Лято с цвят и вкус на Aperol Spritz

Aperol Spritz: напитката с цвят на залез

Aperol Spritz: напитката с цвят на залез

Помните ли песента "Оранжево небето, оранжево морето, оранжева тревата, оранжев и градът..."?

Към днешна дата можем да кажем, че градът наистина е оранжев, но не защото художник го е нарисувал такъв, а защото всеки градски човек пие Aperol Spritz в летните следобеди.

През последните години Aperol Spritz е най-модерната, фина напитка, която се превърна в единствен синоним на лекия градски живот, на сладостта на лятото и онова, което италианците наричат "dolce far niente".

Разгледайте галерията ни, в която освен че ще оплакнете очи и ще ви се допие Aperol Spritz, ще научите повече за напитката, която направи града оранжев.

В началото бе Италия

В началото бе Италия

Като много от хубавите неща в живота, Aperol идва от Италия. Преди години семейната компания на братята Луиджи и Силвио Барбиери пускат първата партида портокалов ликьор, след като наследяват компанията за производство на ликьор от баща си, Джузепе Барбиери.

Тя е официално представена на панаира в Падуа през 1919 г. и не може да се каже, че стига до сърцата на италианците с летящ старт. След Втората Световна война обаче жители от различни страни опитват освежаващата напитка и на хоризонта се появява култовата рецепта за Aperol Spritz.

Името Aperol: френският отпечатък

Името Aperol: френският отпечатък

Италианските младежи бързо припознават Aperol Spritz и коктейлът се превръща в незаменима част от градската култура, която издига коктейла на пиедестал от Сицилия до Комо и обратно.

Името Aperol идва от Силвио Барбиери, който получава вдъхновение за него докато е на екскурзия във Франция и среща френската дума за аперитив "Аpéro".

Тайната рецепта си остава...тайна

Тайната рецепта си остава...тайна

Рецептата за Aperol, подобно на други иконични напитки, се пази в тайна.

Онова, което знаем, е че очевидно става дума за съвършен баланс и че в рецептата участват сладки и горчиви портокали, хининово дърво, ревен и тинтява.

Оттам нататък, приготвянето и останалите съставки са забулени в мистерия, но ако не можете сами да си направите Aperol, то със сигурност можете сами да си приготвите Aperol Spritz.

Как да си приготвим Aperol Spritz

Как да си приготвим Aperol Spritz

Вземете чаша и я напълнете догоре с лед. Сложете  просеко, препоръчваме Cinzano To Spritz, Aperol и сода в съотношение 3:2:1. Украсете с резен портокал.

Консумирайте по залез за хармония на цветовете, сами или с приятели, и с усмивка и умереност, разбира се. 

A от следващата снимка може да разберете как пиенето на Aperol Spritz ни прехвърля назад във времето и ни свързва с историята на легендарното питие.

По следите на Aperol Spritz

По следите на Aperol Spritz

В началото, още през 50-те, Spritz е бил прозрачна напитка. Когато към коктейла се добавя ликьора Aperol, той добива характерния си яркооранжев цвят.

Произходът на коктейла навярно идва от "венецианския шприц": коктейл от 20-те години, вдъхновен от навика на войниците в Австрийската империя да разреждат високоградусовия алкохол с глътка газирана вода.

Оранжево лято: календар

Оранжево лято: календар

Можете да планирате своето оранжево лято на aperol.bg, където е публикуван календарът на оранжевите събития до края на септември.

От Варненските плажни барове, през арт спотовете на Велико Търново и любимите Созополски места до Южния парк в София, Aperol е на линия за партита и създаване на летни спомени в оранжевите багри.

Ние използваме "бисквитки" и други персонализиращи технологии, за да подобрим вашето преживяване в нашия сайт, да ви покажем персонализирано съдържание, таргетирана реклама, за да анализираме трафика на сайта и да проследим откъде идва нашата аудитория. Ако искате да разберете повече по темата можете да прочетете нашата "Политика на поверителност", както и "Политика за съхранение на личните данни", съобразно регламента за GDPR, който е в сила от 23 май 2018г.

Избирайки "Приемам", вие се съгласявате да използваме вашите "бисквитки" и други трафични данни.

Приемам