Снимка: © Unsplash

Женските и детските консултации, основните задължителни имунизации и плановият прием на пациенти в лечебните заведения ще бъдат подновени от 21 април. Това е първата мярка, с която се възстановяват частично спрени дейности след началото на извънредното положение заради Covid-19 в България. 

Здравният министър Кирил Ананиев е издал нова заповед, с която определя дните вторник и четвъртък за провеждане на планови детски консултации и основни имунизации. В тези дни общопрактикуващите лекари няма да обслужват други лица от пациентските си листи. 

При необходимост пациентите, които не могат да бъдат обгрижени, ще се консултират по телефона или ще се насочват към друго лечебно заведение по заместване. 

Провеждането на детската консултация / имунизация ще се извършва след предварително записан час, за да не се допуска струпване на хора пред лекарските кабинети. Няма да се позволява присъствието на повече от двама възрастни с децата им. Остава в сила задължението за дистанция от 1,5 м между пациентите и носенето на предпазна маска. 

Възстановява се и дейността на женските консултации - отново с предварително записан час при акушер-гинеколог и при спазване на правила за дистанция. 

Поетапно ще бъде възстановен приемът и плановите операции в болниците, като "първоначално ще се приемат най-належащите случаи", се казва в заповедта. При съмнения или минимални симптоми на заболяване от Covid-19, новоприетите лица в болницата ще трябва да се тестват в рамките на 24 часа. 

Остава в сила обаче забраната за свижданията във всички лечебни заведения. Няма да се провеждат и операции по присаждане на органи.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

BILLA помага на дарителската кампания на SOS Детски селища България

Ключови магазини от веригата са домакин на акция за събиране на дарения в подкрепа на приемната грижа в България

Янаки Стоилов: Кабинетът ще сезира КС заради казуса с Иван Гешев

"Недопустимо" ли е правосъдният министър да иска оставката на главния прокурор, както смята ВСС?

Колко струва златният медал от Олимпиадата?

Най-богатите държави не са задължително най-щедри, а най-щедрите не са най-успешни

Ех… ако успеем, един ден ще пратим македонец в Космоса

Ако ще мечтаеш, по-добре да е на едро