Зоран Заев отложи оставката си като премиер, предстои вот на недоверие

Социалдемократическия съюз (СДСМ) взе единодушно решение Зоран Заев да не подава оставка нито като премиер на Северна Македония, нито като лидер на формацията. Това противоречи на думите му след загубата на местните избори на 31 октомври, когато обеща да се оттегли.

Тогава издигнатата от ВМРО-ДПМНЕ Данела Арсовска, която беше обвинявана от СДСМ, че прикривала българско гражданство, спечели вота в столицата Скопие, побеждавайки Петре Шилегов от социалдемократите.

Новото решение на Заев идва преди вота на недоверие, който е насрочен за 12 ч. в четвъртък. Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски твърди, че вече има подкрепата на 61 депутати в 120-местния парламент, и поиска гласуване срещу кабинета на Заев. Той казва, че една от малките партии в албанския блок „Беса“ ще го подкрепи.

От изявлението на СДСМ стана ясно, че оставката на Заев не се оттегля окончателно, а се отлага временно с цел „да се направи опит за съхраняване на парламентарното мнозинство“.

„Беше взето решение за отлагане на двете оставки. По тях нито дебатирахме, нито решавахме. Когато подадох оставките си на 31 октомври, аз казах, че ще помогна за запазването на парламентарното мнозинство и ще работя то да се увеличи, ако има възможност. Такава е отговорността пред държавата и народа. Съвсем логично е да работя за този процес", каза Заев.

Той иска запазване на „евроатлантическата ориентация“ и „добросъседските отношения“. „Много е важно страната да не се връща към миналото, към разправии - както вътре в страната, така и навън. Освен това ние се намираме в условията на пандемия, на енергийна криза. Правителството днес взе сериозни решения по тези въпроси. Отговорността е важна не само за всеки един гражданин, но и на политиците", заяви той, цитиран от БГНЕС.

Изявлението му дойде преди днешното посещение на нидерландския премиер Марк Рюте в Скопие. Преди месец той се застъпи за северномакедонската и албанската евроинтеграция и направи коментар против българското вето, по време на срещата на върха на ЕС и Западните Балкани.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024