Световното по футбол започва - всичко, което трябва да знаем за него Снимка: © Getty Images

Време е за Световното първенство по футбол. В 18:00 ч. на стадион "Ал Баит" в град Ал Хор ще бъде даден първият съдийски сигнал на откриващия мач между домакините Катар и съперника им Еквадор.

В следващите редове ще обърнем внимание на това кои са фаворитите, кога ще се провеждат двубоите и къде можем да ги гледаме.

Първият въпрос - Кога?

Световното започва в първия си ден с един-единствен мач - първия мач на домакините. Във втория ден ще им три срещи, докато във всеки от останалите 11 дни от груповата фаза (до 2 декември) ще се проведат по четири сблъсъка.

По време на осмина и четвъртфиналите ще има по два двубоя на ден, а битката за трофея ще се проведе на 18 декември.

От 22 до 28 ноември програмата ще започва в 12 ч. българско време, след което до края на световното първите срещи за деня ще са с начален час 17:00. Изключение правят единствено полуфиналите, които започват в 19 ч.

Къде можем да го гледаме?

В българския ефир Световното ще се излъчва в партньорство между Нова Броудкастинг Груп и Българската национална телевизия. 64-те мача ще бъдат разпределени поравно между тях.

Сблъсъците ще бъдат достъпни на каналите БНТ 1, БНТ 3, NOVA, Diema и Diema Sport 3.

Кои са фаворитите?

Това е едно от най-непредвидимите Световни първенства за последните десетилетия.

Европейски отбори печелят всяко издание след 2002 година, като трофеите се озовават в Италия, Испания, Германия и Франция. Всичко сочи обаче, че е време Бразилия и Аржентина отново да излязат на голямата сцена.

Ще успее ли най-после Меси да се докосне до последния голям трофей, който се изплъзва от колекцията му? "Гаучосите" пристигат в Катар с най-дългата си серия без поражение в света - 36 двубоя. Разполагат със звезди на всяка позиция, а треньорът им Лионел Скалони демонстрира впечатляваща тактическа гъвкавост при подреждането на футболистите.

В последния двубой между двата фаворита, Аржентина триумфира на финала на Копа Америка, но и представителите на Бразилия не могат да бъдат отписани с внушителната офанзивна мощ и широчината на състава, която притежават. На всяка позиция имат равностойни играчи, като единствено тази на левия краен бранител може да се окаже потенциална слабост.

Белгия, Франция, Англия и Португалия със сигурност имат достатъчно класни състезатели, за да объркат плановете на двата отбора от Латинска Америка и да насочат поглед към златните медали.

Възможни изненади?

Носителите на Купата на Африканските нации Сенегал попадаха в категорията "изненади" на много от анализаторите, но шансовете им понесоха тежък удар с контузията на голямата им звезда Садио Мане. Въпреки това, в редиците на отбора има изобилие от футболисти от отбори във водещите първенства.

Дания се превърнаха в един от най-симпатичните отбори за неутралния зрител, след като на Европейското през миналото лято превъзмогнаха ужасяващия инцидент с един от водещите им играчи Кристиан Ериксен, за да стигнат чак до полуфиналите, където отстъпиха в продължения на Англия.

Нидерландия също заслужава внимание. "Лалетата" нямат поражение в 15-те си мача под ръководството на Луис ван Гаал, а в дефанзивен план разполагат с изобилие от висококачествени състезатели.

Този път не става дума само за футбол

Най-големият футболен форум обичайно е празник, който вълнува хора по целия свят. Този път обаче спортният аспект на събитието е засенчен от решението то да се проведе в Катар - страна, която е обвинявана за редица нарушения спрямо правата на човека, включително и за начина, по който се отнася с работещите в нея мигранти и ЛГБТК+ общността.

Дори обичаният от повечето футболни фенове Дейвид Бекъм бе подложен на множество критики, след като стана специален посланик на държавата.

Недоволството беше в такъв мащаб, че президентът на ФИФА Джани Инфантино се почувства задължен да се опита да защити решението, обвинявайки Запада в "лицемерие".

"Ние в Европа затваряме границите си и не позволяваме на практика на нито един работник от тези страни, които очевидно получават много ниски доходи, да работи законно в нашите страни. Ако Европа наистина се интересуваше от съдбата на тези хора, то тя също би могла да постъпи като Катар. Дайте им някакво бъдеще, някаква надежда. Но това даване на морални поуки е просто лицемерие", призова той.

Катар 2022, световно първенство по футбол Какво не могат да правят феновете на футбола в Катар?

Дейвид Бекъм е новото лице на Катар. Знаменитости и ЛГБТ+ защитници се отричат от него


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

ФАРА 2024 ще се проведе в Бургас

Заявки за тазгодишното издание на Фестивала ще се приемат до 18 април

21:24 - 28.03.2024
Важно днес

Радан Кънев: Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи

Евродепутатът не смята, че промените в конституцията, могат да доведат до криза

18:31 - 28.03.2024
Важно днес

Сарафов, Гешев и Цацаров са извикани на изслушване в комисията за Нотариуса

Последните трима главни прокурори ще бъдат изслушани във връзка с мрежата около Нотариуса

18:24 - 28.03.2024
Технологии

Сам Банкман-Фрийд беше осъден на 25 години затвор за финансови измами

Фрийд каза пред съда, че съжалява.

17:55 - 28.03.2024
Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024
Важно днес

Хванаха дипломатическа кола с мигранти на "Капитан Андреево"

По информация на телевизията зад волана на автомобила е бил виетнамски гражданин с дипломатически имунитет.

17:06 - 28.03.2024