Президентът на УЕФА покани на финала на Евро 2020 българския лекар, помогнал на Ериксен Снимка: © Getty Images

Президентът на УЕФА Александър Чеферин е поканил лично българския лекар д-р Валентин Великов на финала на Евро 2020, който ще се изиграе на 11 юли на лондонския „Уембли“.

Поводът за писмото, което словенецът е написал до лекаря на българския шампион „Лудогорец“, е фактът, че Великов стана част от екипа, оказал първа помощ на колабиралия датски футболист Кристиан Ериксен.

На 12 юни, във втория ден на Европейското, халфът получи сърдечен арест в Копенхаген и медиците го спасиха със сърдечен масаж на терена на стадион „Паркен“.

Български лекар е сред хората, оказали помощ на колабиралия футболист Кристиан Ериксен

"За мен е голяма чест и привилегия да Ви поканя на финалния мач на Евро 2020", пише Александър Чеферин в писмото до д-р Валентин Великов, цитирано от официалния сайт на „Лудогорец“.

„Орлите“ не съобщават в какво качество лекарят ще присъства на "Уембли". Той работи за европейската футболна централа УЕФА от 2010 г., където отговаря за вземането на допинг-проби. Беше командирован в Копенхаген като част от екипа за допинг-контрол в първите мачове на шампионата.

Д-р Великов показа бърза реакция по време на срещата между Дания и Финландия (0:1), когато Ериксен припадна на терена. Той си притече на помощ на главния медик на „червения динамит“ Мортен Бьосен, за да може 29-годишният футболист да бъде спасен и откаран в болница в Копенхаген.

След това Ериксен се възстанови и му беше поставен малък дефибрилатор, който може дори да му позволи да се завърне на терена. Не е ясно дали кариерата на датчанина ще продължи, но негови колеги - като Дейли Блинд от Нидерландия - играят със сърдечен дефибрилатор.

Д-р Валентин Великов е работил в „Лудогорец“ от 2011 до 2013 г., а през 2019 г. се завръща в тима от Разград. Завършил е медицинския университет в София през 2002 г., а после специализира спортна медицина.

Професионалният път на лекаря преминава през националния отбор на България и тима на „Левски“. В чужбина е работил в кипърските АЕЛ и „Омония“, както и в хърватския „Динамо“ (Загреб).

Като член на екипа за допинг-контрол на Евро 2020 лекарят получи наряд за пет двубоя – Дания-Финландия, Дания-Белгия, Русия-Дания (от груповата фаза), осминафинала Хърватия – Испания и четвъртфинала Белгия – Италия.

Финалът на „Уембли“ ще противопостави победителите от мачовете Италия – Испания и Англия – Дания.


Отпадането на фаворита Франция не е късмет, а продукт на десетилетния швейцарски прогрес

Футболната история, достойна за "Оскар": Да станеш шампион, без дори да си се класирал на Европейското

Шампионката, която изпусна шанса си за Олимпиадата заради марихуана



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Денков: Заради ГЕРБ и ДПС губим пари по Плана за възстановяване и устойчивост

Докато не се реализират реформите, които се изискват по ПВУ – плащания няма да има

09:31 - 24.04.2024
Важно днес

В Северна Македония избират президент на първи тур

Кандидатите са 7, втория тур ще е на 7 май

07:51 - 24.04.2024
Важно днес

Съдът остави за постоянно в ареста Марин Димитров, задържан при акцията в Агенция "Митници"

В ареста са синът на Димитров и бившата шефка на агенцията

20:15 - 23.04.2024
Важно днес

Журналистът Димитър Стоянов е освободен под гаранция

Той е бил привлечен като обвиняем за хулиганство и закана с убийство

19:51 - 23.04.2024