Зоран Заев подаде оставка, след като "набедената" за българка Данела Арсовска стана кмет на Скопие Снимка: © instagram.com/Danela Arsovska

Премиерът на Северна Македония Зоран Заев подаде оставка като министър-председател и като лидер на Социалдемократическия съюз (СДСМ). Причината – загубата на партията му на местните избори в Скопие, където кмет ще бъде обвиняваната в прикриване на българско гражданство Данела Арсовска.

Подкрепената от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Арсовска спечели първия тур преди седмица, а на втори отново успя да надделее над кандидата на СДСМ и досегашен кмет на столицата Петре Шилегов. Според Централната избирателна комисия при 60% преброени бюлетини тя е с преднина от 56%.

"Поемам отговорността за политическите събития. Подавам оставка като премиер и председател на Социалдемократическия съюз”, обяви Зоран Заев в кратко изявление след обявяването на резултатите.

Това е втората му оставка като министър-председател след тази от 2019, когато Франция отказа да допусне начало на преговори със Северна Македония и Албания за еврочленството им. Още преди седмица Заев беше заявил, че ще се оттегли, ако Арсовска спечели в Скопие.

Нейното издигане от ВМРО-ДПМНЕ създаде истинска политическа буря в западната ни съседка. СДСМ я обвиниха, че се е сдобила с българско гражданство през 2011 г. и го е прикривала. Депутатът от партията на Заев Славянка Петровска дори публикува фотокопия от два документа с лични данни на жена с името „Даниела Арсовска“ с адрес в Петрич. СДСМ заявиха, че и съпругът ѝ е с българско гражданство.

Данела Арсовска отрече да се е сдобивала с българска лична карта. Документ с такова име реално съществува в системата на българското МВР, но той може да принадлежи и на друг човек. Издигнатата от ВМРО-ДПМНЕ (партията поддържа агресивна линия спрямо България ) кандидатка заяви, че никога не е сменяла името си на „Даниела“ и че ще съди за клевета всеки, който я обвинява.

"Това е лична атака от хората, които 5 години ме търсиха, за да им давам икономически съвети, а сега твърдят, че съм антидържавен елемент“, каза тя. Арсовска е завършила право, има магистърска степен по икономика, работила е на експертни позиции в арбитражната институция към Световната банка и в арбитражите в Женева и Хага.

От СДСМ бяха толкова убедени в правотата си, че разпространяваха плакати и издигнаха билборди с лика на Арсовска с надпис „Кмет на Петрич“ и българското знаме. Славянка Петровска дори публикува в социалните мрежи снимка на Арсовска с надпис „Ще изляза и ще гласувам! На Скопие не му трябва български кмет“.

Самият Заев също се включи в атаките в опит да спечели битката в столицата, въпреки че запази по-дипломатичен тон: „Не е лошо, че е имала българско гражданство, но не е честно спрямо хората, от които очаква подкрепа. Това, че тя криеше за гражданството си, е нечестно и политически, и морално”.

Според данни от Централната избирателна комисия, цитирани от MKD.mk, ВМРО-ДПМНЕ печели 18 общини на втори тур, като общо ще има 40 кметове. СДСМ взема 9 кметски места на втори тур и ще разполага с общо 18. ДУИ – най-голямата албанска партия и коалиционен партньор на Заев – ще има максимум 10 кмета.

ДУИ претърпя ключово поражение в предимно албанския град Тетово, където ще управлява по-малката партия от албанския блок „Беса“.

Местните избори са важни за бъдещата политическа картина в страната. СДСМ разчита на крехко мнозинство с 62 гласа в 120-местния парламент.

От щабовете на ВМРО-ДПМНЕ и Алианса на албанците заявиха, че започват преговори за ново мнозинство, за да бъде свалено правителството. Двете партии очакват „Беса“ да излезе от управляващата коалиция. Християн Мицкоски, който е лидер на ВМРО-ДПМНЕ, поиска предсрочни избори.



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Експлозия избухна в най-голямата рафинерия в Румъния

В района на рафинерията се издигат гъсти облаци черен дим

11:37 - 29.03.2024
Важно днес

Анкетна комисия за "Турски поток" поискаха ПП-ДБ

Министерството на енергетиката не може да отговори къде е картата

11:34 - 29.03.2024
Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024