Когато руският президент Владимир Путин най-накрая реагира след атентата в Москва от миналата седмица, той удобно не спомена кой стои зад него. Държавният лидер не каза нищо за “Ислямска държава” - групировката, чийто клон в Хорасан пое отговорност за нападението. Вместо това Путин реши да обвини Украйна, че е замесена по някакъв начин - без да има каквито и да е доказателства за това.

Въпреки че Кремъл прави всичко възможно да не коментира участието на “Ислямска държава”, според потвърдените до момента данни по всичко изглежда, че точно тя е извършила най-тежкото терористично нападение в Русия от 20 години насам. Информацията беше проверена от източници на американското разузнаване, а впоследствие ислямистката организация сама разпространи кадри с нападателите, които стрелят по тълпата в концерната зала в Москва. Има данни, че записът е автентичен.

Защо ѝ е обаче на “Ислямска държава в Хорасан” да атакува Русия? Нападението има и обяснение, и мотиви - исторически и политически.

Кой точно извърши атентата?

Отговорност за атаката пое базираният в Афганистан клон на групировката Ислямска държава "Хорасан вилает", известен още като ИДИЛ-К. Името идва от стар регион в Близкия изток, който включва части от Иран, Афганистан и Тюркемнистан.

Отрядът се появява за първи път в края на 2014 г. в Източен Афганистан и бързо си създава репутация на изключително брутална организация.

Точно тя стои зад повечето опити за терористични атаки в Европа през последните години. Само за 2023 г. джихадистката терористична организация е поела отговорност за общо 1121 нападения по целия свят, сочат данни на Вашингтонския институт за близкоизточна политика.

Бойците на звеното ИДИЛ-К стоят зад атаките на летището в Кабул, Афганистан, през 2021 г., при които загинаха близо 175 цивилни, а десетки бяха ранени. Преди това клонът извършва и други жестокости, включително срещу родилно отделение и университет в афганистанската столица. През септември 2022 г. организира и самоубийствен атентат срещу руското посолство там, при който загиват двама руски служители и шестима афганистанци.

Преди пълното изтегляне на Съединените щати от Афганистан през 2021 г. ИДИЛ-K беше подложена на огромен натиск от страна на афганистанските специални сили и американските войски. Въпреки че този натиск продължава и при управлението на талибаните, напоследък групировката отново набира сила, като няколко хиляди бойци вече действат в почти всяка от 34-те провинции на Афганистан.

През последните няколко години обаче изглеждаше сякаш терористичната дейност на “Ислямска държава” е в затишие - поне в Европа. Това е така, защото повечето от заговорите за атентати биват осуетявани. Европейските власти многократно арестуват бойци на групировката още преди да извършат престъплението.

Френският президент Еманюел Макрон дори потвърди, че ИДИЛ-К е планирала подобни атентати и във Франция, които са били предотвратени навреме. По думите му по този повод страната дори е предложила на руските служби сътрудничество в борбата срещу тероризма.

Защо “Ислямска държава” би нападнала Русия?

Русия отдавна е един от основните противници както на “Ислямска държава”, така и в частност на разделението ѝ "Хорасан вилает". В пропагандата, която групировката разпространява, тя използва силна антируска реторика и критикува остро руското присъствие в Афганистан.

Това може да се обясни с историческия и идеологическия контекст на развилите се събития в Близкия изток. Някои ключови моменти са руската военна окупация на Афганистан през 80-те години на XX век и дългата история на репресии срещу мюсюлманските общности в Русия - особено в Северен Кавказ и в частност Чечня при и след т.нар. Втора чеченска война в периода 1999-2000 г. Смята се, че сред бойците, привлечени на страната "Ислямска държава", има близо 4000 с руски паспорти.

Москва е и ключов съюзник на режимите в Сирия и в Иран - на които лидерите на "Ислямска държава" се противопоставят. По-специално, Русия е поддръжник на сирийския президент Башар ал-Асад още от началото на гражданската война там през 2011 г. Москва оказа военна подкрепа за режима му срещу различните опозиционни групи срещу сирийския диктатор - в това число и “Ислямска държава”,

Черните точки за Русия в списъка на терористите не свършват дотук. Кремъл си сътрудничи и с друг враг на групировката - талибаните в Афганистан. “Ислямска държава” на практика разглежда всички държави и групи, които се противопоставят на идеологията или военните ѝ цели, като “врагове на исляма”. Русия не прави изключение.

Като атакува руски цели, ИДИЛ-К отчасти се стреми да възпре по-нататъшното руско участие в Близкия изток, но също така използва вниманието, за да може евентуално да привлече още свои поддръжници.

Какво следва?

Подобни атентати като този в концертната зала в Москва целят основно да предизвикат страх сред обществото и отговор от страна на властите с цел по-нататъшна ескалация на насилието.

Такава е напълно възможна. Владимир Путин вече декларира, че ще накаже всички отговорни за тази “варварска терористична атака”. Експерти не изключват и евентуална вълна от репресии срещу мюсюлманските малцинства в Русия.

Към момента четирима мъже са с повдигнати обвинения за случилото се в Москва в петък вечер. Според държавната руска агенция ТАСС, която следва неотменно политиката на Кремъл, терористите са граждани на Таджкистан.

Те изглежда са били разпитани от руските власти по особено жесток начин. Разпространени кадри в социалните мрежи показват, че мъжете са били измъчвани - някои са с липсващо ухо или око, докато друг се появи в съда в инвалидна количка.

Въпреки това обаче не е ясно каква ще бъде реакцията на Путин предвид факта, че той все още дори не е споменал името на “Ислямска държава” във връзка с атентата. Вместо това се опитва да хвърли част от вината върху Украйна като част от военната си пропаганда за продължаващата вече повече от две години война там, която Русия започна.

Още по темата:

Президентът на Русия Владимир Путин Путин обвини Украйна в съучастие в атентата в Москва и обеща да "накаже" виновните

Трима от задържаните за атаката в Москва са признали вината си, един от тях се яви в съда в инвалидна количка


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Шествия на агитките на "Левски" и ЦСКА ще затруднят движението в София

Очаква се кръстовището на Орлов мост да бъде затворено за кратко около 15:15 - 16:00 ч.

12:33 - 27.04.2024
Важно днес

Русия атакува украинската енергетика в три области

Ударени са четири топлоелектрически централи

11:06 - 27.04.2024
GEN Z дневници

Vol. 19: Кой изобщо слуша Тейлър Суифт, гълъб в парламента, сбогом "Ема Стоун"

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z поколението в "Булевард България"?

10:22 - 27.04.2024
Живот

Рецепта за козунак? А какво ще кажете за козуначени мъфини

Великден през 2024 година звучи като време за по-практично приготвяне на храна

10:04 - 27.04.2024
Спорт

5 домашни упражнения, след които да се почувствате 5 пъти по-добре

Карин Околие ни показа няколко упражнения с DAJLIEN - колекцията за домашни тренировки на IKEA

09:29 - 27.04.2024