Зеленски: Накарайте руснаците да напуснат Запорожката АЕЦ

Володимир Зеленски призова Международната агенция за атомна енергия и други световни организации да принудят руските военни да напуснат територията на Запорожката АЕЦ.

Украинският президент заяви, че светът за малко е избегнал радиационна катастрофа, след като последният външен захранващ електропровод на Запорожка АЕЦ бе възстановен. По-рано линията бе прекъсната заради пожар в района на въглищна електроцентрала, а най-голямата АЕЦ в Европа бе изключена от енергийната система на Украйна.

"Веднага заработиха дизеловите генератори, за да дадат енергия на централата и да я поддържат след спирането. Светът трябва да разбере за заплахата - ако те не се бяха включили и ако след прекъсването не сработи автоматиката и нашият персонал, сега трябваше да преодоляваме последствията от ядрена авария. Русия постави Украйна и всички европейци в ситуация на крачка от подобна катастрофа", добави Зеленски.

В обръщението си украинският президент определи обстановката в южната част на Украйна като "хуманитарна катастрофа", след като много хора там са останали без ток и вода.

"Русия трябва да се съгласи на обособяване на демилитаризирана зона около Запорожката АЕЦ и да позволи на международни длъжностни лица да преценят безопасността на обекта", каза говорителят на Белия дом Карин Жан-Пиер.

Ситуацията в района бе тема на телефонен разговор между президентите на Съединените щати и Украйна.

По-рано от Държавния департамент на САЩ казаха, че "електричеството, което Запорожката АЕЦ произвежда, принадлежи на Украйна и пренасочване на тока към окупирани територии е неприемливо" и настояха Русия да приеме въвеждането на демилитаризирана зона около стратегическия обект.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

НС направи важни крачки към приемане на еврото и взе решение за ускоряване на процеса

Парламентът постави като цел 1 юли 2025 г. за приемане на еврото у нас

17:56 - 26.07.2024
Технологии

Vivacom навлиза ударно в света на гейминга с турнира „Game ON“

Популярни геймъри, техните фенове и специални гост-звезди влизат заедно в епичен сблъсък за награда от 15 000 лева

17:46 - 26.07.2024
Важно днес

Русия арестува бивш зам.-министър на отбраната и го обвини в корупция

Офицерът е един от най-дълго служилите служители в областта на руската отбраната.

17:25 - 26.07.2024
Важно днес

МОН предлага две по-дълги ваканции за учениците

МОН с предложение за ваканциите и неучебните дни през учебната 2024/25 г.

15:28 - 26.07.2024