Снимка: © Булевард България

Журналисти, оператори и фоторепортери ще бъдат включени в следващата фаза на плана за имунизиране срещу Covid-19 в България.

Това става ясно от съобщение на Министерството на здравеопазването, публикувано във вторник.

В момента тече Фаза 2 на националния план за ваксиниране, която обхваща обитателите и служителите на социални домове, педагогическите специалисти и персонала на фермите за отглеждане на норки (общият брой на трите групи е малко над 112 000 души).

Във Фаза 3 би трябвало да влязат "служители, участващи в поддържането на функционирането на основни за обществения живот дейности", без да се уточняват конкретните професионални групи.

Здравното министерство посочва, че Фаза 2 и Фаза 3 ще се извършва паралелно, а всички налични дози от AstraZeneca ще бъдат използвани за поставяне на първата инжекция (засега те са 28 800) на лица на и над 18-годишна възраст - т.е. няма да се поставя горна възрастова граница за пациентите.

Третата фаза ще започне с имунизирането на членовете на ЦИК, районните и секционните комисии, които ще бъдат пряко ангажирани с провеждането на парламентарните избори на 4 април. Изрично е посочено, че на тях ще бъде предложена ваксината на Pfizer / BioNTech.

"По този начин се гарантира завършването на имунизацията с две дози от ваксината, а от друга страна до изборния ден ангажираните с провеждането на изборите да бъдат максимално защитени от вируса", се казва в съобщението. След тях ще бъдат имунизирани и представителите на медиите.

"Застъпването на фазите дава възможност българските журналисти, оператори и фоторепортери да бъдат имунизирани в трета фаза от Плана. Представителите на медиите ежедневно отразяват събитията в страната и чужбина, като много често са на публични места и в риск от заразяване с коронавирусната инфекция. Те отговарят за информираността на населението и в този смисъл могат да бъдат счетени за „служители, участващи в поддържане на функционирането на основни за обществения живот дейности“, се казва в информацията на здравното министерство.

Не се посочва дали те ще могат да избират коя ваксина да получат - дали на Pfizer, на Moderna или на AstraZeneca.

След служителите на медиите ще бъдат имунизирани "служители на АЕЦ-Козлодуй, ВиК дружества, заети в секторите транспорт и комуникации, работещите на първа линия полицейски служители и т.н". Краят на тази фаза ще се застъпи и с навлизането в най-големия контингент - този на хората над 65-годишна възраст и лицата с придружаващи хронични заболявания, които бяха оставени за четвъртата фаза на имунизационния план.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Зеленски сравни призивите за отстъпки пред Русия с "умиротворяването" на Хитлер

Президентът на Украйна критикува Хенри Кисинджър

Пълна смяна в състава на Комисията за защита на потребителите

Димитър Маргаритов вече не е председател на КЗП

Георги Господинов е българската номинация за Нобелова награда за литература

Предложението е на българския ПЕН Център, ръководен от Здравка Евтимова

Лондон разследва олигарха Пьотр Авен за нарушение на режима на санкции

Руският банкер, който не можеше да живее без чистачка и шофьор, е разследван в Лондон

Кисинджър разгневи Украйна с коментарите си за войната

Бившият държавен секретар на САЩ призова Киев да направи териториални отстъпки

МВР проверява дали изчезнал търговец на криптовалути не е отвлечен

32-годишен мъж е в неизвестност от понеделник

"Грозен случай без прецедент": 3 жени и 4 мъже са открити в нелегалния гроб край Банкя

Обвиняемият се е отрекъл от първоначалните признания и твърди, че е "станала грешка"

Израел и Турция топят ледовете помежду си след години на дипломатически раздор

Турският външен министър е на посещение в Израел, през последните 15 години държавници от Турция не са посещавали страната

Месец след потъването на "Москва" Русия прибра секретното оборудване, но мълчи за загиналите

Родители на изчезналите моряци са принуждавани да подписват декларации, че синовете им са умрели в "катастрофа"