Звездите на корейската поп музика BTS слизат от сцената, за да влязат в казармата Снимка: © Getty Images

Корейската банда BTS - световен феномен в поп музиката и "машина за пари", създала над 5 млрд. долара в икономиката на страната - все пак ще спре да работи, за да може членовете ѝ да влазат в казармата.

Решението беше обявено от мениджърите на седморката, въпреки че Южна Корея прие специален закон, който отлага задължителната военна служба младите мъже със заслуги към изкуството или спорта. Заплахата от разпадане (или на спиране на приходите) на BTS беше и причината за това горната граница за казармата да се повиши от 28 на 30 г.

Всички здрави мъже в Южна Корея са длъжни да прекарат между 18 и 21 месеца в армейска подготовка и служба.

Най-възрастният музикант от BTS Джин навършва 30 години през декември, а в страната се обсъждаше дали да не се направи поредно изключение за групата. Този пъти обаче момчетата са решили да не изискват освобождаване и да изпълнят наредбите, които важат за останалите корейци.

BTS ще се съберат отново "около 2025 г.", след като всеки от тях изпълни дълга си към армията. Групата разполага с многомилионна фен-база по цял свят и е най-успешната музикална сензация в историята на Южна Корея.

Информацията за предстоящата пауза в музикалната им кариера беше публикувана като съобщение до финансовите регулатори - това е новина, която се третира като събитие с потенциален ефект върху бъдещи инвестиционни намерения.

Последният концерт на BTS се състоя през уикенда в Бусан, където бандата подкрепи кандидатурата на града за домакин на Световното изложение през 2030.

Това ще е и последната обща изява на корейските музикални звезди, докато всеки от тях мине през казармата.

"Всеки от членовете на BTS засега ще се фокусира върху индивидуалните си дейности, свързани с плановете си да служат в армията", съобщава компанията-майка на мениджърите им в писмо до Associated Press.

Само преди дни главният комисар на военната администрация в Южна Корея Лий Ки Сик предупреди, че "би било желателно" музикантите да изпълнят дълга си, за да не създават несправедлив прецедент във военната служба на страната.

Общественото мнение също е силно разделено по този казус, защото задължителната военна служба прекъсва професионалната кариера на всички млади мъже в страната.

Джин и останалите момчета ще преминат през 5-седмично бойно обучение, преди да бъдат разпределени по конкретни звена на армията.

През август министърът на отбраната на Южна Корея Лий Йон Суп коментира, че ако BTS влязат в казармата, може да им бъде разрешено да продължат да репетират заедно и да се включват в евентуалните турнета в чужбина. Малко по-рано групата обяви, че ще направи пауза, за да могат отделните ѝ членове да се занимават със солови проекти.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Култура

Новият албум на Били Айлиш и еволюцията на един аутсайдер в поп музиката

Ако в музикалната индустрия има някакви популярни течения, то Били Айлиш прави всичко възможно, за да ги избегне

11:54 - 18.05.2024
Важно днес

Откриха 6.5 млн. къса нелегални цигари, скрити в ел. табла на ГКПП "Кулата"

Агенция „Митници“ съобщава, че това е най-голямото количество нелегални цигари, задържани на "Кулата" за последните две години.

10:56 - 18.05.2024