Русия арестува 11 души за атаката в Москва. Загинали са най-малко 115 души (Обновява се) Снимка: © Getty Images

Новината е обновена на 23 март 2024 г. в 13:19 ч. с последния брой жертви от трагедията. Най-важното до момента:

  • Най-малко 115 души са загинали при атаката в концертна зала в Москва в петък вечер. Няма данни за пострадали българи.
  • Руските служби са задържали 11 души за нападението.
  • Групировката "Ислямска държава" пое отговорност за случилото се.
  • Кремъл все още не е коментирал публично трагедията.

Към момента 115 е официалният брой на загиналите при стрелбата в концертната зала "Крокус Сити Хол" в Москва, а стотици са ранените. Това е най-смъртоносната атака в Русия за последните 20 години, като броят на смъртните случаи вероятно ще продължи да расте.

Групировката "Ислямска държава" пое отговорност за нападението в изявление, публикувано в нейни канали в социалните мрежи. Впоследствие служител на американското разузнаване потвърждава тези твърдения пред "Associated Press".

Съобщава се, че става дума за базирания в Афганистан клон на групировката ИД "Хорасан вилает". Неназованият служител твърди, че през последните седмици американските разузнавателни служби са събрали информация, че клонът на ИД планира нападение в Москва.

Директорът на ФСБ Александър Бортников заяви, че вече са задържани 11 души, сред тях са и четирима терористи.

В петък вечерта въоръжени лица, облечени в камуфлажни униформи, нахлуха в голяма концертна зала в руската столица и откриха стрелба по публиката. Трагедията се развива само няколко дни, след като в страната се проведоха избори, на които президентът Владимир Путин затвърди властта си.

От Министерството на външните работи на България съобщават, че няма данни за пострадали българи.

Видеа в социалните мрежи показват как уплашени посетители на концерта се втурват към изходите, докато се чуват изстрели и експлозии. На други записи се вижда как мъже стрелят по групи от хора. Някои жертви лежат неподвижно в локви от кръв.

"Изведнъж зад нас се чуха трясъци - изстрели. Избухна стрелба - не знам какво ставаше", разказва един от свидетелите, цитиран от агенция "Reuters".

Голям пожар е обхванал покрива на комплекса, а националната гвардия на Русия все още издирва въоръжените лица.

Охранителите на концертната зала не са имали оръжие, съобщават руските медии. Някои руски информационни агенции предполагат, че нападателите са избягали преди пристигането на полицията. В съобщенията се казва, че полицейски патрули издирват няколко автомобила, които нападателите може да са използвали, за да избягат.

Кремъл продължава да мълчи за случилото се. Официални изявления обаче дадоха от Съединените щати, които заявиха, че работят, за да разберат повече за ситуацията. Украйна също коментира трагедията и отрече да е замесена по някакъв начин в нападението.

Атаката не е била съвсем непредвидима. На 7 март Посолството на САЩ в Русия публикува предупреждение за данни, че "екстремисти планират да извършат нападения по време на големи мероприятия в Москва, включително концерти. Опасенията очевидно са се превърнали в реалност. Сходно съобщение е пуснато и от Министерството на външните работи на Великобритания.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

ЦСКА отново победи "Левски"

18:29 - 27.04.2024
Важно днес

Шествия на агитките на "Левски" и ЦСКА ще затруднят движението в София

Очаква се кръстовището на Орлов мост да бъде затворено за кратко около 15:15 - 16:00 ч.

12:33 - 27.04.2024
Важно днес

Русия атакува украинската енергетика в три области

Ударени са четири топлоелектрически централи

11:06 - 27.04.2024
GEN Z дневници

Vol. 19: Кой изобщо слуша Тейлър Суифт, гълъб в парламента, сбогом "Ема Стоун"

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z поколението в "Булевард България"?

10:22 - 27.04.2024