Радев прехвърли вината за неизгодния договор с "Боташ" върху "партиите, които уж воюват с Путин"

Президентът Румен Радев реши да прехвърли вината за всекидневната загуба на пари на "Булгаргаз" по договора с "Боташ" върху кабинета "Денков" и "партиите, които уж воюват с Путин".

Радев призна, че капацитетът по споразумението, което неговият служебен кабинет сключи без санкция на парламента, остава неизползван и "за вътрешна консумация, и за продажба навън".

Това струва по близо 1 млн. лв. на държавата заради условията, съгласувани от тогавашния служебен кабинет на Гълъб Донев. Вместо да поеме отговорността за това решение обаче, Радев намери друг виновник:

"Призовавам народните представители със същата стръв, с която се нахвърлиха върху "Боташ", да проверят защо капацитетът по този договор остава неизползван, и за вътрешна консумация, и за продажба навън. Да извършат щателна проверка откъде и какъв газ внасяме.

"Когато бяха на власт, те спряха договора с "Газпром" и декларираха, че никога вече няма да внасяме руски газ. След това дойде правителството на Донев и нямаше газ. Единствено 1 млрд. куб. м. газ от Азербайджан. Единственият начин за доставка на останалото липсващо количество за гарантиране на ежегодната консумация беше чрез втечнен газ. Затова беше политическият пробив с Турция. Единствени от всички държави получаваме достъп до всички техни терминали за втечнен газ и правителството на Донев обяви търгове за втечнен газ. Само че партиите, които уж воюват с Путин, когато се върнаха на власт, вместо да финализират тези търгове и да внасяме втечнен газ, те се върнаха към любимото си занимание - да внасяме руски газ през посредници", обяви Радев.

Според него договорът с "Боташ" щял да стане "изключително изгоден", след като Русия спре да изнася газ през Украйна от следващата година.

Преди дни Народното събрание задължи служебното правителство на Димитър Главчев да влезе в преговори с турската държавна фирма "Боташ", за да предоговори крайно неизгодните му условия. Докладът беше пратен и в прокуратурата, ДАНС и Европрокуратурата.

По ирония - Владимир Малинов, който всъщност е пряк участник в схемата по въпросния договор с "Боташ", днес с министър на енергетиката. И се очаква именно той да започне преговорите за промяната му. След констатациите на парламентарната комисия по договора са:

  • България има капацитет за разтоварване на втечнен газ на терминали в Турция и внос на газ чрез “Боташ“, който не използва, но плаща
  • Цената от 2024 г. до края на договора - 2035 г., която “Булгаргаз” дължи на “Боташ“, е близо 500 хил. долара на ден. Няма значение дали и каква част от договорения капацитет от 1,8 млрд. куб. метра газ годишно е действително внесен в България
  • Този капацитет всъщност не може да бъде достигнат - инфраструктурата позволява внос на 1,3 млрд. куб метра газ, но се плаща за 1,8 млрд. куб. метра

Според изчисления на база договорен капацитет и цени, до момента държавната компания "Булгаргаз" следва да е платила на "Боташ" 250 млн. долара по споразумението, а до 2035 г., докогато е срокът на договора, сумата ще е около 3,8 млрд. лв. Това важи и без реална доставка на газ до България. Тези изводи, както и че няма опция за предоговаряне или по-ранно прекратяване на споразумението, излиза и от документите, публикувани от Bg Elves.

В търгове за купуване на втечнен газ, който да се разтоварва в Турция, за да се ползва договорът, трябва да участва държавната "Булгаргаз". Начело на компанията доскоро беше Деница Златева - назначена в дружеството през 2022 г. по време на служебно правителство, назначено от президента Румен Радев. Златева подаде оставката си преди дни, след като излязоха подробности за договора с "Боташ".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024
Живот

Мъжете и депресията – защо е толкова трудно да се разпознае

Възможно ли е голяма част от депресиите при мъжете просто да не се разпознават?

16:47 - 04.05.2024
Важно днес

Пребиха водача на листата за ЕП на социалистите в Германия

Матиас Еке е бил нападнат и пребит от четирима души

14:27 - 04.05.2024
Култура

Защо масовата култура е станала толкова скучна

Какво стана с големите културни пробиви и как специфичното знание спря да е ценно

13:10 - 04.05.2024
Живот

30 години след първата титла - легендарни часовници на Михаел Шумахер отиват на търг

Наддаването ще се проведе на 13 май в Женева

11:56 - 04.05.2024