Снимка: © Getty Images

9 декември 2019 г. На ВИП терминала на летище "Внуково" се приземява чартърен полет от Мюнхен с необичайни пътници на борда - трима секретни служители на Службата за охрана на президента на Русия, една учителка по фортепиано, две детегледачки, известен балетист, бивша танцьорка по акробатичен рокендрол и тяхното дете на 2 години.

"Танцьорката" всъщност е дъщерята на Владимир Путин - Катерина Тихонова. Известният балетист - ръководителят на Баварския държавен балет Игор Зеленски.

Двамата не са женени, но поддържат връзка в продължение на повече от 10 години - само между 2017 и 2019 г. Катерина Тихонова посещава Мюнхен, където Зеленски работи, над 50 пъти.

Разследване на няколко руски медии в сътрудничество с Der Spiegel показват, че по-малката дъщеря на Путин е родила дете от балетиста, докато самият той е женен за своя колежка и има две дъщери и син от брака си. Те разполагат с данни за пътуванията на Тихонова и Зеленски, както и документи от електронната поща на охранителя на Тихонова Алексей Скрипчак, от които се виждат копия от паспортите им.

Журналистите имат косвени данни за това, че Тихонова се е готвила да се пренесе в Мюнхен още в края на 2019 г., като цитират изтеклата кореспонденция на Скрипчак, в която се организира превоза на множество вещи и книги.

Оказва се, че връзката им не е тайна нито за балетните среди в Русия, нито в Мюнхен.

Съвпадението във фамилиите "Зеленски" между него и украинския президент е случайно. Двамата мъже не са роднини.

Игор Зеленски е роден в семейство на руски военен през 1969 г., като прекарва детството си в Грузия. Занимава се с лека атлетика, а по-късно влиза в хореографско училище в Тбилиси. На 17 години той вече е смятан за един от най-обещаващите балетисти в страната и е изпратен да учи в Академията в Санкт Петербург.

Само на 20 години вече е солист на Мариинския театър, на 21 печели гран-при на международен конкурс в Париж и става солист на трупата на Джордж Баланчин в Ню Йорк, където навремето танцува и Михаил Баришников.

Зеленски се запознава със съпругата си Яна Серебрякова в Мариинския театър в Петербург, където тя също танцува. През 2011 г. той се прехвърля на работа в московския Музикален театър и работи в него до 2016 г. В този период се запознава и с бъдещата си партньорка - Катерина Тихонова.

Източници на руската медия "Медуза" съобщават, че тя започва да посещава представленията на театъра малко след като назначават Зеленски в него, а самият той е предупреждавал колегите си, когато се е очаквало "да дойде дъщерята на един известен човек".

През 2013 г. Тихонова сключва брак с бизнесмена Кирил Шамалов, който продължава около пет години, преди да приключи с развод. През това време обаче отношенията ѝ със Зеленски не приключват, а "Медуза" дори съобщава, че Шамалов е контактувал с балетиста и с неговата съпруга - включително като му е превеждал пари.

Дъщерята на Путин се развежда през януари 2018 г. - 7 месеца по-късно тя ражда дете от Игор Зеленски.

Малко след появата на внучката, Владимир Путин обявява публично, че ще построи културен център с театър и училища за балетно и оперно изкуство в Севастопол, на анексирания полуостров Крим.

Парите за тази цел са събирани във фонда "Национално културно наследство", в който най-голям донор става "Роснефтегаз". В надзорния съвет на новата организация изненадващо попада и Игор Зеленски, наред с ръководителите на най-големите културни институции в Русия - Болшой театър, Мариински театър, Третяковската галерия и Ермитажа.

Докато работата по построяването на бъдещата хореографска академия и музикален театър в Севастопол върви, за техен административен директор е назначен балетистът Сергей Полунин - протеже на Игор Зеленски, известен с това, че беше татуирал физиономията на Владимир Путин на гърдите си. Според "Медуза" и BBC - схемата със строителството в Крим е трябвало да облагодетелства компаниите на олигарси като Генадий Тимченко и Аркадий Ротенберг, близки приятели на руския президент.

От 2016 г. Игор Зеленски e назначен за директор на Баварския балет, но в началото на април 2022 г. изненадващо е отстранен като художествен ръководител, а договорът му е прекратен предсрочно, въпреки че изтича чак през 2026 г.

Според официалното съобщение - Зеленски напуска по своя воля заради "лични, семейни въпроси", които изискват пълното му внимание и не са съвместими с работата в Мюнхен. Съпругата му Яна обаче продължава да работи в същия театър като балетен репетитор, независимо от оправданията на мъжа ѝ със семейни ангажименти.

Реалната причина за прекратяването на договора му е свързана с избухването на войната в Украйна, смятат авторите на разследването. През май известните руски "пранкстъри" (телефонни измамници) Вован и Лексус решават да се обадят на директора на Баварския театър Серж Дорни и се представят за министъра на културата на Украйна, като го питат наистина ли Игор Зеленски е отказал да осъди войната.

Дорни казва: "С него разговаряхме няколко пъти и аз го убедих да разбере, че трябва да напусне операта. Той не взе това решение самостоятелно".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Рашков си даде висока оценка, но преходът му от МВР в КПКОНПИ остава под въпрос

Костадин Костадинов отхвърлил призив от ПП да подкрепи Рашков за новата позиция

Момчетата в костюми или #GentleMinions: Филмът за миньоните се превърна в мания за TikTok

Продължението на "Миньоните" привлича извънредно голям дял тийнейджъри на премиерата си

ПП ще представи нова програма: Хоризонт за 6 месеца и опция за вот на доверие

Евентуален кабинет на Асен Василев може да поиска нов вот на доверие през януари 2023

Край на "монопола" на "Евролаб": БАБХ си връща помещенията на ГКПП "Капитан Андреево"

Корупционният скандал около частния контрол на границата вече става европейски проблем

В Украйна предстои дълга война: кой ще я спечели зависи от Запада

Путин разчита на идеята, че решимостта на Запада ще се разпадне

Кметът на Добрич: "Когато Кирил Петков опъна шатра на площада, хората питаха дали това е коалиция на г-н Йорданов"

Йордан Йорданов смята, че той има интелектуално право над словосъчетанието

Поредната американска трагедия

Стрелбата в Чикаго на парада за 4 юли е трети инцидент в рамките само на няколко седмици