Зеленски към Запада: Колкото повече давате на Путин, толкова повече расте апетитът му

Украинският президент Володимир Зеленски предупреди западните държави, че Путин ще продължи с агресията си и извън границите на Украйна, ако не бъде спрян още сега.

Зеленски даде интервю за американската консервативна телевизия Fox News, в което описа руския президент като човек, който "иска всичко, което Западът може да му даде".

"Колкото повече им даваш, толкова повече расте апетитът им".

Руските войски отстъпват от северния регион около Киев, но съсредоточават усилията си на Изток около Донбас и на юг около Харков, където се очакват нови мощни атаки.

Украинската армия забелязва и активизиране на руските войски в района на Приднестровието на територията на Молдова, което може да доведе до допълнителна заплаха във войната.

Володимир Зеленски описа като "грешка" изолирането на Украйна от членство в НАТО.

"Ние не сме слаба държава. Ние не предлагаме да ни подсилите за сметка на НАТО. Ние сме допълнение, ние сме локомотивът. Мисля, че ние сме един от важните компоненти на европейския континент", каза още той.

Украйна няма да се съгласи на териториални компромиси с Русия в името на спирането на войната.

"Ние не търгуваме със своята територия. Въпросът за териториалната цялост и суверенитета не се обсъждат", казва още Зеленски.

Той отново призова Съединените щати да подпомогнат Украйна с въоръжение - ракети и бойни самолети от старото съветско производство.

"Ако видим, че процесът на прехвърляне на оръжия се забавя, хората ще започнат да си задават въпроса дали наистина САЩ иска Украйна да може да се защити. Може да има някаква игра. Не искам да вярвам, че някои от нашите партньори играят игри", каза още той.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Сарафов и Цацаров пропускат заседанието на комисията "Нотариуса", депутатите изслушват само Гешев

Трима поканени адвокати също не се явиха пред депутатите

13:10 - 16.04.2024
Бизнес

Далсия е новото име на фирмата за топлинно счетоводство Бруната

Компанията разширява избора и качеството на услугата чрез изграждане на платформа от различни системи за управление и контрол на разходите за отопление

12:48 - 16.04.2024
Политика

Идва ли краят на лидерството на Матео Салвини?

Изправен пред спад в подкрепата сред избирателите си, лидерът на "Лига"  и настоящ заместник министър-председател на Италия Матео Салвини получи остра критика от основателя на партията - Умберто Боси

12:38 - 16.04.2024
Европейски дневници

Роуд шоуто на "Булевард България": Кой формулира българския интерес в ЕС и как го защитава?

Епизод 1: Варна - проследете събитието на живо

11:51 - 16.04.2024
Живот

Crocs и Pringles пускат ботуши за чипс

Неочаквано и забавно партньорство

11:47 - 16.04.2024