Зимната олимпиада в Пекин: 11 души са в болница с Covid, но нито едно събитие няма да бъде отменено Снимка: © Getty Images

11 души, част от Зимните олимпийски игри в Пекин, се лекуват в болница с Covid-19 и въпреки че от 23 януари насам общият брой заразени е 232, организаторите нямат никакво намерение да отменят събитието. Олимпиадата в китайската столица започва на 4 февруари (петък).

"Не сме установявали праг на броя заразени с Covid-19, при който Олимпийските игри да се отменят“, казва д-р Брайън МакКлоски - председателят на експертната медицинска група към Международния олимпийски комитет. „От досегашния си опит сме убедени, че няма нужда от това. Нашата основна задача не е да елиминираме всички случаи на заразата, а да изключим разпространението на инфекцията извън пределите на "балона" в Пекин“.

Той заяви, че най-лошият сценарий е затягането на противоепидемичните мерки до максимум.

Нито един от настанените в болница не е в тежко състояние. Организаторите омаловажават информацията, че вирусът се разпространява в затворената система, създадена за Олимпиадата, която разделя персонала и спортистите от китайските граждани. Фактите обаче показват нови 9 случая на зараза сред атлетите и 23 сред официалните лица за последното денонощие.

"Огромното мнозинство от хората, които са дали положителен резултат, са здрави, а голяма част от тях са безсимптомни", казва МакКлоски. "Има 11 души, които са били хоспитализирани, защото са имали симптоми, но никой от тях не е сериозно болен по някакъв начин“.

Всички, които пътуваха за Пекин, включително спортисти, треньори, персонал на отборите и медии, трябваше да дадат отрицателни тестове два пъти преди заминаването и след това отново при пристигането си на летището. Освен това трябва да се подлагат на ежедневни PCR-тестове.

МакКлоски заявява, че няма признаци за разпространение в рамките на затворения цикъл. "Ако открием доказателства, че има трайно предаване на инфекцията, ще задействаме нашия план за реакция, което означава повече тестове, проследяване, изолиране и по-агресивен подход към проследяването на контактите. Но в момента не сме близо до това ниво. Все пак не става въпрос за цифрите, а за степента, до която може да има разпространение в рамките на затворения цикъл“, добавя той.

В сряда Швеция и Норвегия потвърдиха, че имат по два нови случая на Covid-19.

Най-известният спортист с положителен тест досега е американската бобслейдърка Елана Мейърс Тейлър, която спечели медали на последните три Олимпийски игри. Във вторник тя потвърди, че се намира в изолация в пекински хотел и заяви: "Чувствам се чудесно, така сякаш мога да изляза и да тренирам. Това е най-разочароващото нещо“.

16 спортисти ще представят България на Зимните олимпийски игри в 7 вида спорт - ски-алпийски дисциплини, сноуборд, ски бягане, биатлон, фигурно пързаляне, ски скок, шейни.

Ски бегачът Симеон Деянов е с коронавирус и ще пропусне със сигурност първия старт. Той най-вероятно ще се присъедини към българската делегация на по-късен етап и ще вземе участие в спринта, който е планиран за 8 февруари. Олимпиадата продължава до 20 февруари.



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024