Митническите служби на летище Хамбург са конфискували 460 шоколада от популярния „дубайски шоколад“, тежащи около 90 килограма.
Сладкишите, опаковани в три куфара, са били открити при проверка на 33-годишна пътничка от Истанбул. Според митническите власти количеството на шоколада предполага, че жената е планирала продажба.
Действията ѝ биха могли да представляват и потенциален опит за укриване на данъци, тъй като не са били платени необходимите мита за внос, пише Spiegel.
Въпреки това конфискацията е извършена предимно поради съображения за защита на потребителите.
"Липсата на информация за съставките и алергените прави продуктите негодни за внос“, обясняват още от службата.
От 4.60 евро до 25 евро – митът за "дубайския шоколад"
Интересно е, че пътничката твърди, че е закупила шоколадите в Истанбул за 4.60 евро всяко. В Германия обаче дубайският шоколад на същия производител се продават за около 25 евро на блокче, което ясно показва огромната търговска надценка.
Популярността на този шоколад, пълен с крем от шамфъстък и кадаиф, нарасна значително благодарение на социалните мрежи. Видео ревюта и снимки създадоха истински „хайп“, който доведе до образуване на дълги опашки пред магазините, където шоколадът беше пуснат в продажба, в края на миналата година.
Случаят в Хамбург обаче не е първият опит за нелегален внос на този „златен“ шоколад в Германия. През ноември митническите служби в Баден-Вюртемберг задържаха 45 килограма от същия продукт в микробус, пътуващ към Дортмунд.
Уникално изкушение или маркетингов трик
Какво кара хората да искат да се сдобият с този десерт?
Отговорът дава психологът и лектор в Университета в Мюнстер Катрин Ола в интервю за Spiegel. Тя се занимава с въпросите как различните сетива допринасят за възприемането на храната и как вкусът се формира от преживяванията и външните сигнали.
"Дубайският шоколад се възприема като малко съкровище – символ на престиж и екзотика. Докато дизайнерските чанти са недостъпни за мнозина, шоколадът е по-постижимо удоволствие. Оригиналният продукт, създаван в малка семейна фабрика, символизира качеството и уникалността, които липсват в масовото производство", смята Ола.
За нея обаче едно от големите предимства на дубайския шоколад е неговата текстурна и вкусово-сензорна сложност.
"Комбинацията от мека кремообразна паста от шамфъстък, хрупкави нишки от тесто и леко горчива сусамова паста предлага нещо ново и необичайно. Вкусът не се ограничава само до рецепторите на езика – той е многоизмерно изживяване. Включва текстура, аромат и тактилни (сензорни - бел.ред) усещания. Когато хапваме дубайски шоколад, обонятелните рецептори също се включват, като допринасят за цялостното удоволствие", категорична е тя.
Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук: