Зеленски даде интервю за руски медии, властите в Москва го забраниха Снимка: © Getty Images

Правителството на Украйна възнамерява да проучи задълбочено "неутралитета на страната", поискан от Русия. Това каза украинският президент Владимир Зеленски в интервю за няколко независими руски медии в неделя.

Руският медиен регулатор Роскомнадзор предупреди медиите да не излъчват интервюто и заплаши да започне „разследвания и мерки“.

„Тази точка от преговорите е разбираема за мен и се обсъжда, обстойно се проучва“, каза Зеленски. Неутрална Украйна е едно от основните руски искания в преговорите за прекратяване на огъня.

Страните в конфликта в Украйна ще започнат нов кръг от преговори в Истанбул в понеделник или вторник. Все още има дебат за това как може да изглежда възможен компромис за прекратяване на военните действия.

Наскоро Кремъл посочи Швеция или Австрия като възможен модел за поведение. При такъв модел на неутралитет Украйна ще трябва да се въздържа от присъединяване към НАТО.

В разговора Зеленски коментира и загиналите руски войници.

До момента преговорите между Украйна и Русия се съсредоточаваха предимно върху отказването на Украйна от членство в НАТО, демилитаризация и гаранции за сигурност.

„По време на днешния видеоконферентен разговор беше решено следващият кръг да се проведе на живо в Турция на 28-30 март“, каза украинският преговарящ Дейвид Арахамия. Руският главен преговарящ Владимир Медински потвърди новината за нов кръг от преговори, но цитира дните вторник и сряда.

Турски източници казват, че преговорите ще се проведат в Истанбул. Според турското президентство между Реджеп Тайип Ердоган и Владимир Путин е имало телефонен разговор, но дата не се посочва.

Първите преговори между Украйна и Русия бяха на министерско ниво и се проведоха на 10 март в Анталия, Турция. Те доведохa до конкретен напредък за прекратяване на огъня в Украйна. Оттогава разговорите продължават чрез видеоконферентна връзка. До момента и двете страни в конфликта наскоро го описаха като „труден“.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Сарафов и Цацаров пропускат заседанието на комисията "Нотариуса", депутатите изслушват само Гешев

Трима поканени адвокати също не се явиха пред депутатите

13:10 - 16.04.2024
Бизнес

Далсия е новото име на фирмата за топлинно счетоводство Бруната

Компанията разширява избора и качеството на услугата чрез изграждане на платформа от различни системи за управление и контрол на разходите за отопление

12:48 - 16.04.2024
Европейски дневници

Роуд шоуто на "Булевард България": Кой формулира българския интерес в ЕС и как го защитава?

Епизод 1: Варна - проследете събитието на живо

11:51 - 16.04.2024
Живот

Crocs и Pringles пускат ботуши за чипс

Неочаквано и забавно партньорство

11:47 - 16.04.2024
Живот

NOVA ще търси големите постижения на България след `89-а година

В последните две недели на април от 16:30 часа водещите ще представят изобретения, награди и успехи, които са прославили българите по света.

11:45 - 16.04.2024