Президентът на ФИФА се опита да защити Световното в Катар: "Чувствам се арабин, гей и мигрант" Снимка: © Getty Images

Президентът на ФИФА Джани Инфантино защити решението Световното първенство по футбол да се проведе в Катар, като същевременно се опита да покаже съпричастност към маргинализираните групи в страната.

Той откри традиционната пресконференция преди турнира с дълъг монолог, в който нападна тези, които критикуват домакинството на Катар. Инфантино обвини Запада в "лицемерие" по повод отразяването на състоянието на правата на човека в Катар. Най-голямото футболно събитие тази година се провежда в арабската страна, която е обвинявана за редица нарушения в тази област, включително за начина, по който се отнася с работещите в нея мигранти и ЛГБТК+ общността.

"Днес се чувствам катарец. Днес се чувствам арабин. Днес се чувствам африканец. Днес се чувствам гей. Днес се чувствам човек с увреждания. Днес се чувствам (като) скитник. Днес се чувствам (като) работник от мигрантски произход", заяви президентът на ФИФА.

Той продължи с история как е израснал като дете от мигрантско семейство в Швейцария и е бил тормозен заради акцента си. И след това поясни:

"Разбира се, аз не съм катарец, не съм арабин, не съм африканец, не съм гей, не съм човек с увреждания. Но се чувствам така, защото знам какво означава да бъдеш подлаган на дискриминация, да бъдеш тормозен като чужденец в чужда държава".

Предстоящото футболно събитие беше засенчено от редица проблеми в Катар и дори нанесе тъмно петно на английския футболист Дейвид Бекъм, който стана специален посланик на страната.

Инфантино каза, че европейските нации трябва да се извинят за деянията, които са извършили в собствената си история, вместо да се фокусират върху проблемите на мигранти в Катар. Той похвали правителството на арабската страна за това, че привлича мигранти за работа.

"Ние в Европа затваряме границите си и не позволяваме на практика на нито един работник от тези страни, които очевидно получават много ниски доходи, да работи законно в нашите страни. Ако Европа наистина се интересуваше от съдбата на тези хора, то тя също би могла да постъпи като Катар. Дайте им някакво бъдеще, някаква надежда. Но това даване на морални поуки е просто лицемерие", призова президентът на ФИФА.

Катар е наследствена монархия, която има абсолютна власт над всички правителствени решения и следва ултраконсервативна форма на исляма, известна като уахабизъм. През последните години страна се преобрази след откритите находища на природен газ през 90-те години на миналия век, но продължава да се сблъсква със строги международни критики в различни области.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Володимир Зеленски е Личност на годината на Time за 2022 г.

"Духът на Украйна" също е почетен в годишната класация на списанието

15:52 - 07.12.2022

Какво търси България в Google през 2022 г.: Украйна, Ергенът, Путин и още

Руският президент Владимир Путин е най-търсената личност от българските потребители в Google през 2022 г.

15:12 - 07.12.2022

"Цупенето трябва да спре": Защо Роналдо остава на резервната скамейка в Катар

37-годишният футболист получи урок по приличие от треньора на Португалия

14:37 - 07.12.2022

Работата на актьора над себе си. И на пиара върху нас

Сериозно ли е да сравняваме заслугите на PR-а на Народния театър със заслугите на неговите творци?

14:09 - 07.12.2022

САЩ одобриха продажбата на танкове M1A1 Abrams на Полша в потенциална сделка за 3,75 млрд. долара

Ако сделката бъде осъществена, Полша ще разполага с по-голям танков флот от Франция, Германия или Великобритания

14:03 - 07.12.2022

Руският митрополит и Митрофанова се оказаха гости на Симеон Сакскобургготски във Врана

Докато хората протестираха пред руската църква в София

13:12 - 07.12.2022

Асен Василев иронизира "полета на гълъба" след критики на Донев към ПП

Донев определи като PR-фокус настояването на ПП за изслушването му за Шенген

12:45 - 07.12.2022

Китай смекчи някои от най-тежките си Covid мерки

Промените след протестите продължават

12:37 - 07.12.2022