Зеленски обяви промени в правителството Снимка: © Getty

Президентът на Украйна Володимир Зеленски обяви предстоящи кадрови промени в правителството и сред областните управители. Някои решения вече са взети, други предстоят, каза Зеленски във видео речта си в понеделник вечерта.

Преди това той подчерта, че няма да толерира корупцията и че ще вземе мерки срещу неправомерното поведение в държавния апарат.

Предисторията на това са обвинения срещу заместник-министър, който бе уволнен и арестуван. Твърди се, че заместник-министърът на регионалното развитие Васил Лосински е взел подкуп от 400 000 долара, за покупката на генератори, необходими за справяне с енергийната криза в страната.

Президентът на Украйна погледна назад към единадесетте месеца от началото на руската агресивна война. Володимир Зеленски подчерта сътрудничеството със съюзниците, особено със САЩ. Единадесетте месеца на „поголовна хищническа война на Русия“ сближиха Украйна, Съединените щати и всички други съюзници възможно най-близо, каза той.

„Ние се борим всеки ден, за да защитим нашия народ, нашите граници и нашите ценности и успяхме да спрем разпространението на руската агресия.“ Сега може да се каже с увереност, че „това зло на украинска земя“ би могло да бъде преодоляно.

Зеленски уточни и използвания от него термин за „хищническа война“. Каза, че не избра тези думи случайно, а че те описват грабежите на цялата територия на Украйна, която е била или е временно окупирана от руските войски. „Всичко, което не унищожат, го крадат и отнасят в Русия. Всичко."

„Руснаците крадат зърно и селскостопанска техника от украинските фермери, окупаторите демонтират фабриките и изнасят оборудването в Русия.“ Ограбват се също складове, магазини и домове. „Крадат и хора – те гледат на хората като на ресурс.“ Според него около два милиона украинци са били депортирани в Русия.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024