"Има риск нашата Европа да умре". Речта на Макрон в Сорбоната Снимка: © Getty Images

Ключово място, ключов момент и ключови думи избра френският президент Еманюел Макрон, за да посочи предизвикателствата, пред които е изправен Европейският съюз, и начините, чрез които те могат да се преодолеят.

"Има риск нашата Европа да умре. Ние не сме готови да посрещнем този риск," заяви Макрон в Сорбоната в Париж, като подчерта, че натискът в икономическата, военната и други сфери може да подкопае стабилността на Европейския съюз.

Речта си той произнася три години преди края на последния си мандат като президент на Франция и след като миналата година остана без парламентарно мнозинство. И с откритото намерение да покаже на противниците си, че все още не е изгубил енергията, благодарение на която стана президент през 2017 и че не се е отказал да продължи вече започнатото.

На същото място, само няколко месеца след като встъпи в длъжност, той произнесе друга ключова за онзи момент реч. Сега част от темите останаха същите, но Европа е променена след Брекзит, Covid-19 и войната в Украйна, отбелязват анализатори.

Затова Макрон призова за увеличаване на капацитета на Европа в областта на киберсигурността, по-тесни връзки с Великобритания и за създаването на европейска академия за обучение на висши военни.

По думите му Европа трябва да подсили отбранителните си способности, така че да не позволи Русия да спечели войната в Украйна.

"Европа може да умре, но това зависи от избора, който ние правим. Ние трябва да изградим стратегическа концепция за надеждна европейска отбрана," каза Макрон.

Той описа поведението на Русия като непредсказуемо и допълни, че вече не ясно докъде се простират "границите" на Москва.

Френският президент каза още, че Европа трябва да преосмисли начина, по който действа търговските правила както по отношение Русия, така и по отношение на Китай.

"Няма как нещо да работи, ако ние сме единствените в света, които спазват търговските правила, така както бяха написани преди 15 години. Ако китайците и американците не ги спазват, като субсидират ключови сектори," подчерта той.

В същото време френският президент призова за повече независимост - особено във военната сфера, като използва думите: "Европа никога не трябва да става васал на САЩ, но да може да преговаря с който и да е друг регион в света".

"Как можем да изградим нашия суверенитет, нашата автономност, ако не поемем отговорността да развием собствена отбранителна индустрия?", попита риторично Макрон.

Речта идва в още един важен момент - предстоящите европейски избори. Според проучванията партията на президента остава зад крайната десница и дори може да бъде трета след социалистите, докато ЕС се готви да очертае дневния си ред до 2029 г.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024
Живот

Мъжете и депресията – защо е толкова трудно да се разпознае

Възможно ли е голяма част от депресиите при мъжете просто да не се разпознават?

16:47 - 04.05.2024
Важно днес

Пребиха водача на листата за ЕП на социалистите в Германия

Матиас Еке е бил нападнат и пребит от четирима души

14:27 - 04.05.2024
Култура

Защо масовата култура е станала толкова скучна

Какво стана с големите културни пробиви и как специфичното знание спря да е ценно

13:10 - 04.05.2024