Снимка: © bTV

Бившият премиер Жан Виденов става организационен секретар на „Ляв съюз за чиста и свята република“, който ще участва на предстоящите парламентарни избори на 11 юли.

Коалицията се сформира по инициатива на „Лява алтернатива на България" на Иван Атанасов, който ще е председател на обединението. В него попадат още „Социалистическа партия Български път“ с председател проф. Ангел Димов, „Българска прогресивна линия“ с лидер Красимир Янков, „Възраждане на отечеството“ на председателя на движение "Русофили" Николай Малинов, както и „Партия на българските комунисти“ с лидер Иван Пенчев.

Жан Виденов е министър-председател на България от 1995 до 1997 г., когато страната изпада във финансова и икономическа криза, довела до налагането на режим на валутен борд от МВФ. Той подава оставка след масовите протести заради хиперинфлацията.

Виденов е и бивш председател на БСП – от декември 1991 до декември 1996 г. Сега е преподавател в пловдивското Европейско висше училище по икономика.

Той отказа да отговаря на журналистически въпроси за новия проект. Вместо него това направи председателят Иван Атанасов, който отбеляза, че Жан Виденов е „архитектът“ на коалицията.

„Левицата е разгромена и не е представена в последното Народно събрание, съответстващо на броя на левите хора в България", каза той. „Новата коалиция цели да представлява лява алтернатива, която да е различна от Българската социалистическа партия и от коалицията, която тя създава“.

„Имаме шанс да разбием олигархичния модел на управление и обществени отношения, който тормози България вече 30 години“, добави той. „Да посочиш Бойко Борисов като враг не е достатъчно, за да те постави в левия спектър. Всички недъзи от управлението на ГЕРБ са визитната картичка на претендиращите да са в този ляв спектър. Ние сме истинска левица и патриоти“.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Локдаун, но само за неваксинираните: Стратегията на Австрия за Covid-19

Колкото повече се увеличава броят на пациентите в интензивни отделения, толкова повече растат ограниченията срещу неваксинираните

Главната медсестра на "Софиямед" е жената, ваксинирала Борисов, Пеевски и Карадайъ

Магдалена Серафимова е поставила дозите им срещу Covid-19

Метли на рояци и бели престилки: Бисерите от предизборните дебати

Референдум за пандемията, български паспорт за всеки македонец и как да яхнеш метлата 3 пъти за един час в ефира на БНТ

Феноменът "Голямата оставка" в Америка

10,4 милиона предложения за работа. И никой не проявява интерес към тях. 

Прокуратурата разследва лекар по съмнения за фалшиви имунизации

Нарушението в Мадан е открито, когато един от пациентите е поискал да получи истинска ваксина