"Зеленият сертификат" у нас отпада от 20 март

От 20 март (неделя) в България ще отпаднат ограниченията, свързани със „зеления сертификат“, обяви премиерът Кирил Петков на брифинг в Министерски съвет.

До тази дата поетапно ще се облекчават и други мерки у нас, заяви министърът на здравеопазването Асена Сербезова.

„Зеленият сертификат“ беше въведен за достъп до обществени обекти от бившия служебен здравен министър Стойчо Кацаров. Документът доказва преболедуване от Covid, ваксинация или отрицателен тест (бърз или антигенен).

"Както се вижда и на картата на Единния информационен портал, червеният цвят отстъпва на жълтия. Очакваме, че със скоростта, с която се движим, ще стигнем до етап 1 – зелена зона, в най-късия възможен период. Успяхме да преминем през тази „Омикрон“ вълна без масово затваряне на училища и бизнеси. Успяхме да прогнозираме, че към 20 март ще можем да прекратим всички ограничения, свързани със „зеления сертификат“ и той да остане действащ единствено в европейския регламент за пътуване“, каза Петков.

Това означава, че документът за ваксинация, преболедуване или отрицателен тест ще продължава да важи за пътуване в чужбина, както досега, но няма да се изисква за достъп до обществени места на територията на страната.

Кирил Петков заяви, че са поставени близо 800 хиляди ваксини в рамките на последните 60 дни. Той призова българите да се имунизират срещу коронавируса заради евентуалните следващи вълни. Общо 2 037 153 български граждани са напълно ваксинирани срещу Covid-19 според официалните данни на МЗ, което представлява около 29-30% от населението.

„Искам да благодаря на всички лекари на първа линия. Нямаше да успеем да преминем през това, ако те не работеха ден и нощ“, добави премиерът.

Облекченията в мерките ще бъдат въведени поетапно - на три стъпки, обясни главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Първата стъпка, която ще влезе в сила от 24 февруари, дава възможност на всеки собственик на обект с обществено значение по свое желание да допуска лица без "зелен сертификат", като той ще остане да важи само за персонала. Допускат се до 12 деца при провеждане на присъствени групови занятия в езикови центрове, школи, центрове за подкрепа на личността. „Този етап е съвсем предстоящ, влиза в сила тази седмица“, каза инспекторът.

Ако всичко се развива по план, от 5 март "зелените сертификати" ще отпаднат за клиентите на всички обществени обекти - независимо от желанието на собствениците. Сертификатът за персонала обаче ще остане. От тази дата отпадат ограниченията при присъствено провеждане на занятия в езикови центрове и школи - единствено трябва да се спазват изискванията за дистанция и дезинфекция. Допуска се и смесване на паралелки при каквито и да е извънкласни дейности.

"От същата дата ще премахнем и тъмночервената зона за пътуванията", каза Кунчев. "Човек, притежаващ "зелен сертификат", ще може да влиза от която и да е страна на територията на България без ограничения".

На 20 март можем да обявим, че Covid-сертификатът отпада и за персонала в обектите. "Допускането на присъственото обучение във всички висши училища също ще става без "зелен сертификат", заяви Кунчев.

"Според нас маските би следвало да отпаднат най-късно от всичко, но да се наблегне най-вече на доброволния елемент", каза още той. "По отношение на учениците - няма да е вечно тестването, но трябва да сме сигурни, че процентът засегнати учители и ученици е достатъчно нисък, за да премахнем тази мярка".

Главният държавен здравен инспектор обяви, че винаги има рискове да настъпи промяна в плановете, но здравните власти казват, че те са "минимални".

"В последните 3 седмици спадът на заболеваемостта бележи ръст - само за последната седмица е 24,8%. Настанените в болница паднаха под 6 хиляди, очакваме в следващата седмица да слязат и под 5000. По-малко са заетите интензивни легла - под 600. На базата на този анализ използвахме методиката на тристъпковото облекчаване, което е валидно за други европейски страни", заяви Кунчев.

Асена Сербезова каза, че кризата при справянето с Covid-19 е открила редица несъвършенства на системата на здравеопазването в България - недостига на кадри, липсата на организация и т.н. "Ще има поетапно облекчаване на мерките", заяви тя. "Не ни разбирайте погрешно, че това означава, че не си заслужава да се ваксинираме – напротив, заслужава си. Статистиката показва, че 90% от тези, които губят битката с Covid, не са ваксинирани".

Попитана дали промените са свързани с предстоящия протест на "Възраждане", Асена Сербезова отговори, че няма връзка между решенията на здравните власти и демонстрацията, която планира партията на Костадин Костадинов.

Всички обявени мерки ще бъдат въведени в заповед на здравния министър.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Ердоган похвали Путин за "положителното му отношение" към сделката за зърно

В телефонен разговор Путин и Ердоган са обсъдили и развитието на войната в Украйна

15:53 - 25.03.2023

Гуинет Полтроу и странният съдебен процес срещу нея, който завладя социалните мрежи

Актрисата Гуинет Полтроу е изправена пред оспорвана съдебна битка, в центъра на която е ски инцидент от 2016 г.

14:23 - 25.03.2023

Отстъпки за гориво срещу доставка на храни в селата. Кабинетът обмисля нови компенсации за бизнеса

Служебният кабинет обмисля нови мерки, с които да се бори с инфлацията

12:11 - 25.03.2023

Макрон свали "луксозния" си часовник по време на интервю - и си навлече критики

Някои твърдят, че часовникът на Макрон струва близо 80 хил. евро, докато други дават далеч по-ниска цена от 2400 евро.

11:36 - 25.03.2023

Байдън и Трюдо представиха единен фронт срещу авторитарните режими

Срещата между двамата лидери идва само дни след визитата на Си Дзинпин в Москва

09:04 - 25.03.2023

Явор Божанков: Борисов е на финала на кариерата си, но колко ще продължи този финал?

Има външнополитически риск България трайно да бъде откъсната от сърцето на Европа

09:00 - 25.03.2023