Снимка: © Getty Images

"Има информация, че в Бородянка и няколко други освободени украински градове цивилните жертви са дори повече", отколкото в Буча, съобщи президентът Володимир Зеленски.

Той обвини Москва в опити за прикриване на доказателства за извършените военни престъпления: "Трябва да сме наясно, че след разкритите масови убийства на цивилни в района на Киев, окупаторите ще подходят по различен начин към престъпленията си в останалите части на страната - те откриват измамна кампания, за да прикрият вината си за масовите убийства в Мариупол. Извършват се редица инсценирани интервюта, преработват се записи, ще опитат да прехвърлят вината върху друг." 

Със стотици трупове на мъже, жени и деца по улиците, Буча се превърна в символ на зверствата на Москва. След освобождаването на нови населени места в околността на Киев обаче продължават да се разкриват още по-ужасяващи гледки. Бородянка се намира 25 километра западно от града, който бе наречен  "Нова Сребърница" по аналогия с Босна от 1995 г.

Зеленски посети Буча, говори за случилото се, съобщи, че повече от 300 души са били убити и измъчвани там и засегна щетите, нанесени в Стоянки и Ирпин: "Градовете са просто унищожени."

Украинският държавен глава ще говори пред НАТО във вторник, след като посочи, че е в интерес на Киев да се проведе открито разследване на избиването на цивилни в страната. Той отправи критики към западните лидери за закъснялата им реакция:

"Трябваше ли стотици от гражданите ни да умират в агония, за да разберат най-накрая някои европейски лидери, че руската държава заслужава възможно най-сериозния натиск?," каза той и отново призова за военна помощ: "Ако бяхме получили това, от което имаме нужда, можехме да спасим хиляди."

Очакванията на президента са, че в Южна и Източна Украйна действията ще са дори по-брутални: "Знаем какво ще сторят в Донбас." Министерството на отбраната обяви, че Русия атакува градовете Рубижне и Попасна в Луганск, подготвя се за офанзива в Северодонецк и работи по превземането на Мариупол.

В Мотижин, град на 45 километра западно от Киев, са намерени труповете на петима цивилни, включително кмета Олга Сухенко. Ръцете им са били завързани, съобщават местните власти. Сухенко, съпругът ѝ и техният син са били отвлечени на 24 март, твърди полицията: "Измъчвали са и са избили цялото ѝ семейство," сподели Антон Хераченко - съветник във вътрешното министерство. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Ще саботира ли Едроган разширяването на НАТО или ще го изтъргува?

Възможно е турският президент да поиска нещо срещу промяната на позицията си

Дигитализацията в университетите не може да чака

Целта на дигитализацията във висшето образование е да го направи модерно, достъпно, гъвкаво и по-ефективно. Това е процес, в който бизнесът и по-точно технологичните компании, трябва да застанат рамо до рамо с ръководствата на университетите

И Швеция тръгва към НАТО

Шведското правителство обяви решение да подаде кандидатурата си за членство в НАТО

Костов: При Станишев "Лукойл" спря да плаща данъци

Той посочи три начина, по който може да ѝ се противодейства

Слави Трифонов: "Продължаваме промяната" много често правят каквото си искат

ИТН изрази недоволство от липса на диалог с коалиционните партньори