"Зелено движение" (ДБ) няма да подкрепи кабинета на Пламен Николов Снимка: © Getty Images

Депутатите от "Зелено движение" - част от коалицията "Демократична България" - няма да подкрепят предложения състав на Министерски съвет с мандата на "Има такъв народ".

Решението е взето на среща на Националния съвет на партията в петък вечер и е потвърдено от Борислав Сандов пред БНР.

"Зелено движение" има четирима депутати в ПГ на "Демократична България" в 46 Народно събрание: Владислав Панев, Борислав Сандов, Албена Симеонова и Зорница Стратиева. Панев е и зам.-председател на групата на ДБ.

Все още се очаква официалното решение на "Да България" и ДСБ, след като Пламен Николов представи състава на кабинета си при връщането на мандата на президента Румен Радев.

Указът с предложението към Народното събрание да гласува Николов и екипа му вече е подписан от държавния глава, като се очаква това решение да влезе в дневния ред на парламента през идната седмица.

В "Панорама" по БНТ Татяна Дончева (Изправи се БГ) също отправи множество критики както срещу персоналния състав на проектокабинета, така и срещу "съчинението", както тя нарече програмната декларация на ИТН за управлението.

"Смятам, че това, което се случва днес, е плод на последните 20 години на България, в които чалгизирането, профанизирането и простащината станаха норма на поведение и няма как това да не даде плодове", каза тя.

Дончева коментира, че все още има време да се направят "корекции" и има теоретична възможност да се направят още персонални промени в състава на кабинета на Пламен Николов.

Тя предупреди ИТН да не очаква най-малката парламентарна група да се разцепи в позицията си за или против подкрепа на кабинета. Дончева подсказа още, че ИБГНИ и "Демократична България" ще гласуват единно.

"Това, което ще ни води е здравият разум, съзнанието може ли да се свърши работа в дадената ситуация. Ние каквото е трябвало да се направи, за да се създаде правителство, сме го направили", каза тя.


Мандатът на ИТН е върнат: Петър Илиев е предложен за силов вицепремиер, Иво Атанасов - за правосъден министър


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Две бебета са починали от коклюш в Кюстендил (Обновена)

Бебетата са били в предимунизационна възраст

12:22 - 19.04.2024
Важно днес

Даниел Митов се отказа да е външен министър

Разочарован е, че ПП-ДБ "не приеха нашата номинация"

11:32 - 19.04.2024
Важно днес

Украйна свали руски бомбардировач Ту-22М3

"Техническа неизправност" е причинила падането на самолета, според Русия

10:07 - 19.04.2024
Важно днес

Нинова обвини Желязков в цензура и му поиска оставката

Повод за това станах промени в правилника на НС

09:32 - 19.04.2024