Катар забрани бирата на футболните стадиони. С едно изключение - ложите на богатите Снимка: © Budweiser

Само 48 часа преди началото на Световното първенство по футбол в Катар ФИФА потвърди, че алкохолът ще бъде напълно забранен на стадионите и в периметъра им. Градусови напитки няма да се продават на "простосмъртните" фенове, отишли на мач. Привилегията да пият алкохолна бира обаче ще е запазена за най-заможните зрители на двубоите, настанени във ВИП-ложите.

Световно първенство по футбол 2022, Катар забрани бирата/алкохола, Budweiser

След дискусии между властите на страната домакин и ФИФА беше взето решение продажбите на алкохолни напитки да се съсредоточат във фестивалната зона и други лицензирани места за футболните фенове, но да не се допускат на стадиона.

"Това не засяга продажбата на Bud Zero (безалкохолната версия на Budweiser), която ще остане достъпна за всички стадиони на Световното първенство в Катар", посочиха организаторите на турнира.

Budweiser остава ключов партньор на ФИФА и Световното първенство по футбол. След като възможността да продава бирата си беше отказана на компанията, тя заяви, че може да предприеме правни действия заради нарушаване на споразумението за спонсортво на стойност 75 милиона долара.

Преди новината да стане официална, Вudweiser написа в Twitter профиса си:

,,Well, this is awkward..” (Е, това е неловко...)

Постът вече е изтрит.

Продажбата на алкохолни напитки е строго контролирана в консервативната мюсюлманска държава, но организаторите обещават, че бирата ще бъде налична на Световното, поне във фен зоните извън стадионите.

Решено е обаче, че алкохол ще има в частните ложи, където най-евтиният престой е 20 000 паунда за мач.

В някои фен зони алкохолът ще е достъпен единствено след 19:00 ч. Бира от 500 мл. Budweiser ще струва 11,60 паунда. Хотелските барове обикновено таксуват между 12 и 15 паунда за бира или чаша вино.

Решението е взето след като катарци са преценили, че всички на Световното по футбол трябва да се чувстват комфортно, а ако всички пият алкохол, това няма как да се случи. Поне според представите на Катар.

По думите на организаторите на първенството ще има голям брой футболни привърженици от Персийския залив и азиатските страни, където пиенето на алкохол не е част от местната култура и не се толерира. И докато в Доха има фен зони без алкохол, в които хората, които не пият, биха се чувствали комфортно, то избягването на хора, които са употребили алкохол на стадион, би било доста трудно.

Не е ясно защо решението е взето сега, а не по време на 12-те години, които минаха от спечелването на правото за домакинство. В миналото представители на Катар са казвали, че ще намерят начин да постигнат златна среда между вкусовете на западните фенове и консервативната култура на арабската страна.

По всичко личи обаче, че няма да успеят.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Нинова видя "зависимости" на Елена Йончева, след като ДПС я номинира за евродепутат

Бившата журналистка още не е казала дали ще приеме номинацията

12:12 - 23.04.2024
Европейски дневници

ЕС иска да спре нова функция в TikTok, която плаща на потребители да гледат видеа

EK започна процедура срещу TikTok

11:35 - 23.04.2024
Важно днес

Ученички от НПМГ ще защитават проекта си в световен конкурс на НАСА

Идеята им за дрон, който предвижда пожари, ще ги отведе в космическия център на НАСА

10:49 - 23.04.2024