Зеленски стопи ледовете с Берлин - Щайнмайер вече може да посети Украйна Снимка: © Getty Images

Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер е разговарял с украинския си колега Володимир Зеленски в продължение на 45 минути, като двамата дават сигнали за подобряване на отношенията между Берлин и Киев.

"Проведох добър, конструктивен, важен разговор с президента г-н Щайнмайер. Благодарих му за силната подкрепа за Украйна. Очаква се тя да стане още по-интензивна. Германското лидерство е важно за противопоставянето срещу руската агресия. Информирах го за ситуацията на фронта, критичното положение в Мариупол", пише Зеленски в Twitter след телефонния разговор.

Германският президент беше поставен в неловка ситуация, след като планираното му пътуване до Украйна в средата на април беше провалено заради отказ от страна на украинските власти.

Дипломатическият инцидент доведе до размяна на реплики между двете столици в момент, в който германското правителство бе подложено на сериозен вътрешен и външен натиск да одобри военна помощ за Украйна.

Сега говорител на германския президент съобщава пред Spiegel, че "разногласията от миналото са изяснен", а Володимир Зеленски официално е поканил Щайнмайер да посети Киев.

Все още не е ясно дали той би приел предложението, което е отправено не само към президента, но и към канцлера Олаф Шолц.

Според Spiegel - в Социалдемократическата партия на Германия се говори, че е възможно Шолц да посети Украйна заедно с френския президент Еманюел Макрон, който ще гостува в Берлин на 9 май.

Пробивът в отношенията между двете страни става няколко дни след като Зеленски прие лидера на германската опозиционна ХДС Фридрих Мерц.

Напрежението между Германия и Украйна датира отдавна заради стратегическото обвързване на властите в Берлин с руските енергийни ресурси - включително изграждането на втория газопровод "Северен поток", заобикалящ Украйна.

Щайнмайер в качеството си на бивш външен министър на Германия се смята за един от активните поддръжници на политиката на икономическо сближаване с Русия независимо от руските действия на територията в Украйна през 2014 г. с анексирането на Крим и подпалването на сепаратистка война в Донбас.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

И Живко Коцев вече е с обвинение за участие в организирана престъпна група

Наложена му е парична гаранция в размер на 20 000 лева.

19:02 - 17.04.2024
Важно днес

Смяна на местата и в "Булгаргаз", Деница Златева вече не е изпълнителен директор

Мястото на Златева заема Веселин Синабов

18:05 - 17.04.2024
Европейски дневници

Гласуването за Европарламент е все по-важно, но интересът в България остава по-нисък

Проучване на "Евробарометър" сочи ръст на интереса към вота

17:07 - 17.04.2024
Важно днес

Наводненията в Дубай: Отменени полети и парализа по пътищата след най-тежките валежи за последните 75 г.

Валежите надхвърлят всичко, документирано от началото на събирането на данни през 1949 г.

15:31 - 17.04.2024