"Златната локва" на турската граница ще бъде проверявана от АДФИ

Финансовият министър Асен Василев е разпоредил проверка на държавната финансова инспекция в Българската агенция за безопасност на храните заради договора за т.нар. "златна локва" - или съоръжението за дезинфекция на граничните пунктове между България и Турция.

Проверката е разпоредена по сигнал на депутата от ДБ Ивайло Мирчев. Той напомня, че още през 2021 г. НАП направи проверка в дружеството "Пи.Еф.Си" ЕООД, което дезинфекцира колите от Турция. Тогава данъчните установиха, че то е обявило 32 милиона лева пари в каса, които обаче не са налични при проверка.

"Последната публично известна информация за предприетите действия на държавата по този въпрос е от миналата година. През август 2021 г. става ясно, че чрез постоянно присъствие на НАП на границата са обезпечени 1.5 млн. лева", казва Мирчев. Той цитира и данни на министъра на земеделието, който твърди, че в министерството не е получавана почти никаква информация от фирмата-оператор в продължение на близо 10-годишната ѝ дейност на границата.

Т.нар. "Златна локва" беше обект на журналистическо разследване на Генка Шикерова в Антикорупционния фонд още през 2019 г.

Когато Асен Василев стана финансов министър през 2021 г., той поиска НАП да направи проверка на всички фирми, които са декларирали над 30 млн. лв. наличности по каса. Фирмата "Пи.Еф.Си" се появи в този списък, но първоначално отказваше да сътрудничи на НАП.

През лятото на 2021 документи с оборотите им изненадващо бяха открити при обиск в село край Свиленград по време на акция на МВР срещу купувачи на гласове.

Работата на фирмата по дезинфекция не беше прекратена заради риска от блокиране на движението през границата. Около година по-късно обаче БАБХ задейства прекратяване на договора с друга компания, на която в миналото е прехвърлила част от собствените си отговорности - тази, която управлява лабораторията за фитосанитарен контрол на ГКПП "Капитан Андреево".

Това доведе до сериозен политически скандал, от който стана ясно, че държавни служители са притискани с предложения за подкупи или с открити заплахи за физическа саморазправа. Казусът с границата стана повод и за раздора между ИТН и "Продължаваме промяната".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Заради една рисунка. Как Русия отне дъщерята на Алексей и възроди практика от сталинизма?

В Русия антивоенна рисунка може да ви коства дъщерята

16:13 - 21.03.2023

Байдън разсекрети документи за произхода на COVID-19. Лаборатория в Ухан е под подозрение

Байдън подписва законопроект, изискващ разсекретяване на информацията за произхода на COVID

12:57 - 21.03.2023

"Stranger Things" се пренася на театралната сцена

Пиеса по хитовия сериал "Stranger Things" ще проследи историята на младите Джойс, Джим Хопър и Боб

12:39 - 21.03.2023

Си в Москва: Автократичната концепция за мир

Какво цели посещението на китайския президент в Русия година след войната?

12:31 - 21.03.2023

"Информационно обслужване" показа платформата за видеонаблюдение на изборите

Как ще се извършва видеозаснемането в изборния ден и как може да се гледа то?

11:50 - 21.03.2023