъственото обучение във всички висши училища също ще става без "зелен сертификат", заяви Кунчев.

"Според нас маските би следвало да отпаднат най-късно от всичко, но да се наблегне най-вече на доброволния елемент", каза още той. "По отношение на учениците - няма да е вечно тестването, но трябва да сме сигурни, че процентът засегнати учители и ученици е достатъчно нисък, за да премахнем тази мярка".

Главният държавен здравен инспектор обяви, че винаги има рискове да настъпи промяна в плановете, но здравните власти казват, че те са "минимални".

"В последните 3 седмици спадът на заболеваемостта бележи ръст - само за последната седмица е 24,8%. Настанените в болница паднаха под 6 хиляди, очакваме в следващата седмица да слязат и под 5000. По-малко са заетите интензивни легла - под 600. На базата на този анализ използвахме методиката на тристъпковото облекчаване, което е валидно за други европейски страни", заяви Кунчев.

Асена Сербезова каза, че кризата при справянето с Covid-19 е открила редица несъвършенства на системата на здравеопазването в България - недостига на кадри, липсата на организация и т.н. "Ще има поетапно облекчаване на мерките", заяви тя. "Не ни разбирайте погрешно, че това означава, че не си заслужава да се ваксинираме – напротив, заслужава си. Статистиката показва, че 90% от тези, които губят битката с Covid, не са ваксинирани".

Попитана дали промените са свързани с предстоящия протест на "Възраждане", Асена Сербезова отговори, че няма връзка между решенията на здравните власти и демонстрацията, която планира партията на Костадин Костадинов.

Всички обявени мерки ще бъдат въведени в заповед на здравния министър.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

В навечерието на 24 май: Мощи на Кирил и Методий идват за пръв път в България

Ще останат достъпни за всенародно поклонение до 25 май

Украинските депутати посрещнаха на крака и с овации полския президент Анджей Дуда

Дуда е първият чуждестранен лидер, говорещ пред Върховната рада след началото на инвазията

Олена Зеленска: Никой няма да ми отнеме съпруга, дори и войната

Първата дама на Украйна даде първото си интервю след началото на руската инвазия

Украински учени разбиха "опорките" на Ноам Чомски за Русия

Те до голяма степен се препокриват с руската пропаганда

Нова словесна престрелка по оста "ИТН" - "ПП": Правят ли от Промяната "каквото си искат"?

"Състоянието на коалицията е критично", каза Ива Митева в ефира на БНТ

Мбапе избра 1.1 милиона на седмица и "ПСЖ" пред "Реал Мадрид"

Французинът се превръща в най-скъпоплатеният играч в света

Албо: от социално жилище със самотна майка до новия премиер на Австралия

След почти десетилетие управление на консерваторите, Лейбъристката партия спечели изборите в Австралия