Отпадането на фаворита Франция не е късмет, а продукт на десетилетния швейцарски прогрес Снимка: © Getty Images

„Очаквай неочакваното“ – изглежда, това е мотото на тазгодишното Европейско първенство по футбол, след като шампионът Португалия отпадна, Чехия отстрани Нидерландия, а в най-вълнуващия спектакъл от началото на шампионата досега Швейцария надделя над световните шампиони Франция. Мнозина биха си обяснили изхода от последния мач с думата „късмет“, но триумфът на „кръстоносците“ съвсем не е случаен.

До последните няколко минути на „Арена Национала“ в Букурещ отборът на Владимир Петкович губеше от „петлите“ с 1:3, но успя да сътвори истинско чудо. С голове в 81-ата и последната 90-а минута вкара осминафиналния мач в продължения и дузпи. При изпълнението на 11-метровите удари звездата Килиан Мбапе, който през 2018 стана най-младият голмайстор на финал на Световно след Пеле, сега се оказа големият грешник.

Швейцария оползотвори футболния си прогрес в последните години с огромна победа и първо класиране на четвъртфинал в голям форум от 67 години насам. Франция, от друга страна, пропуска тази фаза за първи път от Световното през 2010.

„Петлите“ бяха считани за фаворит №1 и на хартия наистина изглеждаше, че няма толкова силен отбор, който да ги победи тази година. Швейцарците поднесоха изненада от тази гледна точка, но ако се вгледаме по-внимателно в детайлите, ще открием истинските причини за падението на тима на Дидие Дешан, приличащо от пръв поглед на лош късмет.

Първо, селекционерът на французите избра напълно грешна тактика и се сбогува с мечтата си да спечели и Световното, и Европейското като играч и треньор. Франция рядко играе в схема 3-4-3 и е изненадващо, че Дешан заложи на нея в двубой, в който трябваше да покаже превъзходство и да даде тласък на футболистите по пътя към финала.

Вместо това „петлите“ изглеждаха безнадеждни през първото полувреме заради променените изисквания, а истинската Франция блестеше на терена в едва около 30 минути от мача.

„Мислех, че Швейцария ще е перфектният опонент за французите, когото те да отстранят и да придобият самочувствие. Шокиран съм. Франция беше в пълен хаос от първата минута. Играчите нямаха идея какво правят“, каза анализаторът на Sky Sports и бивш защитник на „Манчестър Юнайтед“ Гари Невил.

Схемата най-вероятно беше променена заради контузиите на левите бекове Люка Ернандес и Люка Дин, което принуди Дешан да използва полузащитника Адриен Рабио на тази позиция. За да се чувства той по-сигурен в изявите си, селекционерът го позиционира като халф-бек и смени системата. С нея французите играха в два мача от Лигата на нациите – срещу Швеция и Хърватия – и още тогава стана ясно, че това просто не е тяхната схема на игра.

Първият гол за швейцарците обаче падна от другата страна – Стивън Цубер направи четвъртата си асистенция на шампионата (рекорд за Евро 2020), а Харис Сеферович наказа Юго Лорис за 1:0. Видя се, че проблемът не е единствено позицията на Рабио.

Друг от компонентите за провала на Франция е, че футболистите подходиха арогантно. Това поведение, присъщо за класен тим от световни шампиони, каквито са „петлите“, винаги е наказвано от по-скромните, но организирани селекции. Френските играчи припомниха за Евро 1992, когато също бяха фаворити, но заради високомерното отношение загубиха от бъдещия шампион Дания още в груповата фаза.

След като швейцарците поднесоха подарък на опонента и пропуснаха дузпа, Карим Бензема върна Франция в мача с два гола за две минути. Причината беше, че Дешан най-накрая се върна към собствената си схема, а Пол Погба заблестя в средата и даде аванс на световните шампиони с 3:1 след изстрел от 30 метра в 75-ата минута.

Всичко за Петкович изглеждаше приключило, но швейцарците винаги са били отбор, който големите фаворити предпочитат да избегнат. Смените на селекционера се оказаха абсолютно точни – Кевин Мбабу даде асистенцията за втория гол на Сеферович, а влезлият от скамейката Марио Гавранович прати феновете на „кръстоносците“ на седмото небе след 3:3.

Големият капитан Гранит Джака показа защо играе в „Арсенал“ – той пусна ювелирен пас между линиите, с който разсече опитните Н’голо Канте и Рафаел Варан, а Гавранович елиминира с добра техника Преснел Кимпембе, за да донесе равенството.

Други две от петте резерви – Амир Мехмеди и Рубен Варгас – вкараха дузпи след продълженията, което за пореден път показа колко добре Владимир Петкович познава тима си. Ян Зомер спаси удара на Килиан Мбапе и донесе ценната победа, но французите отказаха да обвиняват младата звезда на ПСЖ, поемайки вината като колектив.

Някои анализатори отбелязаха, че причината за отпадането на фаворитите може да е прекалено големият брой мачове в натоварения сезон, който футболистите са изиграли за клубовете си. Това обаче не е валиден аргумент, защото същото важи за отборите, които ги отстраниха.

След груповата фаза дори се появи интересна статистика, която показа, че швейцарците са пропътували най-много километри между отделните стадиони за първите си три мача – от Баку до Рим и обратно в столицата на Азербайджан. Фактът, че се справиха и с това препятствие, показва колко добър е отборът на Петкович. Футболистите му излязоха трети от група А с 4 точки и голова разлика от минус едно попадение, но през годините този тим доказа, че никога не трябва да бъде отписван.

Още през 90-те години на миналия век в Швейцария започнаха футболна реформа. Директорът на местната федерация Хансрюди Хеслер постави акцента върху детско-юношеския футбол, привлече в школите много албански и косовски деца, преселили се в страната. Всичко това се оказа повече от успешен ход, защото скоро младежките им формации стигнаха до световния връх.

През 2009 тимът им до 17 г. стана световен шампион в Нигерия, а на финала швейцарците победиха домакините с 1:0 с гол на Харис Сеферович. Същият този нападател, който прониза два пъти вратата на „петлите“. Там беше и настоящият капитан Гранит Джака.

От 2001 насам школата на най-популярния клуб в страната „Базел“ е дала на първия отбор футболисти като Джердан Шакири (сега в „Ливърпул“), Иван Ракитич („Севиля“), Ян Зомер („Борусия Мьонхенгладбах“) и още десетки играчи на добро ниво, голяма част от които сега са гръбнакът на националната селекция.

Затова нищо не е случайно и Швейцария стигна до първи успех над французите от 29 години насам. За първи път в на голям форум „кръстоносците“ бележат по три гола в две последователни срещи, което показва силата на нападателната им мощ.

Франция беше елиминирана в последните си три мача на големи турнири, в които стигна до продължения - включително на финала на Евро 2016. Това може да е зараждаща се тенденция, но след спектакъла в Букурещ заглавията трябва да са за Швейцария, а не за световните шампиони и техните грешки.


Прочетете още:

Футболната история, достойна за "Оскар": Да станеш шампион, без дори да си се класирал на Европейското

Залезът на голямата звезда на Евро 2016: Ренато Санчес и синдромът на ранния успех



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

21 нюанса червено

18:13 - 26.04.2024
Важно днес

Служебният кабинет смени Вяра Тодева и още пет областни управители

Част от новите са от банката кадри на ГЕРБ

18:08 - 26.04.2024
Важно днес

Мащабни промени в движението в центъра на София предложиха от ПП-ДБ и "Спаси София"

Планира се ул. „Фритьоф Нансен“ да стане двупосочна

14:32 - 26.04.2024
Живот

Таксата от 5 евро за вход във Венеция предизвика объркване и изкара местните на протест

Венеция въведе такса за туристите си. Недоволни обаче се оказаха местните жители

13:46 - 26.04.2024