Кандидатът на опозиционната ВМР0-ДПМНЕ с най-много гласове на президентските избори в Северна Македония (Обновена на 25 април) Снимка: © Getty Images

Кандидатката на опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска-Давкова изпреварва сегашния президент и кандидат на управляващите от СДСМ Стево Пендаровски печели най-много гласове на първия тур от президенстски избори в Северна Македония.

При почти 100% преброени гласове за Силяновска-Давкова са гласували 40.08%, а за Пендаровски - 19,93%.

Битката между тях ще продължи на балотаж на 8 май, когато са и предсрочните парламентарни избори в страната. Изходът от първият тур се смята за тест за това какво може да се очаква и на парламентарния вот.

"Не деля гражданите на такива, които са гласували за мен или против мен. Ще работя с партията, която ме предложи, но и с опозицията и неправителствените организации," бяха първите думи на Силяновска-Давкова след обявяването на резулатите.

Пендаровски от своя страна заяви, че много кандидати - 7 брой - довели до това разпределение на гласовете.

"Тръгваме от нулата, от началото. Очаквам още по-голяма избирателна активност и още повече хора да припознаят нашата концепция - демократична, просперираща държава, равноправна с всички нации," каза Пендаровски в първата си пресконференция след вота.

Президентските избори се провеждат на фона на продължаващи от две години противоречия между управляващи и опозиция за това как да бъде преодолян проблеът с ветото на България върху членството на Северна Македония в ЕС.

София отказва започването на преговори със Скопие, докато българите не бъдат вписани в Конституцията на страната като малцинство.

За да не се губи време в търсене на подкрепа, която очевидно нямаше как да бъде дадена, Пендаровски предложи конституционните промени да останат като една от основните задачи пред следващия парламент в началото на лятото.

Сегашната опозиция обаче настоява, че промените трябва да се случат след, а не преди европейското членство.

Трети и четвърти на първия тур остават кандидатите на албанските партии: настоящият външен министър и кандидат на Демократичния съюз за интеграция Буяр Османи и кметът на Гостивар Арбен Таравари, номинация на албанската опозиция, обединена под името "Заслужава си".

Избирателната активност е била малко над 48% при 1,814,317 имащи право на глас.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024
Живот

Мъжете и депресията – защо е толкова трудно да се разпознае

Възможно ли е голяма част от депресиите при мъжете просто да не се разпознават?

16:47 - 04.05.2024
Важно днес

Пребиха водача на листата за ЕП на социалистите в Германия

Матиас Еке е бил нападнат и пребит от четирима души

14:27 - 04.05.2024
Култура

Защо масовата култура е станала толкова скучна

Какво стана с големите културни пробиви и как специфичното знание спря да е ценно

13:10 - 04.05.2024
Живот

30 години след първата титла - легендарни часовници на Михаел Шумахер отиват на търг

Наддаването ще се проведе на 13 май в Женева

11:56 - 04.05.2024