"Жесток проблем с кадрите" е причината за кризата в Спешна помощ Снимка: © Getty Images

Проблемът с неадекватната грижа за пациенти в Спешна помощ, който беше осветен от фаталния случай във Враца, се дължи на липсата на подготвен персонал. Това коментира Десислава Кателиева от Националната асоциация на работещите в спешната медицинска помощ пред Нова ТВ.

Тя обърна внимание, че медицинската сестра, проверявана заради небрежност към починалата 44-годишна жена, е имала около 3-месечен практически опит и е била "в ступор" при вида на пациентката.

Човек със затруднено дишане би трябвало да получи лекарска помощ за една минута, коментира още Кателиева. Проверката на Медицински одит и прокуратурата трябва да установи колко дълго се е забавила служителката от регистратурата, преди да предаде случая на дежурните медици.

"Много от работещите са в пенсионна и предпенсионна възраст. Много трудно е да се обучават новопостъпили хора, а няма и много желаещи", каза Кателиева.

Проблем е и това, че липсва комуникационна връзка между лекарите в спешните отделения и линейките. Тя призова да разпишат протоколи и да се ангажират парамедици и сестри, които да отговарят за триажа на пациенти в спешните отделения.

Липсата на подготвени и обучени кадри беше посочена като основен дефицит на системата и от председателя на Комисията по здравеопазване Антон Тонев.

Той посочи, че правилата за спешен триаж съществуват още от 2017 г., но кадрите трябва да бъдат обучени и да го спазват.

"Много добре разписани правила може да да няма кой да ги изпълни", каза той, като коментира, че дори в София има спешни отделения с численост на персонала "на ръба" на изискванията.

Тонев коментира, че "затворено спешно отделение е по-лошо от едно недобре работещо спешно отделение".

В програмата на новото управляващо мнозинство са поставени цели за реформа в системата - вкл. лекарите да бъдат оставени в болниците, а в линейките да бъдат изпращани подготвени парамедици.

По думите на лекаря - мотивацията на млади лекари да напуснат България вече не е функция само на заплащането, а на лошите условия на труд и кариерно развитие.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ поведе на първия тур на президентските избори в Северна Македония

Първите резултатите сочат около 100 хил. гласа разлика между първите двама

22:24 - 24.04.2024
Важно днес

Ивет Лалова стана майка на момче

Със съпруга и Симоне са избрали името Тиаго за първото си дете

21:58 - 24.04.2024
Технологии

OPPO влиза официално на българския пазар

Продуктите на OPPO ще се предлагат официално в А1 и Технополис

21:09 - 24.04.2024