Звуковата четка - зъболекарите определено я харесват Снимка: © Мирослава Дерменджиева за @boulevardbulgaria

Един слънчев ден през седмицата нашият екип се озова с два комплекта звукови четки за зъби за тест - модел PHILIPS Sonicare 9900 Prestige. Разбира се, подходихме максимално отговорно и ги тествахме върху себе си, но решихме да се допитаме и до професионалистите - а именно до двама зъболекари.

Д-р Никола Ралчев и д-р Костадин Харалампиев работят в “Минт Клиник”. Костандин Харалампиев е основател на клиниката, а Никола е едно от младите попълнения.

Докато д-р Харалампиев е по тежките операции и имплантологията, д-р Ралчев е специалист в ендодентията или лечението на коренови канали.

“Завършил съм Медицински университет - София. Още като студент усетих, че това е едно от нещата, в които съм по-добър, и които ми се отдават. Каналите са “една от най-проклетите” насоки, но аз се чувствам особено щастлив, когато успея да реша трудни случаи”, казва д-р Ралчев.

Дали д-р Харалампиев харесва звуковите четки за зъби е абсолютно излишен въпрос, защото още с влизането си в клиниката - тук може би по-успешният глагол е “влитането си в клиниката” , вади една електрическа четка за зъби и я поставя в банята. Това си е неговата собствена, която се оказва по-стар модел на нашите тестови бройки.

Мнението на д-р Харалампиев е, че никоя човешка ръка няма да приложи това старание в почистването, както една интелигентна звукова четка за зъби и той често го споделя с пациентите си, когато става дума за превенция.

При първото ви посещение в клиниката за преглед, ще ви дадат да попълните анкета, в която доста от въпросите са свързани именно с хигиенните ви навици - ползвате ли конец за зъби, каква четка имате, с какъв косъм и др.

“Това, което аз мога да кажа, е, че с ръчните четки за зъби спазването на правилната техника е изключително трудно и съветвам своите пациенти, когато виждам, че не успяват да се справят сами - е да си помогнат със звукова четка за зъби”, поддържа тезата на д-р Харалампиев и д-р Ралчев.

Второто нещо, ако приемем, че анкетната карта е била първото, което ще изживеете в “Минт Клиник”, когато седнете на пациентския стол, е, че ще проверят дали си миете добре зъбите, като ви дадат оцветяващ материал, който показва местата с плака.

“Преди го правехме с хапчета, а сега е с оцветяващ гел, който намазваме по зъбните повърхности. Целта е да демонстрираме дали пациентите ни подобряват своите умения за орална хигиена или остават на същото ниво. Това е един много хубав метод, чрез който човек сам може да види кои са проблемните места и онези, на които трябва да набляга повече при почистване, а това е важно”, казва д-р Ралчев.

Докато ние говорим, д-р Харалампиев сравнява двата модела четки за зъби - неговата по-стара и новата Sonicare.

Sonicare 9900 Prestige е звуковочестотна четка за зъби с три режима на работа и приложение за смартфон, което първо, измерва времето, в което четкате зъбите си, и второ, дава ви препоръки кои зони в устата сте подминали и къде да се концентрирате повече. Ако изпълните всички инструкции на app-a последователно, след това ще имате усещането, че все едно за първи път в живота сте си измили зъбите наистина добре.

Четката е интелигентна и се адаптира като движение и скорост според вашия натиск, а когато прекалите със силата на търкане, светлинен сигнал ви дава знак да поотпуснете малко натиска.

Не знаем дали в стоматологията има зъболекари - творци и как специалистите в тази професия се отграничават един от друг, но за нас д-р Харалмпиев е точно този тип. Интересно ни е обаче как д-р Ралчев е открил клиниката му.

“С д-р Харалампиев се запознахме в определен момент от моето професионално развитие - бях в ситуация, в която вече исках да надградя постигнатото и да направя следващата стъпка. Един хубав ден видях изключително артистична обява за работа, която беше толкова оригинална, че чак си казах: ,,От всички обяви за работа, които виждам през последните шест месеца, ако има една, която да отговаря на онова, което търся, то това е точно тази.“ Бях много впечатлен от начина, по който беше написана.

Д-р Ралчев отговаря с мотивационно писмо в подобен стил и така две школи, харесващи да мислят “out of the box”, се срещат заедно.

Трудно ли е да си млад зъболекар?

“Да. Изключително трудно. Опитът е най-важното при формирането на един зъболекар. Когато си млад, трябва да внимаваш “да не сваляш гарда си в нито един момент”. Да се работи със 100% внимание, без значение дали случаят е лесен или труден. Винаги трябва мозъкът да работи и да мисли във всяка една възможна посока, защото става дума за медицина. Тоест няма един и същи случай, хората са различни”, разказва д-р Никола Ралчев.

В трудните ситуации той, разбира се, се допитва до д-р Харлампиев. Така пациентът получава и второ мнение в рамките на една клиника - също като при нас с четките за зъби.

“Има ситуации, в които съм изправен пред определен избор, да постъпя по един или друг начин, и тогава, когато при мен липсва този дългогодишен опит, при който аз бих могъл да съм проследил една такава ситуация, се допитвам до Д-р Харлампиев.”

Връщаме се отново на темата четки за зъби - в спецификациите на Sonicare Prestige 9900 пише, че обещават да махнат 20 пъти повече плака в сравнение с обикновена четка за зъби.

“Най-добрия вариант наистина са звуковочестотните четки за зъби. Ние тук професионално също използваме ултразвука при почистване на плака и зъбен камък. Ултразвуковите вибрации са нещо много полезно, стане ли дума за отстраняване на зъбна плака и мисля, че това, което в технологично ниво е най-добро, е една подобна четка за зъби. Сега, примерно при пациенти, които имат големи протетични конструкции, мостове, корони, при които е необходимо много по-задълбочено почистване на ежедневно ниво, могат да се използват и т.нар. уранови душове, но това вече е друга категория.”

Докато приключваме разговора с младия доктор, д-р Харалампиев вече е направил сравнителен анализ на двете технологии. Обръща ни внимание върху сините косъмчета и казва, че когато те се изтрият, тогава главата е за смяна. Кога настъпва този момент можете да разберете и от приложението на Philips. Не сте си мислели, че ще си миете зъбите с телефона, но ето, че и това време дойде.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Митрофанова отрече "руска следа" в заплахите срещу училищата в България

Руският посланик смята за "необосновани" обвиненията за хибридната атака

18:59 - 28.03.2023

„Приятелски“ държави (почти) спасяват Русия от удара на петролното ембарго

Все още се наблюдава спад в добива нефт и газ, а очакванията са за по-трудна 2023 г.

18:31 - 28.03.2023

Кой се страхува от "Ти броиш"? Масивна атака срещу платформата за честност на изборите

Кампанията търси още 800 души, за да проверяват протоколите от 2 април

17:48 - 28.03.2023

Бягството на Алексей Москальов: Бащата, осъден на затвор заради детска рисунка срещу войната

13-годишната му дъщеря беше отнета и отведена в социален дом, докато властта съди бащата

17:21 - 28.03.2023

Всички са равни, но не и в Twitter. Профили на известни личности получават специални преференции

Таен списък с VIP потребители в Twitter показва, че публикациите на някои акаунти имат по-голям обхват в социалната мрежа

16:08 - 28.03.2023

След 102 фалшиви сигнала за бомби в училищата - ГДБОП има заподозрян

Две партньорски служби съдействат за разследването

15:11 - 28.03.2023

Френският McDonald's става еко - с опаковки за многократна употреба

Дизайнерското Elium Studio разработва съдове за веригата от две години

15:10 - 28.03.2023