НАТО след удара по Полша: Какво се случва, преди да се задейства Член 5 Снимка: © НАТО

Ракетният удар по територията на Полша, който причини смъртта на двама души, е безпрецедентна криза в отношенията между Русия и НАТО от началото на войната в Украйна.

Това обаче все още не означава задействане на известния Член 5 от Североатлантическия договор, който гарантира колективната сигурност на държавите членки на отбранителния съюз.

Първата стъпка е описана в Член 4:

  • Страните по Договора ще се консултират съвместно всеки път, когато по мнение на някоя от тях е възникнала заплаха за териториалната цялост, политическата независимост или сигурността на която и да е от тях.

Полското правителство би трябвало да направи своята оценка на извънредната ситуация, за да реши дали да поиска консултации.

Процедурата по Член 4 е задействана общо 7 пъти от създаването на НАТО, като в повечето случаи това става по искане на Турция:

  • 2003 (по време на войната в Ирак), 2012 (заради сирийската война), 2015 (след неуспешния опит за военен преврат срещу Ердоган), 2020 ( заради ескалация на напрежението в Сирия).

България също участва в призив за свикване на консултации на 24 февруари 2022 г., веднага след руската военна инвазия в Украйна - заедно с Чехия, Естония, Латвия, Литва, Полша, Румъния и Словакия.

Полша свиква консултации през март 2014 г. след руската агресия в Източна Украйна, която кулминира с анексирането на полуостров Крим.

"Тези консултации вероятно ще доведат до решение за допълнителна подкрепа за Украйна, особено с въздушна сила и противовъздушна отбрана. А Полша ще получи истинско влияние", коментира проф. Филипс O'Брайън, преподавател по стратегически изследвания от британския университет "Сейнт Андрюс".

Член 5 е втората опция, която гарантира, че нито една държава от НАТО няма да бъде оставена да се отбранява сама в случай на нападение:

  • Страните по Договора се договарят, че въоръжено нападение, предприето срещу една или повече от тях, в Европа или в Северна Америка, ще се разглежда като нападение срещу всички тях, вследствие на което те се договарят, че в случай на такова въоръжено нападение всяка от тях, упражнявайки правото си на индивидуална или колективна самоотбрана, признато в член 51 от Устава на Организацията на обединените нации, ще окаже помощ на нападнатата страна или страни по Договора, като незабавно предприеме, индивидуално и съгласувано с останалите страни по Договора, такива действия, каквито смята за необходими, включително употребата на въоръжена сила, за възстановяване и поддържане на сигурността в Северноатлантическата зона.
  • Всяко такова въоръжено нападение и предприетите като следствие от него мерки ще бъдат незабавно доведени до знанието на Съвета за сигурност. Осъществяването на такива мерки ще бъде прекратено, след като Съветът за сигурност предприеме необходимите стъпки за възстановяване и поддържане на международния мир и сигурност.

Руски ракети са паднали в Полша и са убили двама души Руски ракети паднаха в Полша и убиха двама души, полският премиер свика спешно заседание


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Издирват още един млад мъж, изчезнал по време на "Сурва" в Перник

Това е трети случай на изчезване в рамките на седмица

15:51 - 29.01.2023

Той пак е тук: Джокович отново достигна върха в света на тениса

Джокович изравни Рафаел Надал по най-много отличия от Големия шлем в историята на мъжкия Тур

15:22 - 29.01.2023

ПП ще съдят Бойко Борисов заради твърдение относно продажбите на оръжие на Украйна

Задава се още едно дело от "Продължаваме промяната" за Борисов

14:39 - 29.01.2023

Louis Vuitton "нашари" световните забележителности като продължение на кампанията с Яйои Кусама

Активациите с най-продаваната жива художничка продължават

14:15 - 29.01.2023

Фандъкова заплаши „Трейс груп холд“ с глоба от 200 000 лв. заради счупено с чук жълто паве

Тя каза, че ще наложи санкции за увреждане на културна ценност

11:15 - 29.01.2023

БЛС застана зад личните лекари в искането им за по-висока потребителска такса

Според зам-председателя на съюза таксата не кореспондира с никакви обективни показатели и не е адаптирана към настоящето

10:33 - 29.01.2023