Жените в Берлин вече могат да ходят на басейн без горнище Снимка: © Getty

Жените в Берлин вече могат да плуват без горнище на банския си в обществените басейни, ако решат. Решението вече е в сила и е приветствано като стъпка напред към равенството между половете в германската столица.

Въведената мярка е и знак за почитта в Германия към движението Freikoerperkultur - в превод „култура на свободното тяло“, датиращо от края на 19 век.

Властите в Берлин предприеха действия, след като плувкиня съобщи, че е била възпрепятствана да посещава един от градските басейни, без да покрие гърдите си. Случаят е от декември 2022 г. Жената подаде жалба до офиса на градския омбудсман към Сенатския отдел за правосъдие, многообразие и антидискриминация.

Властите се съгласиха, че тя е била жертва на дискриминация и тази седмица обявиха, че на всички посетители на басейните в Берлин, включително жени и тези, които се идентифицират като не-бинарни, е разрешено да ходят без горнище.

Подобен инцидент се случва в аквапарк в германската столица през лятото на 2021 г. Французойката Габриел Лебретон тогава иска финансова компенсация от Берлин, след като охраната ѝ нарежда да напусне, когато тя отказва да прикрие гърдите си.

По време на инцидента Лебретон е с петгодишния си син. „За мен няма такава разлика - уча и сина си на това. И за мъжете, и за жените гърдите са вторичен полов признак, но мъжете имат свободата да събличат дрехите си, когато е горещо, а жените - не", коментира тя случая пред германския вестник Die Zeit.

Властите в Берлин потвърдиха нововъведението в прессъобщение на 9 март. „В резултат на успешна жалба за дискриминация, местата за къпане и плуване в Берлин в бъдеще ще прилагат правилата си по равнопоставен по пол начин“, се казва в изявлението.

публичен басейн в Берлин, Германия - Жените в Берлин вече могат да ходят на басейн без горнище, нов закон,

Ръководителят на кабинета на омбудсмана д-р Дорис Либшер приветства хода като стъпка напред към равенството между половете в града.

„Омбудсманът силно приветства решението за местата за къпане, защото създава равни права за всички берлинчани, независимо дали са мъже, жени или не-бинарни, и защото създава и правна сигурност за персонала на тези места.“, каза тя.

Жителка на Берлин - Ида, която моли да не се съобщава фамилното ѝ име пред медиите, приветства разхлабването на ограниченията, като същевременно поставя под въпрос какво наистина ще направи това за равенството между половете.

„Със сигурност е страхотно, че една обикновена жалба превърна това „топлес“ (от анг. topless - без горнище) развитие в реалност в Берлин. Не съм съвсем сигурна обаче как това служи на равенството между половете“, каза тя пред CNN.

Ида също остава скептична и колко от жените ще се възползват от новото правило. „Веднъж бях на басейн в квартал "Панков" и като си спомням публиката, не бих отишла там гола до кръста. Германците, като правило, са много неутрални в това отношение и няма да имат нищо против, но дали това ще се приеме добре, трябва да изчакаме и да видим."

Този ход не е безпрецедентен за страната. Гьотинген, град в Централна Германия, стана първият в държавата, който позволи на жените да плуват без горнище в обществени басейни през лятото на 2022 г.

Градските власти взеха решението след спор за полова идентичност, при който плувкиня (на пръв поглед) е помолена да се покрие в местен басейн. Плувкинята се оказва плувец - отказът ѝ да се облече е с мотива, че се идентифицира като мъж. Впоследствие получва забрана да влиза в басейна, според доклад на германската обществена телевизия Deutsche Welle.

,,Друг начин на съществуване“

Както споменахме, освен равенството между половете, този ход говори и за привързаността в Германия към Freikoerperkultur (FKK)- движение, водещо началото си от Германската империя.

Вместо да сексуализира голото тяло, FKK поставя акцент върху ползите за здравето от съвместната голота на открито, докато човек тренира или е сред природата.

Движението води началото си от здравните инициативи от края на 19-и век. Първата организация на FKK в страната е създадена през 1898 г. Концепцията бързо се разпространява в държавата, разказва Deutsche Welle.

През 1920 г. Германия създава първия си нудистки плаж на остров Силт. Едва десетилетие по-късно Берлинската школа по нудизъм, основана, за да насърчи смесените упражнения на открито, е домакин на първия международен конгрес за голота.

Движението на нудистите е изрично забранено от нацистите като морална репресия. Въпреки това, то продължава да набира популярност и подкрепа сред някои членове на паравоенните нацисти.

След Втората световна война нудизмът остава виден както в източногерманските, така и в западногерманските провинции, но е особено разпространен именно в Източна Германия. Той се превръща във форма на бягство от униформите, маршовете и конформизма на комунистическата държава.

Културното движение остава популярно в съвременна Германия. Има около 600 000 германци, регистрирани в повече от 300 частни нудистки или FKK клубове и още 14 клуба, свързани с движението в Австрия.

Кеон Уест, професор по социална психология в Университета в Лондон "Голдсмит", е изследвал нагласите към голотата в различни страни в Европа, както и извън нея.

„Повечето хора разбират, че германците са много по-спокойни по отношение на голотата, отколкото британците или американците“, казва той пред CNN.

„Основният контраст в отношението в Германия в сравнение с Обединеното кралство и Америка е, че възрастните в Германия не се отделят от другите (на специално обособени места като нудистки плаж). Вместо това голотата просто се приема като друг начин на съществуване.“, продължава професор Уест.

Той обяснява, че това е така, защото в Германия хората, които са „голи на обществени места, не се възприемат автоматично като опасни или извратени“.

„Народът е склонен да оставя хората да са съблечени и да се чувстват комфортно с това.“, завършва професорът.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Текстове от партньори

Работното време на Kaufland по време на празниците

Магазините ще бъдат с намалено работно време на Великден и Гергьовден

18:03 - 30.04.2024
Важно днес

Кабинетът "Главчев" разреши частна детска болница, докато държавата още не може да построи своя

Новината провокира възмущение на Обществения съвет за Национална детска болница

17:04 - 30.04.2024
Важно днес

Нетаняху обяви, че Израел ще нахлуе в Рафах - със или без сделка за заложниците

В Кайро се проведе нов кръг преговори за прекратяване на огъня

16:55 - 30.04.2024
Важно днес

Мъж с меч уби 13-годишно момче и рани други четирима в Лондон

Предполагаемият 36-годишен извършител е арестуван. Засега разследващите не определят атаката като терористична.

15:39 - 30.04.2024
галерия

Сериалите, които ще гледаме през май 2024 г.

Няколко дългоочаквани завръщания, нов Доктор Кой и още

15:23 - 30.04.2024
Важно днес

Герой от разследване на АКФ за злоупотреби влиза в управата на пътната агенция

Случаят е стигнал до прокуратурата, след това се губят следите

15:04 - 30.04.2024