Журналист на Wall Street Journal е арестуван в Русия Снимка: © Getty Images

Кореспондент на Wall Street Journal в Русия е арестуван, докато прави разследване във връзка с "ЧВК Вагнер" - това съобщават руските медии, като цитират потвърждение от Федералната служба за сигурност.

31-годишният Еван Гершкович е задържан по обвинение в "шпионаж".

"Установено е, че действайки по поръчка на американската страна, е събирал данни, които представляват държавна тайна за дейността на едно от предприятията от руския военно-промишлен комплекс. При опит за получаване на секретни сведения чужденецът е задържан в Екатеринбург", се казва в публикацията.

Гершкович работи в американския вестник и има гражданство от САЩ, но от 6 години живее в Москва.

Според "Медуза" - журналистът е посещавал град Нижний Тагил, където се намира "Уралвагонзавод", в който се произвеждат танкове за руската армия.

Арестът на чуждестранния кореспондент е прецедент в историята на Русия след падането на СССР, казва журналистът от британския Telegraph Наталия Василиева по повод скандала.

"Русия беше гонила акредитирани чужди кореспонденти - последният и най-известен случай беше Сара Рейнсфорт от BBC, една година преди инвзията. Този път изглежда, че искат да вземат Еван за заложник", пише Василиева в Twitter.

Арестът се е случил в сряда следобед, след 15 ч. местно време, когато Гершкович за последно е бил в контакт с колегите си от Wall Street Journal.

Кореспондентът е работил в миналото за AFP и опозиционния руски сайт с английска версия The Moscow Times.

Говорителката на Министерството на външните работи на Русия Мария Захарова обвини Гершкович, че работата му "нямала нищо общо с журналистиката".

"За съжаление, това не е първият случай, когато статутът "чуждестранен кореспондент", журналистическата виза и акредитацията се използват от чужденци в нашата страна за прикриване на дейност, която не представлява журналистика. Това не е първият известен западняк, когото "хващат за ръката", пише Захарова в Telegram.

Коментарът ѝ беше последван от възмущение сред журналисти от авторитетни медии, които познават Гершкович.

"Шокиран съм от ужасните новини за абсурдните обвинения в шпионаж срещу Еван Гершкович, който е отличен репортер и приятел. Еван е акредитиран от МВнР на Русия и просто си върши работата. Журналистиката не е престъпление. Русия трябва да го освободи незабавно", пише журналистът от Financial Times Макс Седон.

"Руското правителство не знае какво е журналистика, дори когато тя стои пред лицето му. Това е първият арестуван чуждестранен журналист, но много, много руски колеги бяха задържани през последната година. Това прилича на сплашване и вземане на заложник", пише Шашанк Джоши, който е анализатор в The Economist.

"Кошмарното в този случай е, че високопоставени държавни служители говорят за него така, сякаш обвиненията вече са били доказани. Песков дори казва, че Еван е хванат "на местопрестъплението". Изключително притеснително", пише Робин Диксън от Washington Post.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024
Живот

Мъжете и депресията – защо е толкова трудно да се разпознае

Възможно ли е голяма част от депресиите при мъжете просто да не се разпознават?

16:47 - 04.05.2024
Важно днес

Пребиха водача на листата за ЕП на социалистите в Германия

Матиас Еке е бил нападнат и пребит от четирима души

14:27 - 04.05.2024
Култура

Защо масовата култура е станала толкова скучна

Какво стана с големите културни пробиви и как специфичното знание спря да е ценно

13:10 - 04.05.2024