Женските и детските консултации се възобновяват от 21 април Снимка: © Unsplash

Женските и детските консултации, основните задължителни имунизации и плановият прием на пациенти в лечебните заведения ще бъдат подновени от 21 април. Това е първата мярка, с която се възстановяват частично спрени дейности след началото на извънредното положение заради Covid-19 в България.

Здравният министър Кирил Ананиев е издал нова заповед, с която определя дните вторник и четвъртък за провеждане на планови детски консултации и основни имунизации. В тези дни общопрактикуващите лекари няма да обслужват други лица от пациентските си листи.

При необходимост пациентите, които не могат да бъдат обгрижени, ще се консултират по телефона или ще се насочват към друго лечебно заведение по заместване.

Провеждането на детската консултация / имунизация ще се извършва след предварително записан час, за да не се допуска струпване на хора пред лекарските кабинети. Няма да се позволява присъствието на повече от двама възрастни с децата им. Остава в сила задължението за дистанция от 1,5 м между пациентите и носенето на предпазна маска.

Възстановява се и дейността на женските консултации - отново с предварително записан час при акушер-гинеколог и при спазване на правила за дистанция.

Поетапно ще бъде възстановен приемът и плановите операции в болниците, като "първоначално ще се приемат най-належащите случаи", се казва в заповедта. При съмнения или минимални симптоми на заболяване от Covid-19, новоприетите лица в болницата ще трябва да се тестват в рамките на 24 часа.

Остава в сила обаче забраната за свижданията във всички лечебни заведения. Няма да се провеждат и операции по присаждане на органи.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Експлозия избухна в най-голямата рафинерия в Румъния

В района на рафинерията се издигат гъсти облаци черен дим

11:37 - 29.03.2024
Важно днес

Анкетна комисия за "Турски поток" поискаха ПП-ДБ

Министерството на енергетиката не може да отговори къде е картата

11:34 - 29.03.2024
Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024