Трима от задържаните за атаката в Москва са признали вината си, един от тях се яви в съда в инвалидна количка Снимка: © Getty Images

Русия повдигна обвинения срещу четирима мъже, които според властите са участвали в нападението на московска концертна зала. При атаката бяха убити 137 души.

Единият от задържаните беше въведен в съдебната зала в инвалидна количка. Всички са обвинени в извършване на терористичен акт. Групировката "Ислямска държава" (ИД) пое отговорност за терористчния акт в „Крокус Сити Хол“ и публикува видео доказателства за това.

Руски официални лица обаче твърдят, без доказателства, че в атаката има украинско участие. Киев определи това като "абсурд".

Според съда четиримата задържани са Далерджон Мирзоев, Сайдакрами Муродали Рачабализода, Шамсидин Фаридуни и Мухамедсобир Файзов.

Мъжете са идентифицирани като граждани на Таджикистан, съобщава руската държавна информационна агенция ТАСС.

Видео показва как трима от тях са въведени от маскирани полицаи в съда в руската столица. Британската BBC отбелязва, че всички те изглеждат пребити, като според агенция „Ройтерс“ на единия от обвинените е липсвало око, на друг - ухо, а третият е пристигнал в институцията в инвалидна количка.

Трима от задържаните са признали вината си, предава агенцията. Четиримата ще останат в следствения арест поне до 22 май.

На 22 март въоръжени мъже нахлуха в „Крокус Сити Хол“ в московското предградие Красногорск и откриха стрелба сред 6000 души, които са на концерт.

Според руските власти 137 души са убити и над 100 са били ранени по време на атаката.

Групировката Ислямска държава вече пое отговорността за нападението, като заяви, че кървавото дело е извършено от клон, известен като Ислямска държава в Хорасан.

По-късно организацията разпространи кадри на нападателите, стрелящи по тълпата в концертната зала. Автентичността на видеото е потвърдена от британската BBC.

Въпреки това нито един руски официален представител не е признал твърдението, вместо това предполага - без доказателства - че нападателите са били подпомагани от Украйна.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски в неделя отхвърли обвиненията, а неговата дирекция на военното разузнаване каза, че е „абсурдно“ да се предполага, че мъжете са се опитвали да пресекат силно минирана граница, гъмжаща от стотици хиляди руски войници, за да стигнат на безопасно място.

В началото на март САЩ предупредиха Москва за възможна атака в Русия, насочена срещу големи събирания. Сигналът беше категорично отхвърлен от Кремъл като пропаганда и опит за намеса в президентските избори.

Това няма да е първият път, когато ИД и нейните съюзници атакуват Русия или нейните интереси в чужбина, отбелязва BBC.

Групировката пое отговорност за бомбардировката на руски самолет над Египет през 2015 г. с 224 души на борда, повечето от които руски граждани. Също и за взривовете в метрото на Санкт Петербург, които убиха 15 души през 2017 година.

Анализатори по сигурността цитирани от BBC казват, че групата смята Русия за основна цел поради редица причини, включително ролята на страната в унищожаването на силовата база на ИД в Сирия. Обект на недоволство е и фактът, че Кремъл осигурява управлението на президента Башар Асад, като и че стои зад двете брутални войни на Москва в мюсюлманската Чечня през 1994-2009 г.

По-стар исторически аргумент е съветското нахлуване в Афганистан.

Снимка от атаката на концертна зала в Москва Русия арестува 11 души за атаката в Москва. Загинали са най-малко 115 души (Обновява се)



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Шествия на агитките на "Левски" и ЦСКА ще затруднят движението в София

Очаква се кръстовището на Орлов мост да бъде затворено за кратко около 15:15 - 16:00 ч.

12:33 - 27.04.2024
Важно днес

Русия атакува украинската енергетика в три области

Ударени са четири топлоелектрически централи

11:06 - 27.04.2024
GEN Z дневници

Vol. 19: Кой изобщо слуша Тейлър Суифт, гълъб в парламента, сбогом "Ема Стоун"

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z поколението в "Булевард България"?

10:22 - 27.04.2024
Живот

Рецепта за козунак? А какво ще кажете за козуначени мъфини

Великден през 2024 година звучи като време за по-практично приготвяне на храна

10:04 - 27.04.2024
Спорт

5 домашни упражнения, след които да се почувствате 5 пъти по-добре

Карин Околие ни показа няколко упражнения с DAJLIEN - колекцията за домашни тренировки на IKEA

09:29 - 27.04.2024
Важно днес

Fitch: Отлагане на членството в еврозоната, може да се отрази негативно на рейтинга на България

Според Fitch България ще изпълни всички критерии до края на 2024 година

09:10 - 27.04.2024