Зеленски обяви промени в правителството Снимка: © Getty

Президентът на Украйна Володимир Зеленски обяви предстоящи кадрови промени в правителството и сред областните управители. Някои решения вече са взети, други предстоят, каза Зеленски във видео речта си в понеделник вечерта.

Преди това той подчерта, че няма да толерира корупцията и че ще вземе мерки срещу неправомерното поведение в държавния апарат.

Предисторията на това са обвинения срещу заместник-министър, който бе уволнен и арестуван. Твърди се, че заместник-министърът на регионалното развитие Васил Лосински е взел подкуп от 400 000 долара, за покупката на генератори, необходими за справяне с енергийната криза в страната.

Президентът на Украйна погледна назад към единадесетте месеца от началото на руската агресивна война. Володимир Зеленски подчерта сътрудничеството със съюзниците, особено със САЩ. Единадесетте месеца на „поголовна хищническа война на Русия“ сближиха Украйна, Съединените щати и всички други съюзници възможно най-близо, каза той.

„Ние се борим всеки ден, за да защитим нашия народ, нашите граници и нашите ценности и успяхме да спрем разпространението на руската агресия.“ Сега може да се каже с увереност, че „това зло на украинска земя“ би могло да бъде преодоляно.

Зеленски уточни и използвания от него термин за „хищническа война“. Каза, че не избра тези думи случайно, а че те описват грабежите на цялата територия на Украйна, която е била или е временно окупирана от руските войски. „Всичко, което не унищожат, го крадат и отнасят в Русия. Всичко."

„Руснаците крадат зърно и селскостопанска техника от украинските фермери, окупаторите демонтират фабриките и изнасят оборудването в Русия.“ Ограбват се също складове, магазини и домове. „Крадат и хора – те гледат на хората като на ресурс.“ Според него около два милиона украинци са били депортирани в Русия.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Българинът през погледа на испанците с "Васил"

Иван Бърнев влиза в образа на човек, който се опитва да живее в чужда страна

13:00 - 02.02.2023

Как Челси изхарчи повече за играчи от всички клубове в Германия, Франция и Испания, взети заедно

Над 323 млн. паунда за нови играчи и рекордни трансфери през януари

12:13 - 02.02.2023

Синът на кмета на Панагюрище излиза под домашен арест

Иван Белишки е обвинен за заплаха срещу депутат от "Възраждане"

12:01 - 02.02.2023

Танц прати за 10 г. в затвора двама влюбени от Техеран

Младежите са осъдени за насърчаване на неподчинение и "публична проституция"

10:44 - 02.02.2023

ГЕРБ се похвали с край на политическата си изолация на финала на 48 Народно събрание

Десислава Атанасова челно атакува "Демократична България" като за последно

10:38 - 02.02.2023