Лято с цвят и вкус на Aperol Spritz
Aperol Spritz: напитката с цвят на залез
Помните ли песента "Оранжево небето, оранжево морето, оранжева тревата, оранжев и градът..."?
Към днешна дата можем да кажем, че градът наистина е оранжев, но не защото художник го е нарисувал такъв, а защото всеки градски човек пие Aperol Spritz в летните следобеди.
През последните години Aperol Spritz е най-модерната, фина напитка, която се превърна в единствен синоним на лекия градски живот, на сладостта на лятото и онова, което италианците наричат "dolce far niente".
Разгледайте галерията ни, в която освен че ще оплакнете очи и ще ви се допие Aperol Spritz, ще научите повече за напитката, която направи града оранжев.
В началото бе Италия
Като много от хубавите неща в живота, Aperol идва от Италия. Преди години семейната компания на братята Луиджи и Силвио Барбиери пускат първата партида портокалов ликьор, след като наследяват компанията за производство на ликьор от баща си, Джузепе Барбиери.
Тя е официално представена на панаира в Падуа през 1919 г. и не може да се каже, че стига до сърцата на италианците с летящ старт. След Втората Световна война обаче жители от различни страни опитват освежаващата напитка и на хоризонта се появява култовата рецепта за Aperol Spritz.
Името Aperol: френският отпечатък
Италианските младежи бързо припознават Aperol Spritz и коктейлът се превръща в незаменима част от градската култура, която издига коктейла на пиедестал от Сицилия до Комо и обратно.
Името Aperol идва от Силвио Барбиери, който получава вдъхновение за него докато е на екскурзия във Франция и среща френската дума за аперитив "Аpéro".
Тайната рецепта си остава...тайна
Рецептата за Aperol, подобно на други иконични напитки, се пази в тайна.
Онова, което знаем, е че очевидно става дума за съвършен баланс и че в рецептата участват сладки и горчиви портокали, хининово дърво, ревен и тинтява.
Оттам нататък, приготвянето и останалите съставки са забулени в мистерия, но ако не можете сами да си направите Aperol, то със сигурност можете сами да си приготвите Aperol Spritz.
Как да си приготвим Aperol Spritz
Вземете чаша и я напълнете догоре с лед. Сложете просеко, препоръчваме Cinzano To Spritz, Aperol и сода в съотношение 3:2:1. Украсете с резен портокал.
Консумирайте по залез за хармония на цветовете, сами или с приятели, и с усмивка и умереност, разбира се.
A от следващата снимка може да разберете как пиенето на Aperol Spritz ни прехвърля назад във времето и ни свързва с историята на легендарното питие.
По следите на Aperol Spritz
В началото, още през 50-те, Spritz е бил прозрачна напитка. Когато към коктейла се добавя ликьора Aperol, той добива характерния си яркооранжев цвят.
Произходът на коктейла навярно идва от "венецианския шприц": коктейл от 20-те години, вдъхновен от навика на войниците в Австрийската империя да разреждат високоградусовия алкохол с глътка газирана вода.
Оранжево лято: календар
Можете да планирате своето оранжево лято на aperol.bg, където е публикуван календарът на оранжевите събития до края на септември.
От Варненските плажни барове, през арт спотовете на Велико Търново и любимите Созополски места до Южния парк в София, Aperol е на линия за партита и създаване на летни спомени в оранжевите багри.