"Внезапно" загинали: Мистериозните случаи с високопоставени руснаци през 2022 г.

Мистериозни, необичайни, внезапни смъртни случаи на високопоставени руснаци белязаха 2022 г. - годината, в която Русия нападна Украйна и започна пълномащабна война на територията ѝ. 

Бизнесмени и политически активисти случайно падаха от прозорци, стълби или покриви на хотели, срещаха се с шамани или биваха намирани мъртви с целите си семейства - и в Русия, и в чужбина.

Сценарият се повтаряше и повтаряше, а списъкът със споделящите нещастната участ нарастваше. Често в списъка попадаха хора от енергийния сектор в Руската федерация.

 

 

 

Леонид Шулман - намерен мъртъв с предсмъртно писмо

Леонид Шулман - намерен мъртъв с предсмъртно писмо

Първата мистериозна смърт за годината е тази на Леонид Шулман, заемащ поста на директор "Транспорт" към руския енергиен гигант "Газпром".

В края на януари - още преди началото на войната в Украйна, той беше намерен мъртъв във вила в областта Лениски в покрайнините на Санкт Петербург. А до тялото му е открита бележка, в която се посочва, че Леонид не е искал да бъде в тежест на семейството си поради травма на крака - или поне това е официалната версия.

Руският опозиционен вестник "Новая Газета", който спря да излиза в Русия малко след старта на инвацията в Украйна, написа тогава, че разследващите смъртта на Шулман поставят под въпрос автентичността на предсмъртното писмо и милионерът най-вероятно е бил способен да си осигури лечение за контузията. 

 

Михаил Уотфорд - намерен обесен в гаража си Снимка: © Twitter/NEXTA

Михаил Уотфорд - намерен обесен в гаража си

Руският олигарх Михаил Уотфорд беше намерен обесен в гаража на дома си в Съри, Англия, на 28 февруари - 4 дни след началото на руската инвазия в Украйна.

66-годишният бизнесмен е роден в съветска Украйна и натрупва милионите си като нефтен и газов магнат след разпада на Съветския съюз. В началото на 21 век се премества във Великобритания заедно със своята съпруга. 

Той беше открит в дома си от британската полиция, която посочва, че около смъртта му не са открити "подозрителни обстоятелства". По време на предполагаемото самоубийство съпругата и децата на Уотфорд са били вкъщи и са живи.

 

Васили Мелников - открит мъртъв заедно с цялото му семейство Снимка: © Twitter/NEXTA

Васили Мелников - открит мъртъв заедно с цялото му семейство

Собственикът на медицинската компания "Medstorm" също беше открит мъртъв в апартамента си - в руския град Нижни Новгород. Това се случи през март тази година. 

Неговата съпруга и двамата му синове също бяха намерени с прободни рани, които са довели до смърт, гласяха съобщенията. Детайлно обяснение за случая към момента все още няма, но медиите спекулират, че "не е изключено да става дума за поръчково убийство", посочва Центърът за изследване на копрупцията (OCCRP).

Владислав Авайев - самоубил се Снимка: © Twitter

Владислав Авайев - самоубил се

Бившият вицепрезидент на "Газпромбанк" Владислав Авайев, жена му и една от дъщерите му бяха намерени мъртви в апартамента им в Москва.

При всяка една от жертвите бяха установени рани от огнестрелно оръжие, а твърденията са, че 51-годишният Авайев първо е убил съпругата и дъщера си, а след това се е самоубил. 

Телата им са намерени от по-голямата дъщеря в семейството. Следователите така и не установяват следи от взлом или други хора в къщата.

Затова и в този случай обяснението на разследващите в Русия звучи простичко - битов конфликт.

Сергей Протосеня - самоубил се Снимка: © Facebook

Сергей Протосеня - самоубил се

При друг мистериозен случай смъртта намери друго семейство. Става дума за руският милионер Сергей Протосеня,  неговата съпруга и 18-годишната им дъщеря, които бяха открити мъртви във вилата им в град Лорет де Мар, северно от Барселона, Испания. Историята е от април.

Протосеня е бивш зам.-директор на руската газова компания "Новатек" и член на Съвета на директорите ѝ. Според испанските медии състоянието му се оценява на 440 млн. долара.

Водещата версия и тук е позната. Според разследващите семейството е посетило вилата, за да прекара там Великденските празници. Тогава обаче бизнесменът е посегнал на съпругата и дъщеря си, след което се е самоубил, като се е обесил на входа на къщата.

При първоначалния оглед в дома бяха открити нож и брадва. 

Александър Суботин - намерен мъртъв след сеанс с шаман Снимка: © Twitter/ТРУХА

Александър Суботин - намерен мъртъв след сеанс с шаман

Сред "внезапно" загинатиле е и друг представител на енергийния руски сектор. Това е Александър Суботин, който беше намерен мъртъв в мазето на къщата си в Митищи.

Историята около този инцидент е сред най-заплетените. Твърди се, че бившият мениджър на "Лукойл" е посещавал шаман няколко пъти, за да се възползва от неговите нетрадиционни услуги за лечение.

През май Суботин посещава такъв сеанс, който трябва да му помогне да се справи с мархмурлука. Той обаче получава "инфаркт, предизвикан от наркотици" и по-късно е открит в стая, "използвана за ямайски вуду ритуали".

Александър Суботин е бивш член на борда на Търговска къща "Лукойл" и собственик на "Нова транспортна компания". Освен това е и брат на Валери Суботин, бивш вицепрезидент по петролни доставки и продажби на "Лукойл".

Равил Маганов - паднал от прозореца на болница

Равил Маганов - паднал от прозореца на болница

Председателят на Съвета на директорите на руската петролна компания "Лукойл" Равил Маганов почина, след като "падна от прозореца" на Централната клинична болница в Москва. Или поне това твърдят руските медии и разследващи. 

Топ-мениджърът на "Лукойл" е паднал от шестия етаж на сградата. Как точно обаче се е случило това - не става ясно. 

Рускяит вестник "Коммерсант" написа през септември, че Маганов е бил диагностициран с "тежко сърдечно-съдово заболяване" и намекна за евентуално самоубийство.

Равил Маганов е председател на Съвета на директорите на "Лукойл" от 2020 г. Той е и първи вицепрезидент на компанията по въпросите с проучванията на находища и добива още от 1994 г.

Роден е през 1954 г. в Татарстан. Неговият брат е Наил Маганов - директор на "Татнефт", който е една от най-големите руски компании за производство на петрол.

 

Александър Тюляков - обесен в гаража си

Александър Тюляков - обесен в гаража си

На 25 февруари - малко след началото на войната в Украйна, и друг служител, свързан с "Газпром" беше намерен мъртъв. Става дума за Александър Тюляков, който заемаше поста на финансов директор в руския енергиен гигант.

Той беше открит обесен в гаража на апартамента си в областта Лениски в покрайнините на Санкт Петербург.

Руският опозиционен вестник "Новая Газета" посочи тогава, че бизнесменът е забелязан със следи от побой в навечерието на смъртта си.

От компанията казаха, че разследват смъртта му, но и никой точно не знае какво се е случило с намеренията им.

Юрий Воронов - открит мъртъв в плувен басейн

Юрий Воронов - открит мъртъв в плувен басейн

Юрий Воронов - главен изпълнителен директор на корабна компания, работила по договори с "Газпром", беше намерен мъртъв през юли. 

Тялото му беше открито в плувен басейн от полицията в курортен комплекс във Виборгски район на Ленинградска област. Воронов е бил прострелян в главата, а в близост е намерено и оръжието. 

Според разследващите записите от камерите за видеонаблюдение показват, че никой не е влизал или излизал от къщата, където е намерен бизнесменът. Смъртта му остава нерешена загадка.

61-годишният Юрий Воронов е жител на Санкт Петербург и основател на транспортно-логистичната компания Astra-Shipping, специализирана, наред с други неща, в договорите на "Газпром" в Арктика.

Иван Печорин - открит мъртъв, след като пада от лодка

Иван Печорин - открит мъртъв, след като пада от лодка

Трагичната смърт на Иван Печорин - директор в Руската корпорация за развитие на авиационната индустрия в Далечния изток, е обяснена с това, че бизнесменът е бил под въздействието на алкохол и е паднал зад борда на лодка. 

Инцидентът се случва край село Береговой на 10 септември, но новината за смъртта му проби три дни по-късно. 

Според местните медии Печорин е паднал от предната палуба в района на нос Игнатиев и това не можело да се види от мостика. Твърди се, че лодката се е движела с висока скорост. Капитанът обърнал катера към брега.

 

Владимир Сунгоркин - загинал по време на пътуване Снимка: © Screenshot Комсомолская правда

Владимир Сунгоркин - загинал по време на пътуване

Сред "внезапно" починалите известни лица от Русия се нарежда и това на един от най-близките съюзници на президента Владимир Путин. Става дума за главния редактор на прокремълския таблоид "Комсомолская правда" - Владимир Сунгоркин.

Версията за неговата смърт е, че е получил инсулт, докато е бил на командировка в Хабаровския край в Далечния изток на Русия.

От изданието предадоха новината, като написаха, че Сунгоркин е "починал внезапно" по време на пътуване, за да "събере материали за книга за великия пионер на Далечния изток Владимир Арсениев" (руски и съветски пътешественик, военен географ и писател). 

 

Павел Антов - паднал от покрива на хотел

Павел Антов - паднал от покрива на хотел

Нещастни събития застигнаха и руския регионален депутат от партията на Владимир Путин - "Единна Русия" - Павел Антов.

65-годишният милионер, който беше един от критиците на войната в Украйна, беше намерен мъртъв под прозорците на луксозен хотел в Индия.

Само два дни по-рано в същия хотел умира и неговия приятел - Владимир Биданов.

За Антов се знае, че е заемал поста на председател на Комисията по аграрна политика към Законодателното събрание на областта. През 2019 г. оглавява класацията на Forbes за най-богатите депутати и държавни служители в Русия със състоянието от 9,9 милиарда рубли.

Обясненията на руските медии за неговата смърт отново се свеждат до вероятно самоубийство, след като Антов е скочил от покрива на хотела. Полицията в Индия разследва случая.

 

Дмитрий Зеленов - паднал през парапет

Дмитрий Зеленов - паднал през парапет

Известният строител Дмитрий Зеленов загина внезапно, докато беше на гости на приятели във Франция. 

След полунощ бившият милиардер излязъл навън, прилошало му на стълбите, паднал през парапета и си ударил главата.

Инцидентът се случва на 9 декември, Зеленов издъхва в болница в Ница на 10 декември, а новината става публично достояние едва седмица по-късно. 

През 1994 г. той създава "Дон-строй" заедно със съдружника си Максим Блажко. Компанията бързо става една от 5-те най-големи строителни компании в Москва, специализирана в луксозното строителство. В продължение на няколко години Зеленов попада в списъка с руски милиардери на Forbes до 2008 г.

Григорий Коченов - паднал от балкона на дома си Снимка: © Agima

Григорий Коченов - паднал от балкона на дома си

Странни инциденти сполетяха и лица от IT сектора в Русия. Творческият директор на една от най-големите IT компании - Григорий Коченов, умря в Нижни Новгород през декември.

41-годишният мъж е паднал от балкона на жилището си, посочват местни медии. Впоследствие тялото му е открито от съседи в близост до къщата му.

От компанията Agima, където работи Коченов, отхвърлиха твърденията, че в дома на творческия директор е бил извършен обиск по обвинения в педофилия и притежание на детска порнография. 

И този случаи беше оповестен дни след като се случи, а полицията дори отказа да коментира разследването пред медиите.

Владимир Нестеров - неизвестна смърт

Владимир Нестеров - неизвестна смърт

Последен в списъка е 73-годишният Владимир Нестеров - разработчик на руските ракети-носители "Ангара".

Властите откриха тялото му преди ден, но все още няма никаква информация каква е причината за смъртта на бившия генерален директор на Държавния космически научно-производствен център "М.В. Хруничев".

Ние използваме "бисквитки" и други персонализиращи технологии, за да подобрим вашето преживяване в нашия сайт, да ви покажем персонализирано съдържание, таргетирана реклама, за да анализираме трафика на сайта и да проследим откъде идва нашата аудитория. Ако искате да разберете повече по темата можете да прочетете нашата "Политика на поверителност", както и "Политика за съхранение на личните данни", съобразно регламента за GDPR, който е в сила от 23 май 2018г.

Избирайки "Приемам", вие се съгласявате да използваме вашите "бисквитки" и други трафични данни.

Приемам