Зеленски даде интервю за руски медии, властите в Москва го забраниха Снимка: © Getty Images

Правителството на Украйна възнамерява да проучи задълбочено "неутралитета на страната", поискан от Русия. Това каза украинският президент Владимир Зеленски в интервю за няколко независими руски медии в неделя.

Руският медиен регулатор Роскомнадзор предупреди медиите да не излъчват интервюто и заплаши да започне „разследвания и мерки“.

„Тази точка от преговорите е разбираема за мен и се обсъжда, обстойно се проучва“, каза Зеленски. Неутрална Украйна е едно от основните руски искания в преговорите за прекратяване на огъня.

Страните в конфликта в Украйна ще започнат нов кръг от преговори в Истанбул в понеделник или вторник. Все още има дебат за това как може да изглежда възможен компромис за прекратяване на военните действия.

Наскоро Кремъл посочи Швеция или Австрия като възможен модел за поведение. При такъв модел на неутралитет Украйна ще трябва да се въздържа от присъединяване към НАТО.

В разговора Зеленски коментира и загиналите руски войници.

До момента преговорите между Украйна и Русия се съсредоточаваха предимно върху отказването на Украйна от членство в НАТО, демилитаризация и гаранции за сигурност.

„По време на днешния видеоконферентен разговор беше решено следващият кръг да се проведе на живо в Турция на 28-30 март“, каза украинският преговарящ Дейвид Арахамия. Руският главен преговарящ Владимир Медински потвърди новината за нов кръг от преговори, но цитира дните вторник и сряда.

Турски източници казват, че преговорите ще се проведат в Истанбул. Според турското президентство между Реджеп Тайип Ердоган и Владимир Путин е имало телефонен разговор, но дата не се посочва.

Първите преговори между Украйна и Русия бяха на министерско ниво и се проведоха на 10 март в Анталия, Турция. Те доведохa до конкретен напредък за прекратяване на огъня в Украйна. Оттогава разговорите продължават чрез видеоконферентна връзка. До момента и двете страни в конфликта наскоро го описаха като „труден“.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Руските чиновници вече не могат да пътуват дори до "приятелски" страни

Забраната е заради опасения, че могат да изнесат тайни на Русия зад граница

19:49 - 18.04.2024
Важно днес

Нови санкции изолират Иран с цел да пречат на производството на дронове "Шахед"

Техеран атакува Израел с "Шахед", с тях и Русия стреля по Украйна

19:03 - 18.04.2024
Важно днес

МВР отчете 10 срещи на Бойко Рашков с обвинените в контрабанда баща и син

Новият шеф на "Митниците" питат депутатите как очакват обикновен митничар да е "юнак" срещу каналджиите

16:00 - 18.04.2024
Бизнес

Ръст на измамите с фалшиви обяви за работа, сочи доклад на Revolut за сигурността на потребителите

Най-разпространени остават класическите измами с карта

15:40 - 18.04.2024
Европейски дневници

Бургас посрещна роуд шоуто на подкаста "Европеец"

Епизод 2: Бургас - проследете събитието на живо

13:01 - 18.04.2024