Жертва и ранени след взрив в най-голямата румънска петролна рафинерия до Черно море Снимка: © twitter.com/BucurDamaschin

Експлозия в най-голямата петролна рафинерия в Румъния отне един живот и рани най-малко четирима други в гр. Нъвондари. Той се намира в окръг Констанца, на брега на Черно море.

Взривът е станал в рафинерията „Петромидия“ в петък. Първоначално е съобщено за изчезването на един човек, който след това е бил открит мъртъв, съобщава местната медия Digi 24. Не се съобщава самоличността на загиналия, ясно е само, че той е мъж на 32 години.

Един от пострадалите е с 45% изгаряния на тялото и е отведен в болница. В лечебно заведение са настанени и останалите ранени, които са служители на рафинерията.

Министърът на околната среда на Румъния Барна Танцос каза, че въздействието върху околната среда може да бъде сериозно. Зоната на експлозията е отцепена с цел безопасност, но вероятността от взривове и нов пожар е висока.

Според българската Басейнова дирекция „Черноморски район“ – няма данни за замърсяване на морските води в района на експлозията и граничната зона с Румъния, съобщиха от МОСВ.

В 15 ч. румънският вътрешен министър Лучиан Боуд съобщи, че огънят е бил потушен. "Тази трагедия може да се превърне в катастрофа", твърди той.

Причините за инцидента не са изяснени, започнало е разследване. Хората в живеещите наблизо квартали са получили предупреждение от властите да не излизат навън и да затворят прозорците си. Пушекът дим се движи към морето, съобщават местните власти.

На място са били изпратени 8 пожарни коли, две линейки и едно мобилно интензивно отделение.

„Петромидия“ е най-голямата и модерна петролна рафинерия в Източна Европа. Собственост е на румънската държава и на националната газова компания на Казахстан - KazMunayGas International Group, част от която е и „Ромпетрол България“.

Тя е един от основните производители на петролни продукти в Румъния и региона на Черно море с преработени 4,8 милиона тона суровини за 2020 г.

Очаквайте още информация.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Култура

Бийонсе пусна нов кънтри албум. С какво "Cowboy Carter" впечатли и феновете, и критиците

Новият албум на Бийонсе включва кавъри на The Beatles и Доли Партън

15:55 - 29.03.2024
Важно днес

По спешност НС отваря "врата" за ръководителите на БНБ и Сметната палата да станат служебни премиери

Аварийни промени в 3 закона по предложение на ГЕРБ и ДПС

15:20 - 29.03.2024
Важно днес

Експлозия избухна в най-голямата рафинерия в Румъния

В района на рафинерията се издигат гъсти облаци черен дим

11:37 - 29.03.2024
Важно днес

Анкетна комисия за "Турски поток" поискаха ПП-ДБ

Министерството на енергетиката не може да отговори къде е картата

11:34 - 29.03.2024