Зеленски: Накарайте руснаците да напуснат Запорожката АЕЦ

Володимир Зеленски призова Международната агенция за атомна енергия и други световни организации да принудят руските военни да напуснат територията на Запорожката АЕЦ.

Украинският президент заяви, че светът за малко е избегнал радиационна катастрофа, след като последният външен захранващ електропровод на Запорожка АЕЦ бе възстановен. По-рано линията бе прекъсната заради пожар в района на въглищна електроцентрала, а най-голямата АЕЦ в Европа бе изключена от енергийната система на Украйна.

"Веднага заработиха дизеловите генератори, за да дадат енергия на централата и да я поддържат след спирането. Светът трябва да разбере за заплахата - ако те не се бяха включили и ако след прекъсването не сработи автоматиката и нашият персонал, сега трябваше да преодоляваме последствията от ядрена авария. Русия постави Украйна и всички европейци в ситуация на крачка от подобна катастрофа", добави Зеленски.

В обръщението си украинският президент определи обстановката в южната част на Украйна като "хуманитарна катастрофа", след като много хора там са останали без ток и вода.

"Русия трябва да се съгласи на обособяване на демилитаризирана зона около Запорожката АЕЦ и да позволи на международни длъжностни лица да преценят безопасността на обекта", каза говорителят на Белия дом Карин Жан-Пиер.

Ситуацията в района бе тема на телефонен разговор между президентите на Съединените щати и Украйна.

По-рано от Държавния департамент на САЩ казаха, че "електричеството, което Запорожката АЕЦ произвежда, принадлежи на Украйна и пренасочване на тока към окупирани територии е неприемливо" и настояха Русия да приеме въвеждането на демилитаризирана зона около стратегическия обект.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

"Синята зона" в София да важи и в неделя, предлагат общински съветници

Предвиждат се мащабни промени в организацията на движение и паркирането в центъра на София

14:32 - 26.04.2024
Живот

Таксата от 5 евро за вход във Венеция предизвика объркване и изкара местните на протест

Венеция въведе такса за туристите си. Недоволни обаче се оказаха местните жители

13:46 - 26.04.2024
Важно днес

Депутат от ГЕРБ-СДС подаде оставка, за да стане областен управител

На негово място ще влезе русенски хореограф

13:19 - 26.04.2024
Култура

„Диамантеното око“ разказва реалната история на Лейди Смърт, която убива 319 нацисти

Истинска история за млада библиотекарка, която се превръща в най-смъртоносната снайперистка през Втората световна война

12:56 - 26.04.2024