Тленните останки на 500 души, екзекутирани по време на Великата френска революция, бяха открити в параклис в Париж. 

Аймерик Пениже дьо Стуц, администратор на някогашния параклис на кралското семейство, е използвал специална камера, за да получи видимост до останките, зазидани зад една от стените на храма. Стуц изучавал най-различни исторически документи в продължение на години, които го насочили към параклиса като мястото, приютило останките на 500 души, намерили смъртта си на гилотината.

Администраторът започва своето разследване през 2018 г., преглеждайки всички оцелели исторически документи от периода на Революцията. Дългото и подробно проучване, което му спечелва прозвището "Шерлок Холмс на архивите" успява да го доведе до мястото, на което са положени останките на всички, екзекутирани на площад "Конкорд" от 21 януари 1793 до 28 юли 1794 г. 

Стуц е сигурен, че костите принадлежат на хора, загинали по време на "Големия терор" през 90-те години на 18. век. Това е един от най-мрачните периоди в историята на Франция. Публичните екзекуции са ежедневие, а хиляди хора са екзекутирани по обвинение в държавна измяна. По официални данни през този период във Франция са произнесени общо 16 594 смъртни присъди, като осъдените в Париж са 2 639.

Общият брой на жертвите от този период е значително по-голям ако се вземат предвид и загиналите по време на гражданската война, както и хората, намерили смъртта си в затвора.

Сред екзекутираните са печално известният Луи XVI, последният френски крал от династията на Бурбоните, както и съпругата му Мария-Антоанета. Те също намират смъртта си на гилотината след като са заловени при опит за бягство от Франция през 1793 г.

Максимилиан Робеспиер, един от лидерите на революцията, лично подписва хиляди смъртни присъди, като е добре известно, че любимият му метод за екзекуция бил гилотинирането. Доста иронично, Робеспиер приключва живота си по съвсем същия начин на 28 юли 1794 г., като неговата смърт слага край на "Големия терор".

Стуц твърди, че е напълно възможно останките на Робеспиер да са сред тези, намерени в параклиса. Хора, получили достъп до кадрите, заснети от него, обрисуват смразяваща картина на човешки кости, струпани на няколко метра височина, както и стотици черепи, наредени в дълги редици. 

Това откритие опровергава отдавна наложеното схващане, че загиналите по време на революцията са били погребвани в катакомбите на Париж. Вместо това се оказва, че мястото на техният вечен покой е малкият параклис в 8-ми район на френската столица.

Неоценима помощ на Стуц в хода на разследването му оказва археологът Филип Карлие, който пръв изследва стената, зад която са открити останките. Двамата промушват мобилна камера в пукнатините между камъните и освен костите виждат и няколко облицовани с кожа сандъци, които според тях също съдържат човешки останки.

Стуц е отправил молба към Регионалната дирекция по културните въпроси с искането да изпратят свои експерти, които да потвърдят находката. Очаква се разкопките да започнат догодина.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Теленор сменя името си на Yettel

Ребрандирането идва 3 години след сделката на PPF Group

Авторът на "Боен клуб" Чък Паланюк хареса цензурираната версия в Китай

Писателят смята, че тя се доближава повече до оригиналния финал в книгата

САЩ и НАТО изпратиха предложенията си на Русия, без отстъпки за Украйна

НАТО поиска Москва да изтегли войските си от Украйна, Молдова и Грузия

26% позитивни тестове за Covid-19, 9916 нови случая

70 пациенти с Covid са починали през последното денонощие

Херо Мустафа пародира публикациите за "тайни срещи" с кабинета

„Измамата и предателството са практики на глупаци, които нямат достатъчно ум, за да бъдат честни“

Петков и Гешев потвърдиха участие в изслушването в Европейския парламент

Те ще присъстват на заседание на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи - LIBE

България ще подкрепи НАТО с учения на собствен батальон

Изслушването на Кирил Петков и министрите на отбраната и външните работи в парламента