/system/editor_pictures/4231/l_The_Hand_of_God__Maradona.jpg Снимка: © Wikimedia Commons

Липсата на противоепидемични мерки и последвалите положителни проби за коронавирус на демонстративния Adria Tour, организиран от Новак Джокович се превърнаха в грандиозен скандал както в света на тениса, така и в света на спорта като цяло.

Докато се надяваме щетите от безотговорността на организаторите на турнирите в Белград и Задар да са възможно най-малко, в следващите няколко снимки ще си припомним други случаи, в които спортът е карал хората да онемеят, но не чрез перфектни атлетически способности или изумителни изпълнения, а с нарушаване на правилата и прекрачване на допустимите граници.

"Божията ръка"

Най-известният и скандален гол в историята на футбола. На четвъртфинала между Англия и Аржентина на Световното първенство през 1986 Диего Марадона вкара две попадения, които никога няма да бъдат забравени.

Едното бе плод на абсолютната му гениалност с топка в крака. Премина сам повече от половината терен, минавайки противник след противник, след което отбеляза - този момент по-късно бе избран за "гола на века".

Колкото и впечатляващ да беше той обаче, остана в сянката на другото му попадение. При 0-0 в 41-вата минута топката летеше към Марадона, който навлезе в наказателното поле скочи, опитвайки се да стигне до нея преди вратаря.

В повечето случаи в такива ситуации нападателят трябва да се примири с провал. Не и Диего - високият 165 сантиметра футболист вкара с ръка, като същевременно подлъга съдиите, посягайки към топката с глава. Главният рефер Али Бин Насер и страничният, българинът Богдан Дочев, не обявиха нарушение на правилата - попадението бе зачетено, Аржентина победи и два мача по-късно вдигна титлата.

Впоследствие Марадона призна за измамата, като нарече ръката си "Божията ръка". Вижте и другите скандални случаи в спорта в галерията ни.