/system/editor_pictures/5253/l_2.png Снимка: © Getty Images

Двукратната носителка на „Оскар“ и последната актриса от така наречения „Златния век“ на Холивуд – Оливия де Хавиланд, почина на 26 юли.

Тя бе последната останала жива звезда от филма „Отнесени от вихъра“ – класиката на режисьора Виктор Флеминг и сценариста Маргарет Мичъл от 1939 г.

Де Хавиланд почина в своята резиденция в Париж, където живя повече от шест десетилетия.

Нейната звезда изгря по време на ерата на класическото кино. Първо бе партньор на Ерол Флин в „Captain Blood“ и „Приключенията на Робин Худ“, а след това изигра Мелани Хамилтън в „Отнесени от вихъра“, което остава най-запомнящата се нейна роля. Тя ѝ носи една от общо пет номинации за наградите на Филмовата академия на САЩ.

Тогава не успява да спечели приза за поддържаща роля, но взима две статуетки за главна женска роля – за „To Each His Own“ и „The Heiress“.

През 40-те години на миналия век Де Хавиланд започва съдебна битка с "Уорнър Брос", след като договорът ѝ със студиото изтича, но то претендира за още шест месеца работа. Актрисата печели процеса, който отслабва доминиращата роля на студиото над актьорите. Този ход обаче води до три години без нито един филм.

Де Хавиланд е известна и с враждата си със своята по-малка сестра Джоан Фонтейн, която също е носителка на „Оскар“.

Вижте в нашата галерия класическите черно-бели снимки на звездата от „Златната ера“ на Холивуд.