Зоран Заев пристига в София в четвъртък за срещи с Янев и Радев Снимка: © Vlada.mk

Служебният премиер Стефан Янев ще се срещне в София с министър-председателя на Северна Македония Зоран Заев.

В четвъртък в столицата пристига официална делегация от Скопие, водена от премиера Заев, обяви Янев в началото на заседанието на Министерския съвет в сряда.

„Ще проведем разговори в общата политическа картина и в дълбочина, в търсене на подходящи решения, които са в интерес на народите и на двете страни“, каза българският служебен премиер.

"Въпросите, които ще разглеждаме, са от особена важност и за двете страни и се надявам практическите стъпки, които можем да направим между двете правителства, да намерят по-късно отражение и в позиция, която ще бъде разгледана в българския парламент. Трябва да се търси дълготрайно решение, което е в интерес на европейската интеграция и перспектива на всички страни от Западните Балкани", заяви Стефан Янев.

Заев ще се срещне и с президента Румен Радев, с когото проведе разговори по време на събитието на върха на НАТО в Брюксел.

Той смята, че спорът с България, който спира Северна Македония по пътя към ЕС, може и да се реши преди Европейския съвет другата седмица. „Имам чувството обаче, че няма да стане“, каза Заев.

Според него – поставените условия към Скопие за влизане в ЕС са заплаха за идентичността на Северна Македония. Именно европерспективата на страната ще е една от основните теми на евролидерите след седмица.

"Много важна бе срещата с президента Радев. Продължихме да разговаряме в подробности“, каза Заев пред македонските медии.

На 25 май, след срещата с евролидерите в Брюксел, президентът Румен Радев каза, че страната ни е „най-големият приятел“ на Скопие и никой не иска повече от нас тя да има шанс да влезе в ЕС. Той заяви, че „България е най-силният поддръжник на европейската перспектива за Република Северна Македония и Албания“, но пътят за постигане на тази перспектива „минава най-вече през София“.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

ФАРА 2024 ще се проведе в Бургас

Заявки за тазгодишното издание на Фестивала ще се приемат до 18 април

21:24 - 28.03.2024
Важно днес

Радан Кънев: Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи

Евродепутатът не смята, че промените в конституцията, могат да доведат до криза

18:31 - 28.03.2024
Важно днес

Сарафов, Гешев и Цацаров са извикани на изслушване в комисията за Нотариуса

Последните трима главни прокурори ще бъдат изслушани във връзка с мрежата около Нотариуса

18:24 - 28.03.2024
Технологии

Сам Банкман-Фрийд беше осъден на 25 години затвор за финансови измами

Фрийд каза пред съда, че съжалява.

17:55 - 28.03.2024
Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024