/system/editor_pictures/3593/l_clint-eastewood.jpg Снимка: © Getty Images

Най-великият каубой и една от най-свободомислещите личности в Холивуд - легендарният Клинт Истууд днес става на 90.

"Дълбоко в сърцето си съм бунтар. Винаги когато някой ми каже, че тенденциите са се насочили в дадена посока, аз поемам в обратната. Мразя тенденциите. Мразя имитацията. Изпитвам уважение към индивидуалността."

Макар вече десетилетия да е едно от най-разпознаваемите лица в киното, детството му не загатва за успехите, които впоследствие постига. Израства в бедност и свири на пиано, за да се издържа. Първите му филми са с нисък бюджет и не хващат окото.

До един момент в средата на 60-те години:

Ако спагети-уестърните имат своята върхова точка, то това без съмнение са трите филма, в които Серджо Леоне и Клинт Истууд обединяват сили.

"A Fistful of Dollars" (1964), "For A Few Dollars More" (1965) и "The Good, The Bad and The Ugly" (1966) правят Истууд суперзвезда и до днес остават първата асоциация на мнозина, когато стане дума за актьора.

Комбинацията между напрегнатия сценарий на Леоне, гениалната музика на Енио Мориконе и родения за тези главни роли Клинт довежда до поредица от класики, за които продължава да се говори повече от половин век по-късно.

От 1965 година насам обаче Истууд не е спирал да работи и чрез следващите кадри ще проследим как се е развила кариерата му на актьор и режисьор.