Снимка: © bTV

Бившият премиер Жан Виденов става организационен секретар на „Ляв съюз за чиста и свята република“, който ще участва на предстоящите парламентарни избори на 11 юли.

Коалицията се сформира по инициатива на „Лява алтернатива на България" на Иван Атанасов, който ще е председател на обединението. В него попадат още „Социалистическа партия Български път“ с председател проф. Ангел Димов, „Българска прогресивна линия“ с лидер Красимир Янков, „Възраждане на отечеството“ на председателя на движение "Русофили" Николай Малинов, както и „Партия на българските комунисти“ с лидер Иван Пенчев.

Жан Виденов е министър-председател на България от 1995 до 1997 г., когато страната изпада във финансова и икономическа криза, довела до налагането на режим на валутен борд от МВФ. Той подава оставка след масовите протести заради хиперинфлацията.

Виденов е и бивш председател на БСП – от декември 1991 до декември 1996 г. Сега е преподавател в пловдивското Европейско висше училище по икономика.

Той отказа да отговаря на журналистически въпроси за новия проект. Вместо него това направи председателят Иван Атанасов, който отбеляза, че Жан Виденов е „архитектът“ на коалицията.

„Левицата е разгромена и не е представена в последното Народно събрание, съответстващо на броя на левите хора в България", каза той. „Новата коалиция цели да представлява лява алтернатива, която да е различна от Българската социалистическа партия и от коалицията, която тя създава“.

„Имаме шанс да разбием олигархичния модел на управление и обществени отношения, който тормози България вече 30 години“, добави той. „Да посочиш Бойко Борисов като враг не е достатъчно, за да те постави в левия спектър. Всички недъзи от управлението на ГЕРБ са визитната картичка на претендиращите да са в този ляв спектър. Ние сме истинска левица и патриоти“.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Доживотен затвор за главния обвиняем за атентатите в Париж

Подсъдимият Салах Абдеслам твърди пред съда, че "не е убиец"

Руска салата се появи в менюто на срещата на НАТО

Вечерята във втората вечеря е в музея Прадо

Kaufland е марка №1 за 2022 година в класацията „Любимите марки”

Компанията събра най-голям процент от гласовете в 14-ото издание на потребителската класация „Любимите марки“

Петков: Решението за руснаците е на Съвета за сигурност, в който участва и представител на Радев

Депутатите отново се скараха заради искането за прекъсване на гласуването на бюджета

Изгонването на 70-те руски дипломати е обсъждано на закрито заседание на кабинета

Лена Бориславова: Решението е на МВнР, а не на премиера

БСП няма да преговаря с ПП. Заради руските дипломати и ако Кирил Петков е кандидат-премиер

Корнелия Нинова поиска Румен Радев да свика КСНС заради изгонените руснаци от България

ДДС на брашното неочаквано стана 0% след сгрешен вот на Антоанета Цонева

Смут в пленарната зала заради отказа от корекция на решаващия глас при вота