Зеленски отстранява двама генерали - обяви ги за "предатели"

Украинският президент Владимир Зеленски обяви, че е отстранил двама висши украински генерали, наричайки ги "антигерои". Това стана ясно от вечерното обръщение на държавния глава, публикувано в социалните медии в четвъртък.

От избухването на войната насам Зеленски се обръща към народа си и към останалия свят чрез видео съобщения почти всяка вечер - понякога дори по няколко пъти на вечер. Обикновено той докладва за успехите на собствената си армия, отправя апели към Запада или описва поведението на руските нашественици.

В последното си обръщение, Зеленски описа изключително напрегнатата ситуация в южната и източната част на страната си. В този контекст той обяви, че е уволнил двама високопоставени членове на службите за сигурност.

"Сега нямам време да се занимавам с всички предатели, но те ще бъдат наказани един по един", каза той.

Генералите са началник на Главното управление на вътрешната сигурност на Службата по безопасност на Украйна Андрий Наумов и началник на Управлението на същата служба в Херсонска област Сергей Криворучко.

„Онези военнослужещи сред висшите офицери, които не са решили къде е родината им, които нарушават военната клетва за вярност на украинския народ по отношение защитата на нашата държава, нейната свобода и независимост, неизбежно ще бъдат лишени от висши военни звания. Случайните генерали не са тук!“ - каза Зеленски.

На 25 март кметът на Херсон Игор Колихаев обяви, че някои от депутатите на градския съвет са напуснали Херсон преди окупацията. Твърди се, че служители на прокуратурата, Националната полиция и СБУ не са били в града на 24 февруари.

На 30 март беше съобщено, че Наумов напусна Украйна в навечерието на пълномащабна инвазия на руската армия. Сега дейността му се разследва от служители на реда по член за държавна измяна.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

И Живко Коцев вече е с обвинение за участие в организирана престъпна група

Наложена му е парична гаранция в размер на 20 000 лева.

19:02 - 17.04.2024
Важно днес

Смяна на местата и в "Булгаргаз", Деница Златева вече не е изпълнителен директор

Мястото на Златева заема Веселин Синабов

18:05 - 17.04.2024
Европейски дневници

Гласуването за Европарламент е все по-важно, но интересът в България остава по-нисък

Проучване на "Евробарометър" сочи ръст на интереса към вота

17:07 - 17.04.2024
Важно днес

Наводненията в Дубай: Отменени полети и парализа по пътищата след най-тежките валежи за последните 75 г.

Валежите надхвърлят всичко, документирано от началото на събирането на данни през 1949 г.

15:31 - 17.04.2024