НАТО след удара по Полша: Какво се случва, преди да се задейства Член 5 Снимка: © НАТО

Ракетният удар по територията на Полша, който причини смъртта на двама души, е безпрецедентна криза в отношенията между Русия и НАТО от началото на войната в Украйна.

Това обаче все още не означава задействане на известния Член 5 от Североатлантическия договор, който гарантира колективната сигурност на държавите членки на отбранителния съюз.

Първата стъпка е описана в Член 4:

  • Страните по Договора ще се консултират съвместно всеки път, когато по мнение на някоя от тях е възникнала заплаха за териториалната цялост, политическата независимост или сигурността на която и да е от тях.

Полското правителство би трябвало да направи своята оценка на извънредната ситуация, за да реши дали да поиска консултации.

Процедурата по Член 4 е задействана общо 7 пъти от създаването на НАТО, като в повечето случаи това става по искане на Турция:

  • 2003 (по време на войната в Ирак), 2012 (заради сирийската война), 2015 (след неуспешния опит за военен преврат срещу Ердоган), 2020 ( заради ескалация на напрежението в Сирия).

България също участва в призив за свикване на консултации на 24 февруари 2022 г., веднага след руската военна инвазия в Украйна - заедно с Чехия, Естония, Латвия, Литва, Полша, Румъния и Словакия.

Полша свиква консултации през март 2014 г. след руската агресия в Източна Украйна, която кулминира с анексирането на полуостров Крим.

"Тези консултации вероятно ще доведат до решение за допълнителна подкрепа за Украйна, особено с въздушна сила и противовъздушна отбрана. А Полша ще получи истинско влияние", коментира проф. Филипс O'Брайън, преподавател по стратегически изследвания от британския университет "Сейнт Андрюс".

Член 5 е втората опция, която гарантира, че нито една държава от НАТО няма да бъде оставена да се отбранява сама в случай на нападение:

  • Страните по Договора се договарят, че въоръжено нападение, предприето срещу една или повече от тях, в Европа или в Северна Америка, ще се разглежда като нападение срещу всички тях, вследствие на което те се договарят, че в случай на такова въоръжено нападение всяка от тях, упражнявайки правото си на индивидуална или колективна самоотбрана, признато в член 51 от Устава на Организацията на обединените нации, ще окаже помощ на нападнатата страна или страни по Договора, като незабавно предприеме, индивидуално и съгласувано с останалите страни по Договора, такива действия, каквито смята за необходими, включително употребата на въоръжена сила, за възстановяване и поддържане на сигурността в Северноатлантическата зона.
  • Всяко такова въоръжено нападение и предприетите като следствие от него мерки ще бъдат незабавно доведени до знанието на Съвета за сигурност. Осъществяването на такива мерки ще бъде прекратено, след като Съветът за сигурност предприеме необходимите стъпки за възстановяване и поддържане на международния мир и сигурност.

Руски ракети са паднали в Полша и са убили двама души Руски ракети паднаха в Полша и убиха двама души, полският премиер свика спешно заседание


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Кирил Петков: Компроматите срещу Борисов и тези срещу Коцев идват от едно и също място

Снимките с пачките на Борисов от преди години са извадени от същите служби, които той не иска да реформира днес, коментира Петков

17:54 - 14.04.2024
Важно днес

Александър Йоловски се оказа съветник на настоящия ресорен министър

Разкритието направи самият Йоловски в телевизионно интервю за БНТ.

14:38 - 14.04.2024
Важно днес

САЩ и Великобритания ограничават търговията с руски метали

Смята се, че този ход може да навреди на Русия икономически, тъй като тя е ключов износител на метали.

11:22 - 14.04.2024
Важно днес

Критично остава състоянието на простреляното в главата дете

Простреляното в главата дете е настанено в реанимацията на болница "Пирогов" за интензивно лечение и активно наблюдение.

09:38 - 14.04.2024
Важно днес

Иран изстреля 300 дрона и ракети по Израел, 99% от тях са свалени (Обновена)

Иран започна военна операция срещу Израел

23:58 - 13.04.2024