Женските и детските консултации се възобновяват от 21 април Снимка: © Unsplash

Женските и детските консултации, основните задължителни имунизации и плановият прием на пациенти в лечебните заведения ще бъдат подновени от 21 април. Това е първата мярка, с която се възстановяват частично спрени дейности след началото на извънредното положение заради Covid-19 в България.

Здравният министър Кирил Ананиев е издал нова заповед, с която определя дните вторник и четвъртък за провеждане на планови детски консултации и основни имунизации. В тези дни общопрактикуващите лекари няма да обслужват други лица от пациентските си листи.

При необходимост пациентите, които не могат да бъдат обгрижени, ще се консултират по телефона или ще се насочват към друго лечебно заведение по заместване.

Провеждането на детската консултация / имунизация ще се извършва след предварително записан час, за да не се допуска струпване на хора пред лекарските кабинети. Няма да се позволява присъствието на повече от двама възрастни с децата им. Остава в сила задължението за дистанция от 1,5 м между пациентите и носенето на предпазна маска.

Възстановява се и дейността на женските консултации - отново с предварително записан час при акушер-гинеколог и при спазване на правила за дистанция.

Поетапно ще бъде възстановен приемът и плановите операции в болниците, като "първоначално ще се приемат най-належащите случаи", се казва в заповедта. При съмнения или минимални симптоми на заболяване от Covid-19, новоприетите лица в болницата ще трябва да се тестват в рамките на 24 часа.

Остава в сила обаче забраната за свижданията във всички лечебни заведения. Няма да се провеждат и операции по присаждане на органи.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

С челник срещу сметките за ток? Как невинен клип прати българско семейство в световните медии

Чавдар и Тони не пестят ток, докато стоят на тъмно. Но фалшивата новина обиколи света

14:53 - 27.11.2022

Протестите в Китай стават все по-смели: Чуват се призиви за оттеглянето на Си Дзинпин

Чуват се скандирания "Долу Комунистическата партия"

14:04 - 27.11.2022

Карадайъ дава интервю: "Давайте следващия въпрос... Ако баба ви беше мъжка, щяхме ли да водим разговор..."

"На Марс ли да изселим депесарите", пита лидерът на ДПС в нервен разговор с Мария Цънцарова

12:30 - 27.11.2022

Игра на "Дипломация" с "Цицерон": Изкуственият интелект, който блъфира почти като човек

Алгоритъмът на "Мета", кръстен на римския държавник и философ, може да бъде полезен и в други сфери

10:34 - 27.11.2022