Жертвите на гилотината: 500 скелета са открити в параклис в Париж

Тленните останки на 500 души, екзекутирани по време на Великата френска революция, бяха открити в параклис в Париж.

Аймерик Пениже дьо Стуц, администратор на някогашния параклис на кралското семейство, е използвал специална камера, за да получи видимост до останките, зазидани зад една от стените на храма. Стуц изучавал най-различни исторически документи в продължение на години, които го насочили към параклиса като мястото, приютило останките на 500 души, намерили смъртта си на гилотината.

Администраторът започва своето разследване през 2018 г., преглеждайки всички оцелели исторически документи от периода на Революцията. Дългото и подробно проучване, което му спечелва прозвището "Шерлок Холмс на архивите" успява да го доведе до мястото, на което са положени останките на всички, екзекутирани на площад "Конкорд" от 21 януари 1793 до 28 юли 1794 г.

Стуц е сигурен, че костите принадлежат на хора, загинали по време на "Големия терор" през 90-те години на 18. век. Това е един от най-мрачните периоди в историята на Франция. Публичните екзекуции са ежедневие, а хиляди хора са екзекутирани по обвинение в държавна измяна. По официални данни през този период във Франция са произнесени общо 16 594 смъртни присъди, като осъдените в Париж са 2 639.

Общият брой на жертвите от този период е значително по-голям ако се вземат предвид и загиналите по време на гражданската война, както и хората, намерили смъртта си в затвора.

Сред екзекутираните са печално известният Луи XVI, последният френски крал от династията на Бурбоните, както и съпругата му Мария-Антоанета. Те също намират смъртта си на гилотината след като са заловени при опит за бягство от Франция през 1793 г.

Максимилиан Робеспиер, един от лидерите на революцията, лично подписва хиляди смъртни присъди, като е добре известно, че любимият му метод за екзекуция бил гилотинирането. Доста иронично, Робеспиер приключва живота си по съвсем същия начин на 28 юли 1794 г., като неговата смърт слага край на "Големия терор".

Стуц твърди, че е напълно възможно останките на Робеспиер да са сред тези, намерени в параклиса. Хора, получили достъп до кадрите, заснети от него, обрисуват смразяваща картина на човешки кости, струпани на няколко метра височина, както и стотици черепи, наредени в дълги редици.

Това откритие опровергава отдавна наложеното схващане, че загиналите по време на революцията са били погребвани в катакомбите на Париж. Вместо това се оказва, че мястото на техният вечен покой е малкият параклис в 8-ми район на френската столица.

Неоценима помощ на Стуц в хода на разследването му оказва археологът Филип Карлие, който пръв изследва стената, зад която са открити останките. Двамата промушват мобилна камера в пукнатините между камъните и освен костите виждат и няколко облицовани с кожа сандъци, които според тях също съдържат човешки останки.

Стуц е отправил молба към Регионалната дирекция по културните въпроси с искането да изпратят свои експерти, които да потвърдят находката. Очаква се разкопките да започнат догодина.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

ФАРА 2024 ще се проведе в Бургас

Заявки за тазгодишното издание на Фестивала ще се приемат до 18 април

21:24 - 28.03.2024
Важно днес

Радан Кънев: Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи

Евродепутатът не смята, че промените в конституцията, могат да доведат до криза

18:31 - 28.03.2024
Важно днес

Сарафов, Гешев и Цацаров са извикани на изслушване в комисията за Нотариуса

Последните трима главни прокурори ще бъдат изслушани във връзка с мрежата около Нотариуса

18:24 - 28.03.2024
Технологии

Сам Банкман-Фрийд беше осъден на 25 години затвор за финансови измами

Фрийд каза пред съда, че съжалява.

17:55 - 28.03.2024
Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024
Важно днес

Хванаха дипломатическа кола с мигранти на "Капитан Андреево"

По информация на телевизията зад волана на автомобила е бил виетнамски гражданин с дипломатически имунитет.

17:06 - 28.03.2024
Важно днес

Нова предизборна рокада в Митниците: Павел Манченко поема столичната служба

Герой от записите "Ало, Ваньо" ще управлява Митници София

16:30 - 28.03.2024