Журналистът, който съобщи, че руски ракети са паднали в Полша, е уволнен Снимка: © Getty Images

Информационната агенция "Асошиейтед прес" (AP) уволни репортерa, който съобщи, позовавайки се на източник в американското разузнаване, че две руски ракети са ударили Полша на 15 ноември.

35-годишният Джеймс Лапорта е бил уволнен след кратко разследване в медията, съобщава в. "Washington Post". Инцидентът в полското село уби двама души и предизвика безпокойство в световен мащаб.

Новината беше съобщена първо от AP, която цитира "неназован високопоставен служител на американското разузнаване". По първоначална информация се твърдеше, че "руски ракети са паднали в Полша и са убили двама души".

Ден по-късно изявление по този повод даде генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, който обясни, че "инцидентът вероятно е бил причинен от украинска ракета за противовъздушна отбрана". Такова обяснение даде и полският президент Анджей Дуда наред с други лидери от ЕС.

Първоначалната новина на AP обаче беше изпратена до хиляди информационни агенции и медии по света и се разтълкува като нова и страшна ескалация на войната в Украйна. Полша е член на НАТО и руска атака на нейна територия би могла да предизвика западен военен отговор съгласно разпоредбите за взаимна самоотбрана на организацията.

Ден по-късно новинарската агенция коригира материала си и посочи, че цитираният анонимен източник е сгрешил. Те допълниха, че "последвалите репортажи показват, че ракетите са руско производство и най-вероятно са изстреляни от Украйна в защита срещу руска атака".

Журналистът засега не е коментирал нито ситуацията, нито своето уволнение.

  • Джеймс Лапорта е бивш морски пехотинец на САЩ, служил в Афганистан.
  • Той се присъединява към екипа на AP през април 2020 г. след няколко години като репортер на свободна практика.
  • Отразявал е предимно военни въпроси и такива, свързани с националната сигурност.

Говорител на информационната агенция коментира освобождаването на Лапорта:

"Строгите редакционни стандарти и практики на "Асошиейтед прес" са от решаващо значение за мисията на AP като независима новинарска организация. За да гарантираме, че нашите репортажи са точни, справедливи и основани на факти, ние спазваме и прилагаме тези стандарти, включително относно използването на анонимни източници. Когато стандартите ни бъдат нарушени, трябва да предприемем необходимите стъпки, за да защитим целостта на новинарския репортаж".

В първоначалната статия за падналите в Полша ракети е назован един-единствен източник въпреки че правилото на AP e да се търси повече от един такъв, когато източникът е анонимен. Единственото изключение, което е предвидено - според официалния им наръчник - е, когато "материалът идва от авторитетна личност, която предоставя толкова подробна информация, че няма съмнение в нейната точност" - ситуация, която очевидно не може да се приложи в този случай.

"Washington Post" разполага с информация за вътрешните комуникации по време на подготовката на новината. Те посочват, че сред редакторите е имало известно объркване и неразбиране.

В съобщение Лапорта споделя информацията на американския служител с редакторите. Един от тях веднага е попитал дали AP трябва да пусне спешна нотификация за новината "или ще ни трябва потвърждение от друг източник и/или от Полша?".

След допълнително обсъждане втори редактор казва, че "ще гласува" за публикуването на информацията, като добавя: "Не мога да си представя, че служител на американското разузнаване би сгрешил по този въпрос".

Но човек от компанията, запознат с по-широките разговори около историята през този ден, посочва, че Лапорта също така е казал на редакторите си, че старши мениджър вече е проверил източника на сигнала му, оставяйки впечатлението, че информацията е одобрена. AP съобщи, че не се предвиждат никакви дисциплинарни наказания за съответните редактори.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Нацистко парти в скъп курортен бар шокира Германия

"Германия на германците. Чужденците - вън" и хитлеристки поздрави провокираха разследване на службите за сигурност

17:36 - 24.05.2024
Важно днес

Financial Times: Високи заплати и оневиняване на заподозрени - как Кремъл попълва войската си

Нова вълна на мобилизация, обаче, изглежда е въпрос на време

11:54 - 24.05.2024