Вече няколко дни в части на Испания, Португалия и Франция се разразяват тежки бури, а  броят на загиналите достига до осем.

Регионът продължава да очаква лошо време, силни ветрове и дъжд, който преминава в сняг.


32-годишна южнокорейка е загинала в събота, вследствие на удар по главата от падащи отломки от сграда в центъра на Мадрид, заяви регионалният министър на вътрешните работи на Испания. Сградата е преминала проверка през 2015 г., но извънредната метеорологична ситуация е довела да нови рискове. 

Мъж е загинал в събота в южната провинция Гранада, след като колата му е била пометена от излязла от коритото си река, се казва в съобщение на регионалното правителство на Андалусия. Спешните служби в Андалусия обявиха за удавен и 68-годишен холандец, който е излязъл с уиндсърф в провинция Уелва, въпреки лошото време.

С тези три смъртни случая общият брой на жертвите става осем. Бурята, наречена Елза, се разпростира на територията на Испания, Португалия и Южна Франция и беше особено силна през нощта от четвъртък до петък.

Елза доведе до преливането на реки, скъса електропроводи и анулира много железопътни и въздушни пътувания из региона.

Шест от загиналите са в Испания, а двама в Португалия, където екстремното време прекъсна в събота влаковите връзки между столицата Лисабон и втория град Порто поради наводнения на железопътните коловози.

След като Елза се премести над Великобритания, властите във Франция, Португалия и Испания предупредиха за нова заплаха - Фабиен.

Буря Фабиен донесе ветрове със скорост 105 км / ч (170 км / ч) в час в Галисия в северозападна Испания. 14 полета бяха отменени, а други 13 отклонени от летищата в Галисия към други части на Испания или Португалия.

Около 8 000 домакинства в Галисия са без ток поради щети по електропроводите. Националната служба за метеорологични условия в Испания постави в събота цялото крайбрежие на Галисия и съседния регион Астурия в най-високата четвърта степен за риска от силни ветрове и високи вълни.

Осем градски парка в Мадрид останаха затворени в събота заради силните ветрове.

Паркове и гробища също бяха затворени в Бордо в югозападна Франция в събота. Циркът Arlette Gruss, който беше разпънал шатра на главния площад на града, отмени три спектакъла.

Метеорологичното бюро на Франция обяви 14 региона в югозападната част на страната в риск “код оранжево” заради бурята по Атлантическото му крайбрежие.

Част от влаковете по трасето между Бордо, Тулуза и Андай - граничният град с Испания при Атлантическия океан, бяха спрени поради вероятност ветровете да издухат дървета върху линиите.

Положението на френския средиземноморски остров Корсика е изключително тежко. Всички летища са затворени, а фериботните услуги - прекратени.

В югоизточните  части на Франция близо 10 000 домакинства все още са без ток.

На места дъждът премина в сняг.  

В България също имаше силни ветрове в съботна вечер, основно с Северна България. Щетите са материални. В София е имало над 50 сигнала за паднали дървета. 

 

Прочети